• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    rozbalit záhlaví
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    TAPINA: Syn knedlíčkovou polívku miluje a když mu do ní dám málo knedlíčků, tak skuhrá.
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    TAPINA: vývary milují snad všechny děti, které znám. A játrové knedlíčky taky ;)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Mně přijde, že některá jídla prostě dětské chuti nesednou. Knedlíčkovou polívku taky nejím dodneška a vývary jsem jako dítě jedla taky "povinně" a nechutnaly mi, teď jo.
    DIVA
    DIVA --- ---
    MAR_TINA: tak mi se občas stávalo že jsem si na jídlo vzpoměla až hodně hlady, takže nejíst za chůze (po městě samozřejmě) někde bych se taky mohla kantnout .) navíc spoustu let jsem studovala a brigádničila, což byl celodenní zápřah imrvere, hledat k jídlu soukromí si tehdy ani neumím představit .)

TAPINA: já měla štěstí na závodní kuchařky, vždy jen konstatovaly že vše odmítám a neví co se mnou. když si představím jak žvýkám bůček dodnška by se to asi bez slz neobešlo .) a demasizaci jídla taky znám :) jako dítě jsem masa snědla vždy nepoměrně málo vůči přílohám a omáčkám, a jen proto že mi ho (podotýkám nenásilně, emocionálním vydíráním) "vnutili". v pubertě jsem ho přestala jíst zcela .) a zlomilo se to až někdy po dvacítce. stejně jako se spoustou jiných běžných složek stravy

VALENTINA: nápodobně .) já trpím noční můrou že přiberu "s věkem" a nepude s tím nic udělat :)

MALKE: knedlíčková polívka je hnus, knedlíčky z polívky nejím dodneška. vývary jsem začla jíst v dospělosti. jogurt mi natahoval. takové ty ve skleničce co měly dole marmeládu tehdy byly. bože to byl ekl .)
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    Jedna otázka mimo současné téma-nevíte, kde by se dalo spočítat, jakou tepovku bych měla mít, když chci spalovat a ne zvyšovat kondici? Byla jsem včera na HEATu a nasadila si meřič tepu, podle nějaké tabulky jsem měla při cvičení dosáhnouta max.141 tepů, to jsem ovšem dosáhla už při rozehřívací fázi, při plné zátěži jsem měla přes 160 a to jsem se ještě proti ostatní dost brzdila, tudíž mi ta hranice 141 přijde dost nereálná.
    MALKE
    MALKE --- ---
    GENTIANA: Sorry, ale brečet, že jsem nedostala chleba s medem, to u školáka není normální. Když pominu, že se jí to, co je. Knedlíčková polívka je normální jídlo, žádná "zdravá píčovina", jogurt je normální jídlo a ovoce taky. Pokud to Madietta neprovází denním komentářem "dostaneš jogurt, protože jsi tlustý, bratříček dostane chlebíček, protože je hubený", tak je to naprosto normální strava, žádná zdravá šílenost, kvůli které je třeba se přežírat jinde a doma pořádat hysteráky.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    Já jsem byla jako dítě tlustá jen jako kojenec-batole, matka mě neskutečně vyžrala rýžovými odvary a sunarem, prý abych pěkně spinkala:), takže na roce jsem měla 13,5 kilo, což má skorem můj 4 letý syn:). Přesto jsem z toho vyrostla, ač jsem teď četla spoustu zpráv o tom, jak rodiče kojencům zakládají na budoucí obezitu. Za svůj život jsem nedržela jedinou dietu, jednak jsem to teda nepotřebovala, a druhak mám strašně slabou vůli, jsem takový průměr, ale jsem zvyklá hodně jíst a spoléhat na to, že ZATÍM netloustnu, ale kolegyně v práci mě pořád straší, že počkej po čtyřicítce:))
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    DIVA: Já jsem to měla dost podobně. Poté, co jsem párkrát byla ve škole nucena sežvejkat tlusté maso, které jsem pak stejně někam vyplivla, jsem dokonce nechodila na obědy, ale měla jsem doma připravený kastrůlek na ohřátí. A když byla v kastrůlku nějaká omáčka s masem, jedla jsem jen přílohu a omáčku, naši s tím byli srozuměni a nevadilo jim to. Spoustu normálních jídel jsem se taky naučila jíst až v dospělosti, když si je udělám podle svojí chuti. A jsem přesvědčená, že boj s postavou u mě začal až tehdy, kdy jsem si při 65 kilech na 170 cm usmyslela, že chci mít 55 a začala blbnout s dietama.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DIVA: hele, to je dobrý.
    Prosím další příběhy váhově normálních. A teda lepší být trochu tlustej, stejně žijem ve století, ve kterém je 30% dětí tlustých, než mít všechny tyhle poruchy a stihomany.

Taky moc nejím před lidma a dřív jsem nejedla na veřejnosti vůbec.
    DIVA
    DIVA --- ---
    možná to k ničemu nebude, ale náhled do dětství člověka bez jakékoli poruchy příjmu pro osvěžení. byla jsem co do jídla hrozně vybíravá, nechtěla jsem skoro nic, jenom pár vybraných potravin, a ty jsem dostávala. ve školce jsem nejedla nic kromě buchtiček s krémem (jako ani svačiny ani obědy, byla jsem spokojená hlady, jedla jsem až doma), na základce jsem obědy taky vracela (svačina bílé rohlíky se šunkou), naši s tím neměli problém. doma jsem na talíři prováděla zevrubné analýzy, pitvala maso od každé blanky, brambor nesnědla dokud nebyl rozmačkaný s máslem atp, a všecko mi procházelo. snídala jsem chleba s máslem rozmixovaným s medem np, k obědu se dokola vařilo mých pár oblíbeností jako čočková polívka (tři talíře žádná míra), fazolová polívka (ve které nesměl plavat jediný fazol), dušená mrkev (do bezvědomí), špenát s hovězím, pečené kuře, řízek s velkou vrstvou strouhanky (neb strouhanka je nejlepší část řízku), jogurty jsem nejedla, sýry jsem nesnášela, vajíčka jenom smažené, zeleninu vůbec, knedlíky jsem odmítala, různé obyčejné (rozuměj levné) jídla máti ani nekupovala a nevařila takže kolínková rajská psychóza mě minula, paštiku jsem poznala až v dospělosti, tavený sýr až u babičky a plakala jsem. toho co mi chutnalo jsem zvládla nesoudné porce, když pomeranč tak kilo, čerstvých rohlíků s máslem pět, piškoty v mlíce pytlík na zátah, rohlík smažený ve vajíčku s kečupem jsme s bráchou dostali hromadu na jeden talíř a pořádali závody a nedočkavě čekali až se dosmaží další hromada .) s pubertou jsem začla ohrnovat nos nad domácí stravou a už se stravovala jen rohlíky se šunkou cestou do školy a fástfůdem cestou zpátky. no výsledek je ten že žiju a jídlo mám ráda, žádnou potravní diagnózu, a v kontextu klubu zřejmě dokonalou postavu. čímž nikoho nechcu urazit ani se vytahovat, jen mi přišlo užitečné přispět děsivým příběhem přežírajícího se rozmazleného fracka co si žádné následky do života neodnesl (krom těch blbých zvyků samozřejmě)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    MADIETTA: jídlo sice není modla, ale z jeho hlediska jsou všichni doma jídlem totálně posedlí a cpou mu debilní zdravý píčoviny místo normálního chleba z máslem. Pak se nemá nažrat normálního jídla v kantýně, až je mu špatně.

A přežírání do bezvědomí je co? Jako že omdlí s půlkou bonbonu v hubě? Nebo že z toho začne blejt, nebo je mu aspoň blbě a blejt se mu chce? Pokud si dvakrát přidá u vědomí, že doma dostane blbej bílej jogurt a hnusný zimní ovoce (což jsou věci, které nesnáším taky, takže s mladým hlubce cítím), tak toto chování shledávám logickým.

Fast forward 20 let zpátky. Přesně to samo mi totiž dělala matka a ještě do mě hučela, jak tlustý lidi nikdo nemá rád a podobně. Krátkodobé důsledky byly, že jsem brečela do polštáře atp. a koupila si toho nanuka v obědpauze a snědla si ho v klidu někde zašitá. Dlouhodobé důsledky: anorexie, problémy s jedením na veřejnosti (což je cokoli nad dva lidi, ke kterým mám blízký a důvěrný vztah, nebo cokoli nad nula osob), celoživotní mindráky. Ale možná je tvou životní touhou domrvit synovi duši, v tom případě ještě přitvrď a zaveď něco jako že bude u toho jogurtu sedět, dokud ho nesní, komentáře na téma Ty tlusté prase pronášené před příbuznými a spolužáky, šacování kapes, jestli před tebou neukrývá bonbon... jistě tě napadnou další.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    MADIETTA, ARGANNAH: ja jsem byla takove dite. Jednou byla maminka nemocna a zaspala na to mi dat najist. Nebylo stastnejsiho ditete. Jedla jsem neochotne a malo (nemoc se mi rozjela pozdeji, ale uz tehdy jsem nejak vycitila, ze cim toho mam v travidim systemu mene, tim min me boli). Jidlo pro me nebylo poteseni, ale nutne zlo, vyhodit me od stolu, jeste pekne podekuju :) a myslim, ze to tak maji i nektere zdrave deti. Proste pro ne jidlo neni stredobod sveta.
    MADIETTA: taky mame v rodine takove dite, zatim neni tlustej, ale jeden by z nej zesilel. Byla jsem svedkem toho, jak dostal ke svacine jogurt, polozil si ho na stul a vydal se do kuchyne, kde z babicky vyrazil dusenou rybu od obeda a k tomu jogurtu ji prikusoval. Cpe se, dokud je cim. A i kdyz to jsou zdrave veci, sporada toho vic nez ja - coz sice neni zas takove umeni, ale jemu teprve budou dva roky!
    TAPINA: u me travici potize zpusobuji opak a navic je mi neuveritelne spatne, takze podnikam neuveritelny kouzla abych to drzela v lati (klasicky doktor me po 13letech prohlasil za nevylecitelnou a poucil me co delat, az nastane maler, tak jsem vyhledala cinskeho doktora (v zoufalstvi a pod hrozbou strasneho konce clovek podnikne vsechno) a ac jsem to povazovala za sarlatanstvi a bala jsem se, tak mi paradoxne pomaha, i proti me vuli.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TAPINA: hranolky bez tatarky stály moje měsíční kapesné, 20 Kč,
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Mně přijde, že všichni ti od přírody hubení mají nějaké trávicí potíže, ať už vrozené nebo získané. A někteří jen zatím nediagnostikované :o)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MADIETTA: to je šílené. Moji rodiče by to vymýšlení si jaké jídlo asi pokárali a pak potrestali bezvečeří, ale jak vidno, taky blbé řešení. Máma se třeba ve čtvrtek - den plánování nákupu zeptala, co bychom chtěli k obědům a upéct a někdy ten nápad použila a někdy ne.
    Ale když už bylo nakoupeno nebo uvařeno, nedovolila jsme si vymýšlet, že bych chtěla něco jiného. Ve škole je to taky dáno a jiné mu neuvaří. Mně to vlastně ani nenapadlo, jídlo se prostě ve stanovenou hodinu dávalo na stůl a pak jedlo, možnost volby jsem neznala. Snadná to životní doba ;)))

Asi bych, jak radí MALKE: , urputně hledala psychologa. A taky jestli chlapec nezajídá nějakou nepříjemnost ve škole, třeba se mu tam něco nelíbí, i podvědomě. Na první sezení můžeš bez něj, takže ho nebudeš strašit a týrat vybíráním.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    TAPINA: To ti můžu závidět. :-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    KOCHANSKA_CH: Když já holt strávím všechno :o)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    TAPINA: Já ty rychlojídla nikdy nemohla, udělalo se mi zle ještě ve městě. Ale ty hnusy občas ze stánků pěkně voněly. :-)
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MALKE: ano, uvažuju o tom už dlouho, ale najít dobrého dětského psychologa je porod. Jednou už jsme byli, po jednom sezení u té paní jsem to vzdala, byla příšerná.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Otevření prvního McD v Plzni si pamatuju. Tenkrát tam fakt děti nechodily, protože na to neměly. První ceny tam byly v absolutních hodnotách vyšší, než jsou dnešní ceny. Ale měli jsme jiné možnosti. Dodnes s láskou vzpomínám na Top burger, kde měly ty nejúžasnější hamburgery na světě - ve velké housce (bulce) třeba rybí filé nebo sekaná a spousta, ale spóóóusta čerstvé zeleniny. To snad i zdravé bylo. Ale na druhou stranu jsem taky ujížděla na hermelínburgr od stánku před Tescem, to byla pro změnu houska s ohřátým roztékajícím se hermelínem, sterilovaným zelím a dresingem tatarka + kečup. Svinsky dobrej hnus :D
    MALKE
    MALKE --- ---
    MADIETTA: Tý brďo, to je mazec... O psychologovi jsi uvažovala? Jestli by z něj něco nevytáhl... (Jestli teda není obecně plačtivější a není to relativně běžný projev.)
    DIVA
    DIVA --- ---
    MOUNTBATTEN: já jídlo nebliju jsem slušně vychované děvče ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam