MATEEJ: vlastně obojí zároveň, třeba chtěl abych chodila pořádně oblíkaná abych nenastydla - na jednu stranu dítě tak od doby co chodí do školy chápe proč to po něm obecně chtějí ale nesnáší že to tak musí být zrovna teď. cítila sem, že rodiče maj obecně pravdu a že co chtěj je rozumný, jen mně štalo, že nechápou že to zrovna teď nešlo a nebo že zrovna teď v danou chvíli je to pitomost :)
Třeba mi nikdy nepřikazovali kdy mám být večer doma, když sem začla randit z klukama, bylo celkem jedno do kdy sem venku, jen když splním svoje povinnosti (uklizeno, naučeno) což pak vedlo k pocitu že se o mně v tomhle směru nebojí. o kamarádky se jejich rodiče báli a tak mi to občas bylo líto :)
Takže na to žádný obecný pravidlo není, musí se to přizpůsobovat vždycky tý situaci, nebýt absolutně striktní, s mantinely se občas má hnout, ale zároveň tam ty mantinely mají být :) základ je ty děti jen nekontrolovat, nepeskovat, neříkat jen tohle ano a tohle ne, ale mluvit s nima o jejich světě, znát je a dát se jim taky poznat :) imho :)