• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DYDYVýtvarné zpracování kovů a drahých kamenů aneb rytí, odlévání a kovářství
    Pro všechny co ví něco o těchto krasných a starých řemeslech a chtějí se zapojit nebo se jenom pokochat nádherou těchto předmětů.. Nápady, fotky vašich výtvorů, tipy a triky a všechny ostatní zkušenosti vítány. Předem díky za slušné chování .)
    rozbalit záhlaví
    AGOG
    AGOG --- ---
    WOJTYLA: To je moc malý do oceli. Anebo není, ale hloubka bude v řádech desetin mm. Motif musí být kónický jako u klasických raznic s čísly. A taky jsem si jistý, že takový razníček hned vyříháš od raženého materiálu pokud má být raženo za tepla. Klidně bych tedy razil za studena, ale počítej s malou hloubkou ražby jako od klasických raznic.
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    AGOG: samozrejme necham si rad poradit. Motiv je velmi jednoduchej vlastne takovej stan jen trojuhelnik s carou v pulce a cockou zakladne.
    AGOG
    AGOG --- ---
    WOJTYLA: 6x6mm a 3 mm hloubka? To se mi zdá poměrně nesmysl.
    Vzhledem k tomu, že motif musí mít taky určitý masoaby to něco vydrželo tak se toho do 6x6mm moc nevejde.
    Co jsem viděl loga na mečích, sekerách a podobně tak teda tak hluboký nebyly. Jinak takhle malá věc vyjde asi levněji ručně. Nahoď obrázek toho loga kdyžtak.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    STQ: ja to vzdycky delal strojne, pokud myslis vyrobu samotneho razniku, rucne se ryje dneska uz jen malokde, nejcasteji na zbrane. kombinovane to je skoro vsude, protoze se vetsinou jedna o kusovou ci zakazkovou vyrobu, nema dalsi automatizace krome samotne vyroby uz smysl protoze by se nikdy nezaplatila a dokonceni je pak rucni, coz uz je pak vetsinou jenom ocisteni, srazeni hran, lesteni atd. skutecne rucne se dneska ryji jen umelecke rytiny (nejcasteji na zbrane) a to jeste malo kde, i u umeleckych rytin to je casto 90% strojni prace a 10% rucni prace ktera tomu da ten spravny neexaktni nadech. Mluvim samozrejme o komercni vyrobe.

    Horsi to je s rezbarstvim, to se srtojne rucni rezba napodobuje velice spatne, protoze drevo klade v ruznych smerech a mistech ruzny rezny odpor a rozdil mezi strojni a skutecne rucni rezbou je mnohem patrnejsi, protoze stroj ruznou strukturu a hustotu dreva v ruznych mistech nerespektuje.
    STQ
    STQ --- ---
    JVCNC: todle se dela rucne...
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    JVCNC: tepelný zpracování neni problem to já udělám,... velký cca 6x6mm, už jsem dostal radu na ID Bublinky... hloubka reliefu je třeba aspon 3mm...
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    WOJTYLA: to zalezi od velikosti ktera z puvodniho dotazu neni zrejma, kdyz to je male tak se da i rucne, pak potrebujes rytce, coz se dneska shani uz hur nez CNC (jestli se ale nepletu tak tu na nyxu aspon 1 byl), jestli to je znaceni do nozu, tak to nemusi byt ani moc vystouple, tudiz ani moc casove narocne ani pro rytce ani pro cnc. Chtelo by to pak asi i zakalit aby to neco vydrzelo, coz udela zmeny ve vyberu materialu, ne kazda ocel je kalitelna, co je vhodne na razniky se da dohledat v tabulkach v urceni pouziti u trid materialu.
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    JVCNC: měl jsem namyslim spíš nekoho kdo to udelá ručně... i když vlastně nevim proč?:-) mely by na tom bejt dve "loga" nebo značky nožířský...
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    WOJTYLA: jak velke a co na nich ma byt..? to se pak radi tezko, nejspis ale hledas nekoho s ne uplne domaci cnc frezkou (napr nastrojarny nebo obecne firmy kere se zabyvaji zakazkovou vyrobou na cnc a maji stroje dost schopne chroupat i nastrojovou ocel), prestoze takovi lide byvaji inteligentni, porad jeste neumi cist myslenky, takze doporucuji pripravit i nejaky vykres nebo 3d model a az pak teprve poptavat, kdyz neni jasne co presne po nich budes chtit, tezko ti rekne cenu nebo jestli to vubec delat bude
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    zdravim přátelé, shánim nekoho kdo by mi udělal raznice dvě. Razilo by se s nima do horký oceli. Díky za každou radu
    AGOG
    AGOG --- ---
    Kashira dnes dodělaná. Ma výšku 37mm, kohoutek 30.
    nevím jestli je to vidět, ale na nohách a těle pod křídly jsou taková peříčka jako na křídlech, ale několikrát menší.
    AGOG
    AGOG --- ---
    A aby se tu něco dělo. Na výšku je to 21mm
    Co jsem se naučil aplikuji na aktuální zakázce. Kromě jiného peříčka, ale budou tak 1-1,5x menší.
    Jo a naučil jsem se taky některé věci už nedělat :-)

    AGOG
    AGOG --- ---
    WAMP_ELF: Možná by takováhle hlína stačila? A měl bys to bez problémů Každopádně principy odvzdušňovacích kanálů a provedení polovin měly být stejné.
    making a delft clay mould for casting a ring
    https://www.youtube.com/watch?v=BlMTgNc4l5Q
    ZCR
    ZCR --- ---
    Hans Meevis' (not always) Jewelry Blog: Making a Mobile Workbench
    http://hansmeevis.blogspot.cz/2015/09/making-mobile-workbench.html
    STQ
    STQ --- ---
    AGOG: 22ct od 24ct nepoznas, takze to by mozna fungovalo. ja nekde nedavno cetl clanek o tom jak se delalo ze zlata o nizsi ryzosti ale u ty vysledny veci se pak vyleptal povrch o vsechno-krom-zlata, takze povrch pusobil jako ryzi zlato, moznas na to narazil taky...
    AGOG
    AGOG --- ---
    STQ: To je blbé. Znám taky původní.
    Jo a z toho čistýho se to setře snadno. To nic, historicky prý co se týče inlaye Japonci používali slitiny který patinovat jde na vzhled 24ct.
    STQ
    STQ --- ---
    AGOG: jj, ale puvodni verze, tohle je nejaky novy slozeni ktery mi ani na stribro nefunguje jak ma.
    AGOG
    AGOG --- ---
    STQ
    STQ --- ---
    AGOG: tak mam novej poznatek k tematu :) ted jsem s cistym zlatem delal a navzdory vsem ocekavanim na nej funguje normalni patinacni cinidlo na stribro z ADV, trochu ztmavne a trochu zmatni, mozna je to to co hledas. nevim jak moc je ta vrstva oteru-vzdorna (na vnitrek prstenu bych to asi nedaval), ale kazdopadne to pak vypada jinak nez 24kt...
    AGOG
    AGOG --- ---
    STQ: Tohle bylo ale v rámci jednoho procesu. Aplikace přímo na kus bez kyseliny. Jen trochu tepla. Tak aby se dal napúatinovat třeba jen inlay lokálně. To nemůžeš dávat do kyseliny.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam