• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STAROJDAClifford D. Simak
    1970  1990  1991  1992  1992  1992  1992  1995  2005  2006  2007

    Clifford D. Simak

    - profil na nástěnce -

    rozbalit záhlaví
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    Zajímavý komiks, zápletkou a stylem podobný našemu mistrovi

    Sirius - Page 1 | Arthur Ranson
    http://www.arthurranson.com/blog/sirius-page-1
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    The Visitors
    Po třetí povídkové knize jsem si vybral další Simakův román. Tentokrát se jedná o pozdější dílo Visitors. Kniha vyšla v roce 1980, brzy po ní vyšel Project Pope, který jsem popsal dříve. Zmiňuji druhou knihu záměrně - Project Pope byl totiž regulérní Simakovské sci-fi až do morku kostí a tvoří dobrý kontrast ke knize, kterou napsal jen o rok dříve. Visitors jsou oproti epické space opeře velmi přímočarým a "přízemním" příběhem. A přízemnost není myšlena negativně: Visitors jsou totiž opět dalším dechberoucím dílem, které ihned řadím mezi ty Simakovy nejlepší!

    Jak napovídá obal knihy, návštěvníky jsou zde obří černé "krabice", které se zničeho nic objeví na naší planetě. První vlaštovkou je zde kvádr, který přistane na kraji prastarého lesa na americkém venkově. Poblíž leží městečko Lone Pine a jeho obyvatelé jsou tak prvními, kdo návštěvníka přivítá. Nedojde k žádnému kontaktu - kvádr se tiše vznáší pár centimetrů nad zemí a brzo započne aktivitu, která určuje celý další vývoj: začne totiž "pojídat" stromy...

    Kostra příběhu je vystavena na kratších kapitolách, kde každá z nich přísluší jednotlivým hrdinům (místům) v příběhu. První slovo dostane místní novinář z Lone Pine a spolu s ním větší státní deník, který vyšle na místo reportérku. Do příběhu samozřejmě vstupují obyvatelé městečka, včetně mladého studenta, který se k prvnímu návštěvníkovi dostane blíže než kdokoliv jiný. Velkou roli v příběhu má i prezident USA a jeho nejblížší poradci. Stáváme se tak svědky, jak americká vláda, krok po kroku, řeší bezprecedentní situaci příchodu mimozemšťanů.

    Děj se relativně rychle vyvíjí, s každým dnem se hrdinové i čtenář dozvídá další podrobnosti. Na začátku panuje pouze údiv a překvapení, později se ale přidávají jednotlivé střípky a fakta, které postupně budují celý příběh, gradující k velkolepému finále. Staneme se svědky, jak první návštěvník porodí mladé a jak se na zem snášejí další a další černé krabice. Sledujeme pokusy o komunikaci a se zatajeným dechem očekáváme, jaké další kroky podniknou jak černí návštěvnící, tak i vláda, novináři a veřejnost.

    Simak se tentokrát držel při zemi - chybí zde jeho oblíbená témata jako plejáda mimozemšťanů, roboti, zvláštní schopnosti a hrátky s časem. Máme tu pouze planetu Zemi a obyvatele a vládu USA. I když jsou hlavní devizou mimozemšťané, tak postrádají obvyklou lidskost a působí spíše jen jako stroje. Nicméně knize jako takové nic nechybí a nakonec jako vždy odzbrojí svou originalitou a nápaditostí. Čte se jedním dechem a dělá čest svému jedinečnému autorovi.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    The Creator and Other stories
    Třetí kniha, kterou jsem v originále přelouskal byla tato povídková sbírka. Dočetl jsem jí už před delší dobou, ale zřejmě mě nezaujala natolik, abych sepsal krátkou recenzi jako u předchozích dvou.

    Rozhodně není kniha špatná - povídky byly hlavní Simakovou doménou a odpovídají jeho stylu, který je hodně zaměřen na originální zápletku a výraznou pointu. Povídek je v knize celkem devět a kvalitou se docela liší - některé si už ani nevybavím, byly spíše průměrné; jiné ale byly rozhodně skvělé a navýsost originální.

    I přesto, že je kniha dobrá, doporučil bych jí spíše jako doplněk. Sice Simak psal povídky nejraději, ale já osobně mám pocit, že jeho romány jsou zásadnější a poutavější. Možná je to i tím, že tato sbírka shrnuje jeho raná díla a tedy nejsou tak vytříbená jak pozdější tvorba.
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    Ano, nové vydání. Kdo to překládá je uvedeno v příspěvku, jde o mírně upravený překlad. Přidána byla předmluva Roberta Silverberga. Myslím, že po 21 letech je dobré připomenout nové generaci čtenářů tuhle klasiku a najít Simakovi nové čtenáře.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    HYPERION: takze nove vydani? To by me zajimalo kdo to preklada, jestli je to novy preklad nebo nejaky starsi.

    Kdyby radsi vydali neco, co jeste vydano nebylo :(
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    Město - nezapomenutelná klasika Clifforda D. Simaka (preview)
    http://www.casopisxb1.cz/aktuality/mesto-nezapomenutelna-klasika-clifforda-d-simaka/
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    Pro další čtení jsem chtěl zkusit opravdu rané dílo - podle EN wikipedie je první delší povídkou "The Creator". V e-bookách jsem našel tuto sbírku, kterou si tedy vybírám:

    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    The Werewolf Principle
    Moje druhá Simakova kniha čtená v originále - a opět je na místě nadšení a touha číst dál.

    Princip vlkodlaka je mnohem osobnější a sevřenější než předchozí Projekt Papež. Kde v předchozí knize byl široký vesmír a rozmáchlý příběh, zde nacházíme osamělého hrdinu, který hledá své místo na Zemi. Název knihy odkazuje na fyzický stav hlavní postavy - opravdu je částečně vlkem. Slovo princip se pak značí téma bioinženýrství, které tvoří jedinou nosnou klenbu nad osobním příběhem osamělého astronauta.

    Jak je zvykem, i osobní příběh zde Simak rozvádí do hlubších filosofických myšlenek. Prosvítají tu klasické kosmické motivy, ale i křesťanský mýtus stvoření. Hlavní hrdina při své cestě dostane příležitost promyslet nejednu tíživou otázku, která je sice osobní, ale tou osobu může být i celé lidstvo. Mimozemšťanů je tentokrát pomálu, ale jejich přítomnost je opět zásadní a přináší kontrast prostému člověčenství.

    Při úvaze, které jiné mistrově knize se tato podobá, mě napadají takové jako Čas je ta nejjednodušší věc nebo Prstenec kolem slunce. Hrdina se na začátku ocitá v těžko pochopitelné situaci, aby se dozvěděl zásadní pravdy o sobě a o lidstvu. Tentokrát je ale sonda do hrdinovy mysli opravdu důkladná, což umožňuje jeho schyzofrenní vlkodlačí nátura. Zároveň se ke konci čtení dostavuje pocit, že Simak se s hlavní postavou stotožnil natolik, že se ona stává zvěstovatelem jeho vlastních citů a tajných snů.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    Další na řadě bude:

    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    Project Pope
    Dočetl jsem svou první kniho od Simaka v originále. Nestkutečné. Dokonalé. Simakovské až do morku mimozemské kosti! Prakticky jsem si teď jistý, že ač vyberu kteroukoliv z jeho ostatních knih, tak nemůžu udělat chybu.

    Příběh rozvádí mnoho ze Simakových motivů - roboty, mimozemšťany, různé světy a vysoké lidské ideály. Hlavním tématem je hledání víry, kde hledači jsou lidští potomci - roboti. Na konci galaxie postavili výzkumné centrum, kde hledají poznání a budují nesmrtelný a neomylný počítač: Jeho svatost.

    Hlavním hrdinou je doktor, který se náhodou na konec galaxie dostane a brzy se do Projektu Papež zapojí. Jako vždy o něm prakticky nic nevíme, až časem poznáme jeho přemýšlivou a lidskou povahu. Pokud jsou pro Simaka typičtí mimozemšťané a cizí světy, tak je typický i tento hrdina. Samozřejmě příběhem nepostupuje sám, společnost mu dělají jak lidé, tak i ne-lidé všeho druhu.

    Příběh je plný otázek a očekávání a evokuje díla jako Hlavní trať věčnosti nebo Přestupní stanice. Z malých náznaků vzniká epické dílo vedoucí k nepředstavitelné pointě. Snad neprozradím moc, když popíšu konec - ten je totiž jakoby začátkem příběhu ještě většího. Opět motiv tak typický pro velmistra. Snad proto musím brzo číst další knihu, protože příběh musí pokračovat...

    Jsem rád, že už nejsem svázaný ignorantskými vydavatelskými plány českých nakladatelství. Simak by si zasloužil kompletní překlad! Ikdyž nevím jak by překladatel pojmenoval mimozemšťany z tohoto díla :). Asi by to byly další variace jmen jako Kužel, Koňák nebo Zářivec...
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    VODNIK: cetls?

    ja jen rad hazim do placu kontroverzni hlasky, abych rozproudil diskuzi :)

    Popravde jsem nevedel, co z te zaplavy dalsich knih si vybrat. Project Pope jsem uz mel v oku driv, tak jsem teda vzal ten. Pak mam jeste pripravenej Werewolf principle. Pokud muze nekdo doporucit dalsi, tak tim lepe. Stejne casem snad prectu vsechny!
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    STAROJDA: jak jsi příšel na to že nikdo?
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    Několik měsíců řízení mezinárodního projektu mě obrnilo a asi se do toho pustím. Do novýho Kindlu jsem si stáhl první dvě z mnoha knih od Simaka, které nikdo z nás nečetl!

    Už dlouho mě drásá vědomí, že existuje tolik mistrových děl a nikdy se ke mě nedostanou... Je třeba se nebát a pustit se do toho!



    Tuhle si dám první. Úvodní stránky jsem zvládl bez slovníku a určitě to půjde i dál. Co mě opravdu dostalo je Simakův jazyk - který je stejný ať už má český nebo anglický odstín.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    KOLOUSEK: nevybavuju si... asi si budu muset precist vse znovu :)
    KOLOUSEK
    KOLOUSEK --- ---
    ja jsem se ted k nemu take po case vratila. je to uzasne, nikdo nema takovou fantazii jako on.. kazdopadne jsem mela v ruce poselstvi z vesmiru a ted jsem zacala cist prestupni stanici a uvedomila jsem si, ze simakovo rodne mesto millville je mistem, kde se odehravaji minimalne dve jeho povidky i ta prestupni stanice. narazili jste na nej jeste nekde? ;)
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    Tak jsem po delsi dobe, kdy nebylo moc co ke cteni, opet vzal do ruky knizku od Simaka - a pak hned druhou a obe me zase vratily do jeho magickych svetu. Nadhera ;)

    Prvni jsem slupnul Predivo casu - to jsem si celkem pamatoval, ale i tak to stalo za to. Ted mam rozecten Prstenec kolem Slunce a tam uz moje pamet vynechava a je to, jako bych ji cetl poprve - a nestacim se divit :)
    168
    168 --- ---
    diky za doporuceni, Mesto jsem nedavno videl v antikvariatu, zajdu se podivat, jestli to jeste maji:)
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    168: no tak to my ostatni ti urcite doporucime precist si ostatni knihy co jsou v cestine :).

    Jak vidis z bohate navstivene ankety, tak nejoblibenejsi je Mesto - to se obecne povazuje za Simakovu nej klasiku. Zaroven se svoji napul povidkovou formou trochu podoba Poselstvi z vesmiru - takze do toho ;)
    168
    168 --- ---
    ja od Mistra cetl jen poselstvi z vesmiru a i presto tohle dilo radim mezi top5 scificek :)
    skvela atmosfera pribehu a totalne neobvykly temata, peicka, vrele doporucuju, kdo jste jeste necetli.)
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    TILIO: Ja jich mam nejoblibenejsich taky vic. Tim spis je vyber dvou opravdu na zamyslenou ;)

    Ja vybral Mesto, protoze jsem ho cetl poprvy a nejvickrat - fascinuje me.. Hlavni trat vecnosti zas byla nejvetsi "ulet" s dechberoucim koncem...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam