• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    Rady a návody jak uvařit pivo v amatérských podmínkách...
    rozbalit záhlaví
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    JANDOUR: drzim palce u fokin american dad
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    JANDOUR:
    1) dá se simulovat vířivka - prostě obsah hrnce roztočíš a chmel se ti usazuje u středu dna, přičemž ty odebíráš mladinu naběračkou (nebo něčím) shora... je to sice voser, ale imho nejprimitivnější klasika
    2) sám nevím, že se řeší hustota...
    řeší se (zdánlivý) extrakt mladiny, cukr, alkohol, teoreticky se to dá ještě poznat dle pH... ale spíš bych šel doma metodou sledování kroužků alá pokus-omyl, kdy příště případně upravíš dobu kvašení (při zachování teploty).
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    JANDOUR: ad 1) my to cedime pres netkanou textilii, kterou koupis v OBI nebo zahradkarskejch potrebach
    ad 2) melo by to mit obsah cukru mezi 4-5 %. Ale da se to poznat i opticky, ze to uz nekvasi. Mizi pena a nedela to bublinky. My odebirame pipetou a pouzivame refraktometr, da se pouzit i hustomer, ale to si musis nekam odlejt a uz to radsi nedavat zpatky (da se vypit :-))
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    Tak už mám asi všechno, co potřebuju, abych mohl o víkendu začít. Jen mám stále aspoň dvě věci, kterejm nerozumim, neb v knize, ze který čerpám ( http://en.wikipedia.org/wiki/Charlie_Papazian#Complete_Joy_of_Home_Brewing ) nejde popis do takovýho detailu:

    1) jakým způsobem po ochmelení dostat z várky chmel, aby nebyl přítomnej v kvasný nádobě a nepřehořčil to? V případě hlávek by se je prostě přecedly, ale mám granulát a ten cedník nepřecedí. Že by do cedníku plátýnko? (vařim z extraktu, nikoliv z celýho sladu, takže to nebudu filtrovat tak, jak se tu řešilo níže a koláč to nevezme)

    2) moment, kdy se má ukončit prvotní fermentace, se podle týhle knihy určuje tak, že cca4 dnyy za sebou má pivo stejnou hustotu. Pravidelně se teda má měřit hustota. Jenže autor nepopisuje, jak se berou vzorky na měření: s demižonem se podle něj v průběhu kvěšení nemá moc vrtět, aby se usazený kvasnice zbytečně nerozviřovaly, takže odlejvání nepřipadá v úvahu. Nabírat vzorky z demižonu moc nevim jak. Mohl bych hodit dovnitř hustoměr a zase ho vytáhnout, ale to mi moc nesedí...
    Děláte to? Jak?

    Pak se eště trochu bojim sifonování, ale to prostě vyzkoušim předem...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---

    Artisan Beer: A Complete Guide to Savoring the World's Finest Beers by Gary Monterosso
    160 pages | 2011 | English | ISBN: 1580801684 | PDF | 7 MB
    1580801684Gary_Monterosso-Artisan_Beer.pdf | Ulož.to
    http://uloz.to/xHvLKvv/1580801684gary-monterosso-artisan-beer-pdf
    POUTTNIK
    POUTTNIK --- ---
    Netvrdím, že je geniální, ale pro domácí využití ideální, levný a dostatečně účinný řešení. Mám plastovou zcezovačku, jako je na stránkách homebrewingu, ze dvou barelů. V začátcích jsem zkoušel cezení přes plenu či plátno a postupně jsem zjistil, že dvojitý dno mi vyhovuje nejlíp, stejně jako převážný většině domovarníků který znám. Jiný způsoby nijak nezavrhuju a netvrdím, že jsou na chuja, ať si to dělá každej po svým. Z mýho pohledu je tohle nejsnažší řešení za málo peněz na pořízení. Jaký jsou zcezovací nádoby v pivovarech vím a tyhle domácí kýblobarelový zcezovačky, jsou vpodstatě jejich chabou napodobeninou, která pro domácí malovýrobu bohatě stačí :-)
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    POUTTNIK: no ono asi něco lepšího vymyšleno bylo: http://www.homebrewing.cz/data/hb/storage/163.jpg .. tohle je řez "profi" scezovacím dnem. Ty obrácené V-profily jsou tuším důležité kvůli průtoku sladiny tak, aby se dírky neucpávaly.

    jinak zdroj obrázku je z návodu k domácí výrobě toho scez.:
    Výroba scezovačky - Homebrewing
    http://www.homebrewing.cz/clanek/3133-Vyroba-scezovacky/index.htm

    dále je ještě důležité regulovat průtok pro scezování, což se na varnách řeší (řešilo) scezovacími kohouty (a jejich postupným otevíráním).

    V mých očích je to prostě věda, takže mi přijde stupidní říct od stolu: "tenhle (můj) způsob je genilální, a tamten druhý je na chuja"
    POUTTNIK
    POUTTNIK --- ---
    Jo dva barely v sobě, jeden s provrrrtaným dnem, dírku vedle dírky, nic lepšího na scezování asi vymyšleno není. Varný sáčky neznám, ale myslím, že to je jen k ochucení sladem a pak dodat cukr, jako to delají domavarníci za velkou louží. Není nic snažšího, než prolejt mláto horkou(ne vařící) vodou a "vytěžit" tak co nejvíc cukru. To co se léta dělá v pivovarech, se dá s trochou trpělivosti provést i v kuchyni a výsledek stojí za to ;-)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    HYPNOGEN: Moc si to s tim pytlem prave nedokazu predstavit...
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    THEO_PHIL: však ano.. zcezovací proces je (fyzikálně) docela věda :)
    ten sáček se přeci nepoužívá stylem "otevřu kohout, nechám honem odtéct sladinu a pak to mláto vyždímám jak hadr" :)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    HYPNOGEN: Nicmene pri scezovani nejde jen o to, dostat slad ze sladiny, ale take dostat z nej cukry, co v nem zustanou. Proto take scezovani nejakou dobu trva...
    FESTER
    FESTER --- ---
    HYPNOGEN: pouzivam je a nestezuji si na ne.. naopak velice chvalim
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    TOLI: můj zasvěcený kolega si docela pochvaloval tzv. varné sáčky...
    Produkty | Zařízení k vaření piva | Potřeby k vaření ze sladů a sladových výtažků | Domácí Mikropivovary
    http://www.domacimikropivovary.cz/e-obchod/prislusenstvi/vareni-ze-sladu-a-sladovych-vytazku/

    prý fungují tak, jak mají, a jsou na opakované použití.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    TOLI: My mame plastovy zednicky kyble z OBI (pravda, nejsou z potravinarskeho plastu). Dole sme vrtackou navrtali diry a vzdycky je vlozime do normalnich kbeliku. Nejdriv udelame na dne tak 5 cm vysokou vrstvu mlata, kyblik dole vylejeme zpatky do kotle a pak uz cedime.... je to rychly a podle procenta cukru ve sladine i docela funkcni.
    TOLI
    TOLI --- ---
    POUTTNIK: Přesně moje řeč.
    OT: Jak řešíte scezovací káď??
    U nás jsme měli barel, bokem odtok, nad odtokem bylo síto. Ovšem nevytvořil se filtrační koláč, a bylo to zdlouhavé a pracné.
    Napadá Vás jiná varianta, scezovací kádě?
    Někde jsem četl, provrtat ten barel a na dno dat platno aby se vytvořil (filtr) a filtrační koláč. Ale zatím netestováno.
    POUTTNIK
    POUTTNIK --- ---
    Nemám zkušenosti s kvašením v demižonu, používám 30l barel z potravinářskýho plastu, abych moh sbírat deku a na sanitaci používám běžný savo a po dvou letech zatím žádnej problém ani s čistotou ani s nijakejma pachutěma v pivu. Chce to zkoušet a nedělat z toho vědu, pak je to koníček co baví a chutná :-)
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    jo ještě jsem chtěl zmínit sanitaci disiřičitanem (draselným), kterým se "síří" sudy ve vinařství...
    ale páč nejsem vinař, tak o tom vím vlastně prd, ale třeba někdo jiný bude vědět víc (proč, jak atd.).. na nyksu je beztak i vinařské forum.
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    jo sadicka korkovrtu za trojku:) to de...
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    JANDOUR: no to nevím.. v "průmyslových" pivovarech se používá NaOH (tam není zas tak moc možností) a z kyselin buď sírová nebo dusičná... řekl bych, že proto, že jsou prostě nejlevnější a oproti octové (tolik) nesmrdí...
    na zákvasné válce se používá tuším fosforečná (nevím proč).

    pro domácí použití bych asi sáhnul po horkém roztoku kys. citrónové, protože ta nesmrdí vůbec a je s ní bezpečná manipulace (navíc je i snadno dostupná) + oplach čistou vodou.

    nicméně to, co linkuje Fester, je taky fajn.. to jsou nějaké přípravky na bázi peroxidu, popř. chlornanu (alá Savo) a některé z nich se tuším nemusí po vysanitování ani vyplachovat.
    JERYK
    JERYK --- ---
    JANDOUR:O.K. nechci způsobit nějakej přiblblej flame, díru do korkové zátky nekoupíš :D ta se dělá "Korkovrtem" no, vyvařit se pětadvacetilitrovej demižon asi v amatérskejch podmínkách nedá, ale zkusil bych (když už chceš doopravdy ultimátní sterilizaci) zapojit do procesu nějakou známou zdravotní sestru / bratra / lékaře / laboranta, nebo někoho, kdo se dostane k velkýmu autoklávu ve špitále (předem upozorňuju, že jsem to nikdy nezkoušel, takže nevím, jestli demižon nepraskne). Nebo použij něco míň agresivního, než louh/kyselina, třeba roztok sava, nebo sterilizační tablety/roztoky na dětské lahve.
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    JANDOUR: neni problem:) v brutarku:)
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    TWORBO:
    malý věci jo, ale zkus vyvařit 25l demižnon...
    FESTER
    FESTER --- ---
    TWORBO:
    Dezinfekce | PŘÍSLUŠENSTVÍ | vasepivo.cz - Obchod s produkty pro Vaše vlastní pivo - cz
    http://www.vasepivo.cz/zbozi/dezinfekce-O61/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam