• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DIVA: objednej si cheesecake, přeci ti chtějí udělat radost, ne ;)
    DIVA
    DIVA --- ---
    KEMENTARI: .)) já zas "bleju" z jídla co vaří švagrová bráchovi, samé česko-klasické pomleté a nadívané blafy ;)

tje dobrá finta :) já tak ňák zaakceptovala že se sní celá naložená porce, a že se jídlo jí v poměrech tak, aby žádná složka nepochyběla a nepřebyla .) ale naložit jsme si mohli podle vlastní vůle .)

do dvacíti jsem na tom byla stejně, pořád dokola totéž, některé kombinace dost divoké, zcela chyběly některé významné složky. až později se postupně začal ten repertoár rozšiřovat, dodneška to trvá, poslední byla třeba ta ovesná kaše. díky které jsem z jídelníčku vymýtila snídaňové koblihy a šátečky .)

hlavně buď v klidu a neber si to osobně.. já třeba zrovna bublaninu velmi oblibuju, ale zas nesnáším dorty a rolády ve kterých jsou vrstvy marmelád a krémů, imho prostě kekel. jednoduše jí nenabízej čím se jí nezavděčíš a budete spokojenější obě .) chudák já každý rok na narozky dostanu dort :) až poslední roky jsem si vytrvalým opakováním a upřímným přesvědčováním vymohla že aspoň není s rumem a že těsto není čokoládové, tzn není celý uplně hnusný a stačí vydlabat mazlavé vrstvy .) (a tobě ten dortíček nechutná ivanko? vždyťs měla jenom malý kousíček, tak já ti ho zabalím domů a dáš si později ju!) vysvětlit jí že opravdu opravdu si to neupírám a že mi to doopravdy vážně nechutná, to asi leda tak v hypnóze :)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    SUURJA: že vyjadřuju názor, nikoli objektivní pravdu, se snad dá snadno odvodit už z obecného charakteru diskuse i z konkrétního mého příspěvku, a psala jsem "ale z jeho hlediska" - nebylo snad rozuměno, že ze synova hlediska? Uznávám, že když tak na to koukám, vymyslela bych gramaticky uhlazenější, ale srozumitelné mi to připadá dost.

No, a že jsem reagovala na jeden konkrétní příspěvek, kterej zněl tak, že syn chce jíst X a Madietta chce, aby jedl Y, pročež syn nad Y brečí, Madietta je na prášky a dětem se nejde zavděčit - tak to holt vypadá na neslučitelné rozdíly a chudáka děcko. Ano, Madietta dodala, že Y mladýmu taky chutná a že je lítostivý, což ovšem mění obraz věci a v tom duchu jsem se k tomu vyjádřila posléze.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    KEMENTARI: No, tak se neobtěžuj jí to strkat pod nos. A tělo vydrží dost a nějaké henté živiny se dají najít i v tom, co jmenuješ, zrovna do těch sraček se přidávají vitamíny a kdovíco, aby to vypadalo zdravějc:D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KEMENTARI: tohle "nad každým mým jídlem nepředstírala zvracení a nenazývala ho "hnusem"." je hulvátské chování, které 19 letá slečna nemá nikomu dělat. ALe je to věc rodičů, co s tím. Každopádně se chová jako rozmazlený pětiletý spratek, alespoň z tvého popisu.
    SUURJA
    SUURJA --- ---
    GENTIANA: já tě neznám, z postů na nyxu soudím, že máš hodně ironické vyjadřování, které často oblibuju. nicméně výpad směrem k
    MADIETTA: pokud je míněn vážně, se mi zdá dost přes čáru.

nikde jsi nezmínila, že "popisuješ, jak si představuješ, že to vnímá mladej", napsalas pár svých zkušeností a opepřila to výkřikem, kam ho Madietta chce dostat, což je imho opravdu pitomý.

já sama jsem jako dítko byla oplácaná, díky poznámkám rodiny a přidruženým komplikacím se mi povedlo dostat do obřích rozměrů a cestou ztratit jakékoli zbytky sebevědomí.

teď mám standardní postavu, ale vědoma si určitého genetického potenciálu, se taky pravděpodobně budu u potomků obávat nadváhy. čili případné tloustnoucí dítko i mě přivede k úvahám, co s tím.

představa, že na můj postesk v auditu k tomu určeném, někdo odpoví jako ty, je fakt nepříjemná.

souhlasím, že konzultace s dětským psychologem/terapeutem by byla na místě. rozhodně mi ale Madietta a její dítko nepřijdou jako jediné osoby zde, kterým by psychopomoc byla k duhu
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    MADIETTA: promiň, že nečtu myšlenky, ale jenom to, co jsi psala.

Každopádně, pokud mladej žere do nevolnosti, tak to je na psychologa tak jako tak, to není v pořádku. Podle mě (a brát cum grano salis) si tím může zadělávat na nějakou poruchu příjmu potravy a možná bych ho rovnou vzala k nějakému odborníkovi na tyto.

Pozor, psychologizování po internetu, nebrat zoufale vážně:
    Ten kluk určitě vnímá, že ti něco vadí, aniž jsi ho tloukla, ale to, že rodiče jsou nespokojení s něčím, co dělá, toho si všimne. Z nějakého důvodu se ale nedokáže přizpůsobit očekáváním - prostě má třeba doopravdy hlad, nebo si to myslí, protože nepozná, co je hlad a co je kdovíčím způsobené nutkání najíst se k prasknutí. Nebo se prostě v jídelně nadlabe čehokoli, protože mu to chutná, má to rád a uklidňuje ho to chutí i množstvím. Podle mě to fakt smrdí nějakou poruchou příjmu potravy, ale je pod tím něco jinýho.

Mimochodem, dost prznění občas napáchá právě ta usilovná snaha. Neříkám, že konkrétně ty konkrétně něčím, to je opravdu poznámka mimochodem.
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    DIVA: Moje sestra byla taky od malička nejedlá; jídlo ji zjevně ani nebaví, ani nezajímá, sedět u něj nevydrží a navíc je hrozně vybíravá; tyranida neměla smysl, radši jsme se uchýlili k psychologickým trikům: nikdy totiž nesní všechno, co má na talíři, i kdyby tam měla jen dvě sousta => bylo tudíž lepší jí naložit hodně, chvíli ječela, že tolik nechce, že to nesní, pak to skutečně nesnědla, ale ve výsledku pozřela o něco víc jídla, než kdyby rovnou dostala přiměřenou porci.

Dnes je jí skoro 19 a stravuje se pořád stejně nedbale, navíc nejí celé skupiny potravin a konzumuje stále totéž dokola (rohlíky, obyčejný žlutý sýr, sladkosti, brambory, kuřecí maso, sladké "jogurty", párky, uherský salám, granko se smetanou a namočenými piškoty). Určitě jí musejí chybět některé živiny.

Doufám, že z toho vyroste, ale víc udělat nemůžu (výchovu jsme měly stejnou, kde se co pokazilo?).

Já hodně (a troufám si říct, že i dobře) vařím a peču a samozřejmě mě mrzí, že v podstatě nic z toho nejí (ani koláče, buchty, cheesecake, bublaniny, záviny). Ke štěstí by mi momentálně stačilo, kdyby nad každým mým jídlem nepředstírala zvracení a nenazývala ho "hnusem". :( Ale což, alespoň mi neubyde. :)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    VALENTINA: do jogurtů se marmeláda nedává, marmeláda je na to příliš kvalitní.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    MALKE: Ono je jedno, kde je objektivní pravda, psala jsem, jak si představuju, že to vnímá mladej. A ne, nepovažuju za normální, že brečí, že nedostal chleba. Může to být cokoli, od snahy na sebe upozornit, vzbudit lítost... až po frustraci, že nedostane ani nažrat. Každopádně to zadělává na emocionální bordel a bylo by velmi záhodno to řešit. A ne tím, že se do toho chúděte bude cpát víc jogurtu a králičího žrádla. Chce to psychopracovníka pro mladýho i pro Madiettu.
    DIVA
    DIVA --- ---
    MANXX: já to vím, a zkusila jsem to zařadit teď v rámci té obecné změny, ale už jsem toho nechala. bílé jogurty mi chutnají, ale ne jihočeský a ne holandia. třeba ten zelený bio je fajn

GINGERCAT: mamka si vždycky vyškemrala abych polívky snědla aspoň trochu a já si nikdy nenechala nalít víc jak jednu malou naběrku .)

každopádně jsem ráda že jsem u stolu nikdy nemusela trpět, brečet ani sedět dokud to nesním ap. musím za to mamce někdy poděkovat :)
    MALKE
    MALKE --- ---
    MANXX: Že je něco zjevné, tedy že "zjevně brečí, protože mu nestačí", je dost odvážné tvrzení. Zjevné z toho, co napsala Madietta, nebylo vůbec nic.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    O knedličky v polévce jsem se prali, bylo i stanoveno, kolik si kdo dá do talíře, aby zbylo na ostatní :)
    Ppolévky se teda vařily u babičky, doma ne, jelikož táta není polívkovej a máma nesmáší vařit něco, na co se jedlík bude ksichtit. A tu knedlíčkovu chtělu babičky i táta.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    TAPINA: Syn knedlíčkovou polívku miluje a když mu do ní dám málo knedlíčků, tak skuhrá.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    GENTIANA: tak děkuju, že jsi mě odhalila, ano toužím zprznit synovi duši, proto jsem tady před nedávnem řešila, jak řešit jeho tloustnutí, aniž bych mu ji prznila. Buď od té dobroty a místo jedovatostí mi poraď, co mám dělat s tlustým dítětem, aniž bych ho poznamenala, tedy s výjimkou varianty "nechat ho tlustým", kteroužto neberu.

Přežírání do bezvědomí znamená, že se nají tak, až je mu blbě, bolí ho břicho, lehne si a skučí.

Nedostává "blbej bílej jogurt" a "hnusný zimní ovoce", nýbrž borůvkový jogurt, který má rád, a k tomu nějaké ovoce, které má rovněž rád. Nikdy mu nedávám věci, které mu nechutnají, jenom se snažím volit zdravější variantu z toho, co rád. Neupírám mu ani dobroty, nanuka si nemusí jíst zašitý, máme je doma v mrazáku a po obědě ho klidně dostane.

Chleba s máslem nebo lososový nudle (suverénně nejoblíbenější jídlo) mu rozhodně neupírám, ale prostě mu to nechci dávat navečer, když se předtím už nacpal něčeho jinýho. A s tím pláčem, můj syn brečí, když napíše blbě písmenko, když se dozví, že dneska přijde tatínek pozdě, nebo když mu řeknu, že mu k narozeninám fakt nekoupím to lego za pět tisíc, protože je prostě odmala lítostivý typ.

Musím říct, že jsi mě fakt nadzvedla, protože udělat z někoho, kdo se usilovně snaží, aby jeho děti byly v co největší pohodě, sadistickou prznitelku dětských duší, to je slušná ironie.
    MALKE
    MALKE --- ---
    MANXX: Takže mu má místo knedlíčkové polévky Madietta zaběhnout koupit lososa? Nemluvilo se tu o množství, mluvilo se tu o jiném jídle, které jí, předpokládám, zbytek rodiny. "Zjevně" je dost odvážné tvrzení.

Nicméně dlužno dodat, že nemáme nikdo dost informací, abychom o tom mohly nějak zasvěceně mluvit. Jednoduše řečeno: víme prd, co se tam děje, takže nějak razantně to rozsekávat je ptákovina. Nedá se říct, že rodina to jídlo nějak hrotí, nedá se říct, kvůli čemu to dítě brečí a proč se přecpává.
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    TAPINA: vývary milují snad všechny děti, které znám. A játrové knedlíčky taky ;)
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    MANXX: nemyslím si nic špatného o kvalitě toho jogurtu, ale pro mě to teda taky není žádné blaho, nemám ráda husté jogurty, navíc s marmeládou dole.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Mně přijde, že některá jídla prostě dětské chuti nesednou. Knedlíčkovou polívku taky nejím dodneška a vývary jsem jako dítě jedla taky "povinně" a nechutnaly mi, teď jo.
    DIVA
    DIVA --- ---
    MAR_TINA: tak mi se občas stávalo že jsem si na jídlo vzpoměla až hodně hlady, takže nejíst za chůze (po městě samozřejmě) někde bych se taky mohla kantnout .) navíc spoustu let jsem studovala a brigádničila, což byl celodenní zápřah imrvere, hledat k jídlu soukromí si tehdy ani neumím představit .)

TAPINA: já měla štěstí na závodní kuchařky, vždy jen konstatovaly že vše odmítám a neví co se mnou. když si představím jak žvýkám bůček dodnška by se to asi bez slz neobešlo .) a demasizaci jídla taky znám :) jako dítě jsem masa snědla vždy nepoměrně málo vůči přílohám a omáčkám, a jen proto že mi ho (podotýkám nenásilně, emocionálním vydíráním) "vnutili". v pubertě jsem ho přestala jíst zcela .) a zlomilo se to až někdy po dvacítce. stejně jako se spoustou jiných běžných složek stravy

VALENTINA: nápodobně .) já trpím noční můrou že přiberu "s věkem" a nepude s tím nic udělat :)

MALKE: knedlíčková polívka je hnus, knedlíčky z polívky nejím dodneška. vývary jsem začla jíst v dospělosti. jogurt mi natahoval. takové ty ve skleničce co měly dole marmeládu tehdy byly. bože to byl ekl .)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam