MATEEJ:
A ještě jedna věc, už podruhé tady nějaká žena napsala, že vztah k otci ovlivnil její vztah k mužům, zejména tedy partnerům. Moje žena říká něco podobnýho (taky rozvod v raném věku, přerušení téměř všech styků s otcem a vyrůstání a dospívání bez jakéhokoli otčíma). Opravdu to vnímáte jako natolik formativní?
Tak obecně se říká, že otec je první a tím svým způsobem nejdůležitější muž v životě ženy - nejde se nenechat ovlivnit tím, jaký model fungování mezi ženou a mužem zažiješ v dětství. A pokud ten model nemáš zažitý, tak tápeš v tom, co je dobře, co ne - občas od extrému do extrému...
já svoji cestu k chlapům hledala dost složitě, a od prvního vážného partnera jsem utekla v okamžiku, kdy mi došlo, že v některých důležitých věcech je to přes kopírák můj otec.
Můj manžel je naopak skoro přesným opakem toho, co otec byl, a proto to taky dlouhodobě ustáváme...
A ještě jednu věc docela pozoruju kolem sebe - ženy, které "nebyly tatínkovy holčičky" - tedy buď z rozvedených rodin nebo s divným odtažitým vztahem ze strany otce - mají tendence se profesně pohybovat v "mužském prostředí" a získat si od mužů ten respekt, který neměly od otce...
samozřejmě ne všechny, ale docela dost často...