PUPU:
Uplácení soukromých subjektů soukromými subjekty? OK
Uplácení veřejných subjektů soukromými subjekty? NOK
Veřejný statek je veřejný statek a vzájemné národní vztahy jsou už otázkou národních vlád... co ti brání na svém území postavit pěknou elektrárnu hnědouhelnou, které bude "foukat" vedle, protože nemůžeš stavět vodní, páč ti soused přiškrtil kohoutky...?
Mimochodem docela by mně zajímalo jak se má národní právo teda k řekám obecně...
Rozhodně není tak složitý, aby se dalo prorelativizovat do bodu, kdy je všechno tak složité, že nejde udělat lepší věc, než okamžitě zemřít... (protože to je pak jediné východisko)
Tak jedna věc je můj příbuzný (otec-syn) a druhá věc je stát... tak nějak nemají vzájemnou geneticky danou odpovědnost a krom toho... pokud bude můj syn dospělý tak moje "zóna vlivu" by nikdy nevstoupila do násilné formy, krom obrany vlastního zdraví/života. Furt nechápu proč to mícháš s tezí, že považuji násilím vynucovanou "sféru vlivu" za zlo.
Ale klidně pokračuj (jen se nezlob, že vy tý hovadině už nebudu participovat)
Pokud chceš tu analogii skutečně aplikovat (kor na ukrajinu), tak vynech rodinu (páč nejsou geneticky-národnostně ve vztahu otec-syn/sourozenec), a pokud ti zbydou teda ty kamarádi (spíš bych řekl sousedé), tak vynech byt, páč ukrajina se nenachází v rusku a vynech zaměstnání, páč UK nejsou zaměstnani RU.
Pokud chceš v týhle podivný analogii pokračovat, raději to převeď na sousedské vztahy... budeš to mít jednodušší a bude to více odpovídat realitě...