Tak už mám asi všechno, co potřebuju, abych mohl o víkendu začít. Jen mám stále aspoň dvě věci, kterejm nerozumim, neb v knize, ze který čerpám (
http://en.wikipedia.org/wiki/Charlie_Papazian#Complete_Joy_of_Home_Brewing ) nejde popis do takovýho detailu:
1) jakým způsobem po ochmelení dostat z várky chmel, aby nebyl přítomnej v kvasný nádobě a nepřehořčil to? V případě hlávek by se je prostě přecedly, ale mám granulát a ten cedník nepřecedí. Že by do cedníku plátýnko? (vařim z extraktu, nikoliv z celýho sladu, takže to nebudu filtrovat tak, jak se tu řešilo níže a koláč to nevezme)
2) moment, kdy se má ukončit prvotní fermentace, se podle týhle knihy určuje tak, že cca4 dnyy za sebou má pivo stejnou hustotu. Pravidelně se teda má měřit hustota. Jenže autor nepopisuje, jak se berou vzorky na měření: s demižonem se podle něj v průběhu kvěšení nemá moc vrtět, aby se usazený kvasnice zbytečně nerozviřovaly, takže odlejvání nepřipadá v úvahu. Nabírat vzorky z demižonu moc nevim jak. Mohl bych hodit dovnitř hustoměr a zase ho vytáhnout, ale to mi moc nesedí...
Děláte to? Jak?
Pak se eště trochu bojim sifonování, ale to prostě vyzkoušim předem...