• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CORNELA: při vzpomínce na korálky na kokot (navlékat) se furt křením, a to už bude pěkných pár let, takže za mě jen houšť :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CORNELA: vybírat obezitologa podle výběhu je zajímavá metoda, ale je pravda, že ti s větším výběhem budou mít asi lepší výsledky :-)
    miluju tvůj autocorrect!
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Najít si textové nebo audiovizuální zdroje nějakého typu není problém. Když si k tomu sednu v práci, můžu se přehrabovat ve vědeckých databázích dle libosti a číst stovky stran fulltextů anglických článků z odborných lékařských časopisů od největších světových obezitologických jmen. Lze se ale ptát, kolik bych toho musela prostudovat, abych si udělala objektivní obrázek. Ze svého oboru vím, jak zkreslující může být přečíst si nějaké náhodné dvě studie bez toho, abych měla kontext zbytku oboru a aspoň povšechnou znalost jeho různých směrů a historických vývojových fází. Jedna věc je, že skutečně uvažuju, že to podniknu - ale druhá věc zas to, že jako pro lékařského laika je pro mě mnohem praktičtější konzultovat odborníka obezitologa, který už tu práci udělal za mě, a spolehnout se na jeho expertízu.

Ale než k němu vyrazím, chci mít nějakou předběžnou představu. Takže kromě toho, že sériově nakoukávám nejrůznější videa, poslouchá rozhovory s obezitology a pročítám stránky různých klinik, bych taky ráda slyšela nějaké zkušenosti. Ideálně z první, ale klidně i z druhé ruky. Jak jsem psala, většina toho, co se na webu válí, je buď marketing nebo hrdinská mytologie, tak ať mám nějaký reality check.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Neměly by být nějaké studie, minimálně zahraniční?
    Jenom ten počet typů, k takové informaci se běžný tlouštík nedostane...
    BRUNA
    BRUNA --- ---
    Kolegyne na nejake bariatricke operaci byla, ale detaily nevim. Je to tak 5 let, hmotnost si drzi a zvladla i porodit dite. Po operaci ji ale extremne vypadaly vlasy.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Budu ráda, když i někdo další napíše nějaké zkušenosti s bariatrickými operacemi - svoje nebo z okolí. Před pár lety tu nějaké historky proběhly, budu moc ráda, když se třeba dozvíme nějaké updaty, jak ti lidi po těch letech fungujou. Čím víc informací, tím líp. To, co člověk najde na obecném internetu, jsou vesměs heroické historky a dokumenty točené lidmi, kteří o obezitě vědí jen to, že obézní musí zhubnout a hele, tenhle chlápek zhubnul šedesát kilo za devět měsíců a teď je desátý měsíc a hubne dál, takže bariatrické operace jsou super. Takových hrdinských mýtů je za korunu deset a já bych radši něco realistického.
    KOSMOKOSMO
    KOSMOKOSMO --- ---
    CORNELA: Já fakt dalsi fakta nemam. Jen co vidim za 15 let praxe.
    KOSMOKOSMO
    KOSMOKOSMO --- ---
    CORNELA: rada bych to nejak statisticky a vic profesionalne roztridila,
    ale nenasla jsem ve sve praxi rozdily, co se tyce ruznych operaci. Jenom v te motivaci.
    Ale samozrejme jak vite nejsem obesitolog ani chirurg. A pracuju v Kanade. Jako vobvodak, pokud nekdo nevi.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ARGANNAH: nemám na to žádnou radu. Během toho lockdownového roku jsem taky přibrala, určitě ne tak dramaticky jako ty, ale tak 4-5 kilo určitě. A to jsem se fakt snažila, většinu té doby jsem nepřestávala cvičit, necpala jsem se... a přesto to v jednu chvíli prostě začalo lézt nahoru. Stres a málo spánku mě spolehlivě zaobalujou, a já jsem toho stresu měla fakt šíleně, šíleně moc. Psychicky jsem na tom byla tak, že se divím, že jsem to přežila.

Bez nadsázky, jestli se takový rok bude opakovat, tak mě to zabije.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KOSMOKOSMO: To teda není moc optimistické.

Dá se s tím aspoň jíst low fat nebo se musí nasadit nějaká nízkoobjemová low carb dieta?
    KOSMOKOSMO
    KOSMOKOSMO --- ---
    ARGANNAH: uprimne- nejvetsi nakopnuti ke zmene u tech uspesnych byl infarkt a nasledny by-pass.
    Obecne, cim mladsi pacient tim hur dlouhodobe ( tehotenstvi po bariatricky operaci byl docela I pruser, ale zvladlo se to)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    TAPINA: Já jsem naopak zvlášť v druhém těhotenství vlastně poprvé poznala pocit sytosti. Takovou tu záklopku, která řekne "hele a dost, už ani sousto", a člověk má problém spolknout i to, co má v tu chvíli v puse. Dokonce se mi pak podařilo se to naučit vnímat i později, trvalo to teda roky, ale už jsem věděla, jaký je to pocit, a naučila jsem se ho poznávat (akorát do mě se toho teda vejde hrozně moc, takže na hubnutí to nepomáhá, spíš na udržení váhy). A z psychických příčin se už nepřežírám snad deset let.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KOSMOKOSMO: Dá se vysledovat, na čem to závisí? Co mají ti úspěšní společného?
    KOSMOKOSMO
    KOSMOKOSMO --- ---
    U mych pacientu taky nic moc dlouhodobe vysledky. Rekla bych, dlouhodoby efect( 10 let) , tak 20%.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MOODYCAT: Já si myslím, že bych ho do sebe nacpala. Ze začátku by mi bylo blbě, ale to mi nikdy u jídla nevadilo a pak bych to roztáhla. To se taky dost často lidem stává. Já musím jít na hubnutí hlavou, mechanické překážky nefungujou (jedla jsem a přibírala i nonstop zvracející v prvním trimestru, i s bolavým zubem, i s rozhašeným žlučníkem...)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CORNELA: To zní hodně dobře. Ještě jedna věc, "dlouhodobá zkušenost" znamená co? Rok, dva roky, deset let plus?
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CORNELA: To já právě nevím a na to se právě ptám :)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CORNELA: Pochopitelně. A i kdyby to vyšlo nastejno, jsou problémy s trávením asi přijatelnější budoucnost než invalidní vozík. Nicméně je tady pořád ještě možnost nakoupit obojí - nechat si udělat drahou a poměrně dramatickou operaci, která přešije můj trávicí trakt zleva doprava a která sice dva tři roky ponese efektní ovoce, ovšem za ty dva tři roky to zase přestane fungovat a jsme tam, kde jsme byli.

Já už dneska chci jediné: řešení, které bude co nejpermanentnější. Není v zásadě tak podstatné, jestli k němu povede cesta skrz deset let psychoterapií a sedm let askeze, nebo pět hodin na operačním sále. Ale žádný další jojo efekt, nikdy víc. To už radši zůstanu tlustá.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    ARGANNAH: Na to se nazory asi budou ruznit, rizika to urcite ma, mam ve svem okoli jen nekolik lidi, co ji maji (i treba pacientu), nejdele ji nekdo ma snad 10 let a drzi se.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MOODYCAT: Přijde mi zásadní, že to říká lékařka. Já vím, že jsi z jiného oboru, ale vyplývá mi z toho, že tu operaci teda považuješ za bezpečnou, efektivní a trvalou. A (dejme tomu) zdravou, nebo aspoň zdraví neškodnou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam