• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATEEJJaký je váš otec?
    Jaký je váš vztah k vašemu otci? Čím vás štve, a čím vám imponuje? Za co si ho vážíte, a za co ho odsuzujete? V čem by se měl změnit? V čem chcete být jako on, a jakým jeho rysům se snažíte vyhnout? Máte lepší vztah k otci než k matce, nebo naopak? A dokážete říct proč? Atd., atd.

    Dost bylo audítek o tom, jak strašný sou "vaši" nebo "vaše matka". Tady je to jenom o otcích či fotrech. Zajímají mě vaše názory a zkušenosti, ať už subjektivní nebo objektivní.

    A proč jsem tohle audítko založil?


    Kupodivu ne proto, abych si skrz něj pomohl vyřešit vztah k mému otci. Ten je a vždycky byl bezkonfliktní (byť nikoli jednoduchý), o ten mi tolik nejde, i když zkušenosti ze vztahu syn-otec jsou zde také vítány :-). Jde mi hlavně o to, že je mi pětatřicet, jsem otcem dvou holek a bojím se toho okamžiku, kdy ve mně začnou spíš než kohokoli jinýho vidět prudnýho debila, kterej je jenom pořád ve všem omezuje. A jelikož věkový průměr uživatelů nyxu je výrazně nižší než můj věk, napadlo mě, že založením tohohle audítka si můžu svým způsobem říct o pohled z druhé strany, o pohled potomků. Moje dcery mají do věku průměrného uživatele nyxu ještě daleko (té starší jsou 4 roky), náš vztah se samozřejmě formuje už teď a já nechci něco prošvihnout. :-)

    Všechny příspěvky mě zajímají, ale holé výkřiky tipu "Můj otec je debil!" bez bližšího vysvětlení nemají žádnou informační hodnotu.
    rozbalit záhlaví
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    ELIZHANNAH: Ať se študuju jak se študuju, myslím, že jsem po svém otci zdědil jenom kouty, sklony k netloustnutí a další fyzický věci. Jinak během dětství jsem od něj spoustu věcí aktivně nebo pasivně odkoukal, ale za to nemůže genetika.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    MATEEJ: nesouhlasím. vidím na sobě, co všechno jsem podědila po otci, ačkoli jsem přímým kontaktem s ním téměř nebyla ovlivněna. Geny jsou sviňa.
    DIVA
    DIVA --- ---
    TILIO: a máš vůči jeho výchově ňáké výhrady? .) zní to docela idylicky ;)
    BILY
    BILY --- ---
    JEŠTĚ K TOMU GENETICKÉMU OVLIVNĚNÍ OSOBNOSTI Z PŘIBLIŽNĚ 50%. Výzkum na toto téma probíhá již dlouho. Výsledky pochopitelně nevyhovují zastáncům Aristotelovy představy, že dítě je při narození nepopsaný list. Doporučuji si přečíst esej MUDr Františka Koukolíka NÁHODA JMÉNEM OSOBNOST v jeho knize HOMO SAPIENS STUPIDUS, nakladatelství Galén 2003, nebo si zadat klíčové slovo OSOBNOST a nechat pracovat vyhledávač.
    KLEMPERA
    KLEMPERA --- ---
    KLEMPERA: má být "máma mě seznámila s otcem"
    KLEMPERA
    KLEMPERA --- ---
    KALHOTKA: No tak v tom jsem měl štěstí, i když se s matkou rozvedli když mi bylo 7, je to otec docela fajn.
    No chtěl jsem tím jenom naznačit, že občas je lepší ty lidi neznat, nechci říct že je to můj případ, jsem rád že jsem ho poznal, ale připadal jsem si jako vetřelec. Nejdřív jsem poznal jednu ze sester, na koncertě, má kapelu) přišel tam i on a zbylé sestry plus rodina, koukal jsem na něj z 10 metrů, ale nešel za nim, protože tam byl ten zbytek lidí, navíc nejmladší sestra a ta o mě ještě nevěděla, vypadalo by to divně, tak jsem počkal až odejdou a pak šel za tou sestrou, to bylo moc zajímavý shledání (i když jsem si musel dát pár piv, střízlivej bych na to neměl), upně filmový, pak jsem šel na její koncert znovu a mámě se seznámila i s otcem.
    Na jednu stranu to je užasný, poznat ty lidi po takový době, na druhou stranu jsem se opravdu cítil jak nějákej šmejd narušující rodinou pohodu (ale to jsem si nejspis vsugeroval, protoze o me stejne vedeli a byli fajn).
    Jinak si člověk začne strašně všímat mališkostí ve kterejch jste si podobný...
    romantika to je, jak z filmu z juesej, a tojsem citovej analfabet takze kdyz to reknu tak uz to neco znamená...
    KLEMPERA
    KLEMPERA --- ---
    KALHOTKA: no vidíš, já potkal otce poprvé v mých 20 - ti letech (možná to bylo už 21), zajímavý, umělec bohém (z uměleckýho hlediska jsme nezdědil nic, to si "vyžrali" sestry, ja zdědil to bohémství), dali jsme si 4 piva a vykouřili 2g. bylinek, pokecali, pozdravili se a už se zase nikdy neviděli.
    Bylo to divný, myslim že jsme se oba cítili dost divně, ani jsem nevěděl cu mu mám říkat, možná můžeš bejt ráda že jsi dopadla jak jsi dopadla, ja vyrustal s nevlastnim otcem ale vždycky to bvyl pro mě prostě otec (a i nadále je).
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    TRISSIE: S vlivem genetiky na naši osobnost bych to taky nepřeháněl, spíš si myslím, že je důležitější ten vzorec chování, který se nám v raném mládí otiskne od rodičů, takže pak máme silné tendence uvažovat nebo jednat jako oni. Ale to je zase věc, kterou lze v pozdějším věku odpozorovat a eliminovat, pokud máme dojem, že bychom takovým jednáním opakovali chyby našich rodičů.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BILY: pokud někdo v životě dělá vědomě opravdu špatná rozhodnutí, kterými ubližuje sobě i lidem okolo, těžko o takovém člověku říct něco dobrého...

    to, že se osobnost utváří geneticky, je blbost. Geneticky máme dané jisté dispozice, ale co s tím uděláme, to už je na každém z nás... a samozřejmě na prostředí, v němž se narodíme a pohybujeme.
    ANALYTE
    ANALYTE --- ---
    na hovno, 17 let jsem ho neviděl a ještě mi dluží na výživném....
    MORECUTS
    MORECUTS --- ---
    BILY: Tak v tom pripade sem asi fakt dement)))
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    BILY: Je asi 30 procent a je to opravdu skvělá věc, špína se kterou člověk nikdy nesmeje, když nemáte to špestí, že vyhrajete v genetické loterii dobrou rodinu. V docela dost případech, může být opovržení cestou vpřed.
    Navíc zhlediska genetické paměti, v drtivé většině naší historie, to bylo tak, že když mladý jedinec dospěl, byl už zástupce minulé generace, starý v pozadí nebo mrtvý. Teď se lidé dožídají vysokého věku a tak staří jednoduše překáží a mají touhy řídit život těm mladým příliš dlouho.
    Tuším, že je to právě Freud, který tvrdí, že cílem mladého muže je dostat se do vedení smečky, rodiny, čili překonat svého otce, ať už je jakýkoliv.
    BILY
    BILY --- ---
    Je smutné, když se potomek vyjádří o svém otci, že je debil. Vzhledem k tomu, že se osobnost asi z 50% vytváří geneticky, tak tímto výrokem hodnotí z velké části i sebe.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    Á, v podstatě jsem chtěla napsat "můj otec je debil", ale nebylo by to spravedlivé. Můj otec je srab, ale vzhledem k svému pokročilému věku jsem mu již odpustila.
    DIVA
    DIVA --- ---
    jako děcko tatínkova cerka, učil mě "svět", jak se říká "bral mě s sebou", a vychovával k myšlení (čehož dneska možná lituje). dospívání problémové, není to zrovna vroucí člověk, a rozumově přijímat puberťáka dost dobře nejde. tak mě prostě nebral. když jsem se rozhodla vrátit se dom a na školu polkl křivdu a podpořil to. dneska přes spousty let rozporů pracujem v podobné profesi, přejala jsem jeho morální kodex, smysl pro humor, strohý vkus, a naštěstí v genech i tupější emoce, takže s ním vycházím snáz než brácha. chápu že pro mě chce jen dobré, bohužel o tom máme rozdílné představy. obracím se něj když si nevím rady se záležitostmi pro které mi chybí informace nebo zkušenosti, pomůže mi s řešením jakýchkoli technických problémů, ovšem nepodpoří v ničem co není "rozumné" (co se neshoduje s jeho představama). tzn je vstřícný, ale ne laskavý. uvítala bych kdyby krom obsáhlých a bezesporu přínosných výkladů někdy přistoupil k dialogu, při kterém by "otevřel uši". na to byl ovšem vždy příliš stár .)

    moje výtky s ohledem na cíl diskuze: byla bych ráda kdyby mě otec dokázal podpořit i v oblastech kde se neshodnem, pomohl mi v cestě za něčím s čím se sám neztotožňuje. kdyby vnímal moje názory jako moje názory, ne jako výzvu k seberealizaci. kdyby v mých skoro třiceti kapituloval na direktivní výchovu. kdyby upustil od své metodiky negativní motivace (neustálé konstruktivní kritiky), a byl ochotný ocenit i ne-zcela-dokonalý úspěch .) nevadí mi tolik že mi nedává dárky k vánocům, narozeninám, ale výhradně za zásluhy, ovšem občas by mi mohl pomoct čistě proto, že je toho zapotřebí, a že má k tomu prostředky. prostě trocha citu by se taky vešla .) a vztah máme asi vyrovnaný, když mezi ním a mými partnery neshledávám žádné zásadní podobnosti či opačnosti ;)
    KATERINA
    KATERINA --- ---
    MATEEJ: vlastně obojí zároveň, třeba chtěl abych chodila pořádně oblíkaná abych nenastydla - na jednu stranu dítě tak od doby co chodí do školy chápe proč to po něm obecně chtějí ale nesnáší že to tak musí být zrovna teď. cítila sem, že rodiče maj obecně pravdu a že co chtěj je rozumný, jen mně štalo, že nechápou že to zrovna teď nešlo a nebo že zrovna teď v danou chvíli je to pitomost :)
    Třeba mi nikdy nepřikazovali kdy mám být večer doma, když sem začla randit z klukama, bylo celkem jedno do kdy sem venku, jen když splním svoje povinnosti (uklizeno, naučeno) což pak vedlo k pocitu že se o mně v tomhle směru nebojí. o kamarádky se jejich rodiče báli a tak mi to občas bylo líto :)
    Takže na to žádný obecný pravidlo není, musí se to přizpůsobovat vždycky tý situaci, nebýt absolutně striktní, s mantinely se občas má hnout, ale zároveň tam ty mantinely mají být :) základ je ty děti jen nekontrolovat, nepeskovat, neříkat jen tohle ano a tohle ne, ale mluvit s nima o jejich světě, znát je a dát se jim taky poznat :) imho :)
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    KATERINA: A když tě takhle vedl k tomu, abys byla taková nebo maková, už TEHDY jsi chápala, že je to pro tvoje dobro a že na jeho radách asi něco bude, nebo ti to TEHDY přišlo jako pruda a že tomu táta nerozumí?
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    LUCCHA: To asi jo, měl tam bejt smajlík :-). Nicméně ve chvíli, kdy se tyto dobré rady či příkazy neustálým opakováním vyprázdní (ale přesto jsou opakovány dál, a to i potomkům, kteří jsou už ve věku, kdy mají vlastní hlavu), tak se šikanou stanou (i když asi přesnější termín je buzerace, šikana je přecejen něco jinýho).
    KATERINA
    KATERINA --- ---
    MATEEJ: to jo, to tam taky vždycky bylo, vedl a často tlačil mně k tomu abych byla odvážnější, víc se učila, míň se flákala... špínu za nehty provázely výkřiky "to seš holčička?!" a co se týče partnerů tak často říkal "ten kluk terýho přivedeš domů bude bílej jako sníh" -takže jsem přirozeně jako malá letěla na černochy a araby :D Měli jsme přirozeně hromadu neshod a vím že se často proti mý vůli snažil "aby ze mně něco bylo". Ale vím, že to bylo z lásky a naštěstí se to nikdy nepřeklopilo do nějaké zlé šikany. Jde o to, že sem věděla, že mně chtěl dobře vychovat, ale zároveň mi věřil a vždycky sem věděla, že mně bude milovat ať se stane cokoli, ať provedu cokoli. Láska rodiče nejde proti tomu, že dítěti přikazuje a zakazuje a k něčemu ho vede :) Můžeš svým dcerám za něco hubovat, ony budou vědět, že tudy cesta nevede a přesto vědí že to děláš protože je miluješ :)
    LUCCHA
    LUCCHA --- ---
    MATEEJ: no jo, ale to používáš trošku moc silný slova :-)
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    LUCCHA: Mám na mysli za takovým tím "uč se, do vosmi buď doma, myj si ruce, zdrav, ten kluk se pro tebe nehodí" apod.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam