• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    rozbalit záhlaví
    MANCA1
    MANCA1 --- ---
    ARGANNAH:
    Na Primě začal pořad Tlouštíci. Chlapovi dali spolknout kapsli s balónkem, kteráý vyplní část žaludku. To by možná byla bezoperační cesta. Ví tu někdo o tom něco?
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    ARGANNAH: Pocit sytosti neznam uz tak minimalne patnact let. Mam neustale hlad, 24/7.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ARGANNAH: Tak ja pridám skúsenosť niekoho, kto nikdy nemal nadváhu, bmi mám momentálne 24, na tomto sa drží posledné 3 roky.
    Jem 3x denne do sýta. S každým sústom vnímam, ako mi pocit sýtosti narastá. Stačia mi k nemu cca 2 stredne veľké obložené krajce chleba, cca 3/4 bežnej reštauračnej porcie. Som typ obľúbený u dojedačov, pretože nie som schopná dojesť ťažšie jedlo, chlap vie, že mi vždy ostane toľko, že ochutná i to moje. Ak si dám polievku, je isté, že nedojem hlavný chod. S jedlom nemôžem piť, pretože to tiež znamená, že sa mi zaplní flek v žalúdku a nezjem ani tú reštauračnú porciu. Väčšinou jem tak, že zjem bielkovinu a 2/3 prílohy a 1/3 nechám na tanieri. Platí to aj s pivom, dostať do seba liter tekutiny nie je fyzicky možné. Ak sa veľmi prejem, je mi zle. Naposledy sa mi to stalo v reštauracii Kuchyň, kde majú all you can eat českú hostinu s mini predkrmom, polievkou, 3 degustačnými porciami hlavného a 2 dezertami. To som v noci nespala a bolo mi zle celý nasledujúci deň. Normálne cítim ako sa mi vracia ten objem smerom hore.
    Na moju váhu má vplyv len pohyb. Snažím sa teda nejesť nezdravé veci, takže nemám asi úplne z čoho priberať. Ako dieťa ma nútili dojedať, ale nie prílohy a som ako Marinne strašne tvrdohlavá a nenechala som sa, efekt 0.
    Pocit prežranosti neznášam, snažím sa mu vyhýbať.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ARGANNAH: nikdy, ani jako dítě jsem neměla pocit sytosti. Nemám žádnou záklopku. Musím si při jídle vědomě říct, to už stačí, teď máš dost, a přestat jíst. Je úplně jedno, jestli to udělám v okamžiku, kdy na talíři zbývá půlka jídla nebo je vymetený, nebo jsem si dvakrát přidala. Vůbec netuším, kolik bych toho musela sníst, abych se cítila alespoň sytá, natož přejedená, takový pocit jsem nikdy nezažila. Ale tuším, že jsou to obrovská kvanta jídla, jakože opravdu obrovská.

Takže si prostě stanovím, kolik toho sním, to si nandám na talíř, sním to a odejdu od stolu.

Nejhorší je to v restauraci nebo na návštěvě, kde jídlo zůstává na stole, případně ho průběžně doplňujou. To potom jím, dokud tam nějaké jídlo je.

Celý život mě to trápí, nevím, co s tím.
    GALE
    GALE --- ---
    ARGANNAH: Pocit sytosti nemám a nezažívám už dlouhá léta. Jím prostě porce, jak vycházejí z doporučených dávek. Občas má moje hlava takový hlad, že se mi v noci zdá o stolech jídla. Jenže když "poslouchám své tělo" příšerně žeru a byla bych schopná jíst skoro pořád.
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    ARGANNAH: u mna zalezi od toho co jem, skladba jedla. Junk food mi posuva pocit sytosti na vacsie a vacsie mnozstvo. Aj take to krehke nadychane biele pecivo. Ked som par dni u nasich tak mam vyslovene vytahany zaludok a neviem sa dojest, pretoze tam je taketo pecivo alfa a omega stravy.

Rodicia ma nutili dojedat hlavne zeleninu a prilohy, nastastie som extremne tvrdohlava a denny snilek takze hry typu “nevstanes od stola dokial nezjes toto” na mne nenechali nasledky.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH: mám a dokonce jsou dva stupně : jsem sytá. Tj. mám optimálně naplněný žaludek, je mi dobře, víc už jíst nepotřebuju. Jsem přejedená - ještě sousto a bude mi zle, blbě se mi hýbe a chci si lehnout, ale obvykle to stálo za to dobré jídlo.

Poslední dobou už upřednostňuju ten první.

V životě jsem víc byla nastavená na ten druhý, nejspíš přirozeným jedlíkovským + možná odpíráním jídla v dětství, abych nebyla tlustá. Takže jsem měla instinkt se nažrat, dokud můžu, dokud mě někdo nestopne.

Přemýšlím, proč mi funguje normální pocit sytosti. Hodně se hýbu, takže můj potřebný přísun potravy je relativně vysoký, tedy dosahuju prahu sytosti při pro mně normální porci. Nejím příliš často společensky, mám to hodně nastavené podle sebe. Spím +/- dobře (usilovně na tom pracuju, není to samo). Za život jsem absolvovala nějaké ty psychoterapie a nakonec i dobré, které mi něco daly.
    EKG
    EKG --- ---
    ARGANNAH: Coze? Ono mezi vlcim hladem a prezranosti neco je?
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Jak mi v poslední době vrtá hlavou ta bariatrická operace, vždycky jednou za čas sjíždím takové ty americké a britské reality show, kde hubnou extrémně morbidně obézní lidi, tzn. lidi, co mají třeba i 250 nebo 300 kilo. A fakt mě tam uhodilo do očí to, jak spousta z nich říká, že nikdy v životě nezažili pocit sytosti. Lidi, co jsou schopní jíst klidně celý den nonstop, přijímají mnohokrát více potravy, než potřebujou, ale sytí se necítí. Jasně, jsou tam v pozadí nějaké psychické příčiny, které ten pocit sytosti překrývají, to je asi celkem logické. Nicméně přijde mi to jako moc zajímavá věc hlavně v kontextu toho, co sama prožívám od doby, kdy jsem tu svou vlastní PPP postupně pokořila. Pamatuju si třeba, jak jsem během prvního těhotenství najednou začala tyhle věci ostře vnímat, třeba takovou blbost, jakože se člověk nají tak dosyta, že z každého dalšího sousta se mu zvedá žaludek - úplně jsem si vybavila, jak jsem tohle měla jako malá a jak obrovský jsem měla problém dojídat, jak mě nutila matka. A jaké jsem si cíleně budovala techniky, jak to udělat, abych ten pocit sytosti překonala a mohla poslušně dojíst (čtení u jídla, koukání na televizi atd.). Jakmile jsem ale porodila, zase jsem to cítit přestala. Posledních několik let se s tím snažím cíleně pracovat a podařilo se mi postupně obnovit svoji schopnost vnímat pocit sytosti. Akorátže tak silné jako v těhotenství to není a podle mě asi nikdy nebude.

Dost jsem i googlovala a našla o tom nějaké slušné texty, ale jako u všeho, co se týká hubnutí, je strašně obtížné něco dohledat, net je fakt zavalen šílenou haldou hubnoucího balastu. Ve finále to vypadá, že nejenže se ve většině případů lidi nesnaží ten pocit sytosti obnovit na "tovární nastavení", ale naopak s ním manipulujou, hlavně za účelem, aby ho cítili, i když nic nesnědli. Skoro mi začíná připadat, že vlivem a) psychických věcí, b) nedostatku pohybu, c) nezdravého jídla a d) společenské povinnosti nebrat na pocit sytosti vůbec ohled jsme si ho rozbili tak, že prostě plošně nefunguje.

Znáte tohle od sebe? Máte normální pocit sytosti? Funguje vám to?
    AIJA
    AIJA --- ---
    CORNELA:
    Dala jsem to jako zajímavost, netušila jsem, že tě to tak rozkokoší
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    AIJA: Se uplne nepredpoklada, ze tloustici majici zajem o bariatrickou operaci tam maji hromady nadoru.
    AIJA
    AIJA --- ---
    CORNELA:
    Fakt vzali. Měla tam spoustu nádorů, tak se s tím nedalo nic jiného dělat. Chodila jsem za ní do Bohunic i na Žluťák. Technicky nevím jak to funguje, ale jsem ráda, že je relativně v pořádku.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    KRISKA: Udelat liposukci treba na osmi partiich tela je dost brutalni vykon oproti jednodussim bariatrickym operacim...a hlavne to vyresi kulovy.
    Bariatricka operace ti proste udela mechanickej problem.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ja se jen zeptam... pokud po techto typech operacich musim drzet prisnou dietu, neni lepsi proste uz rovnou drzet nejakou tu odbornikem stanovenou dietu neob dejmeztomu rozumny rezim, kdy /hubnu/drzim vahu?

a pokud mam takovej stres, problemy a shon, ze nestiham dbat o sebe a o svoje stravovaci navyky, takze "ja" jde totalne nekolik mesicu stranou, nebude po operaci stale trvat stejny problem, tedy to, ze se budu v pripade problemu odbyvat, "ja" pujde stranou uplne stejne a bude to jen zasah do tela (osobne nejsu zastance zasahu, ktery nejsou nezbytne nutny), kterej mozna hodne veci rozbije, ale ten primarni problem uplne nevyresi?

no a z jinyho soudku... co misto bariatricke ci jine operace jit treba na liposukci? jde vubec treba rozumne zbavit telo treba 30 kil? je mi jasny, ze je to asi hodne drahy, ale nemel by pak clovek treba vetsi snahu sebe sameho nezanedbavat?

je to takova obecna uvaha, ale mam z vasi debaty dojem, ze bez nasledne diety/omezovani/hlidani to nejde... coz mi prijde, ze vlastne kde je tam ta vyhoda?
    AIJA
    AIJA --- ---
    ARGANNAH:
    V mém okolí mám dva lidi, kteří bariatrickou operaci přežrali.
    Sestřenici museli žaludek vzít a udělat náhradní ze střeva. Ta se drží už spoustu let. Jede ale tak na půl rohlíku s něčím. Při oslavách do sebe dostane maximálně dvacet deka čehokoliv, ale čokoláda to není:-)
    A byl kdysi nějaký pořad Tlouštíci mebo jak se to jmenovalo. Tam jich to taky přežralo několik...
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    GALE: No ale to jsme opsali ouroborovský kruh, který se zakusuje do vlastního ocasu. Existuje něco, co dokáže člověku zabránit, klidně fyzicky, aby během stresů přibíral? A není to jen o tom, aby se nepřežíral, ale aby nedocházelo k tomu zintenzivnění ukládání tuků? Protože na tom to všechno ve finále stojí, na tomhle všichni krachujem a na tomhle se rozpadáme. Jak jsem psala, život bez stresu a zlých událostí si nelze naplánovat. A jestli se pokaždé vždycky spustí na fyziologická reakce, která nastartuje chutě, šetření a ukládání, jsme prostě ztraceni a není nám pomoci. Cokoli zhubneme, zase nabereme při nejmenší zlé příležitosti.
    GALE
    GALE --- ---
    CORNELA: Nejde o to, že by nespolupracovala, ale k tomuto jídelnmíčku nějak dokonvergovala. Nicméně lví podíl na jejím návratu na původní váhu mělo hlavně vyčerpání, nejedení vs. přežírání, špatné spaní a stres po narození dítěte. Věřím, že teď by to dopadlo jinak.
    GALE
    GALE --- ---
    CORNELA: Mohla bys to rozvést? Indikací je obezita a tu splňovala. Nebo se mýlím?
    GALE
    GALE --- ---
    GALE: Rozhodně ale operace neprospela jejím stravovacim navykum. Jak mohla jíst jen po troškách, vybírala si věci, co jí nejvíc chutnaly. Byly tedy většinou sladké a/nebo tučné. Z běžných jídel vybrala maso a zbytek vrátila. Ovoce a zelenina by se jí do žaludku nevlezla, takže ji přestala jíst úplně. Tohle celé bylo ze začátku. Postupně se jí porce sice zvetsovaly, ale nakonec ztloustla až ze stresu a nevyspání a dítětem v kombinaci s manzelovou kuchyní, který skoro nesolí, ale chuť dohání množstvím tuku.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: Tak pokud by to životní rozhodnutí vycházelo pouze z konzultace na nyxu, asi by to samozřejmě bylo dost naivní rozhodnutí.

Ohledně nalinkovaného textu, sama jsem vědec. Xkrát jsem vedla diskuse s lidmi, kteří si přečetli jednu/dvě přehledové studie a měli pocit, že věci rozumí. Jestli jsi obezitoložka nebo lékařka z příbuzného oboru, máš rozsáhlou erudici a jsi přesvědčená, že právě tato studie je nejlepším a nejaktuálnějším shrnutím statu quo, tak to řekni, ať to doporučení má nějakou váhu. Pokud ale nejsi lékař a prostě jsi něco vygooglila, děkuju za snahu, ale sama jsem pár takových textů přečetla a o moc moudřejší jsem z nich nebyla, protože mi prostě schází veškerý kontext, jak teoretický, tak praktický.

A taky to není osobní.
    GALE
    GALE --- ---
    ARGANNAH: Mám kamarádku, co měla operaci tak před 7 lety. Přirozeně je robustní postavy. Začínala na 120 kg a prvních 10 kg zhubla sama změnou režimu. Pak byla operace a během tak roku a půl zhubla na 90 kg.
    Po operaci jedla fakt pidi porce a víc než jídlo ji dělalo problém pití. Do žaludku mohla dát tak 200 ml něčeho a pak půl hodiny pauza. Jídla měla v minikrabickach po 125 g. Vypadalo to zvláštně, ale zabralo to. Rozhodně tím ale trpěl společenský život, protože dát si jídlo v restauraci nemá smysl.
    Pak otěhotněla a přibrala vzorových 15 kg, z toho jí zůstalo 3 měsíce po porodu 5. Následovala svatba, starost o dítě a během 4 let je na svých 120 kg. Povedlo se jí tu operaci přejíst. Říkala, že má takový ten balónek, co se dá vyfouknout a zase dofouknout, ale teď to neřeší. Snaží se cvičit a jíst lépe, tak snad se tentokrát povede.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH: budu mít do večera krásný užitečný pocit :)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MAR_TINA: Já mám pocit, že jsi mě na ten rozhovor vůbec přivedla ty, protožes to kdysi nalinkovala sem do klubu :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH: kdysi jsem s ním slyšela nějaký rozhovor a připadal mi rozumný a sympatický
    KOSMOKOSMO
    KOSMOKOSMO --- ---
    ARGANNAH: Matoulek hraje dobre na piano. Chodil se mnou do kruhu na medicine.

Konec OT ;)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    TRISSIE: Jak jsem psala ten předchozí příspěvek a dohledávala odkaz na ten rozhovor, koukala jsem, jak naskakují ty nové nepřečtené příspěvky a říkala jsem si "a sakra, nejspíš začíná flejm, neeee, cokoli, jen ne flejm." :D Takže žertíky v pořádku, pokračujte. :)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CORNELA: Ty moje úvahy o operaci ve skutečnosti původně inicioval rozhovor na Radiožurnálu s Martinem Matoulkem. Velmi pozitivně na mě zapůsobil, konečně jsem jednou neměla pocit absolutní propasti mezi svou zkušeností a tím, co o hubnutí říká nějaký lékař v médiích. Prošla jsem si stránky obezitologie ve VFN, kde působí, a pak se to začalo nabalovat jako sněhová koule.

Myslím, že to byl tenhle rozhovor (ale už přesně nevím, viděla jsem jich od té doby několik): https://www.youtube.com/watch?v=vtJlOCnQsZU&t=1784s. Doporučuju.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    (omlouvám se ARGANNAH za mírný hijacking diskuse, covidový stres měl u mě samozřejmě taky následky na mnoha úrovních, ale furt si myslím, že každá kapka dobré nálady se hodí v boji s tím, aby člověk pak z nervů nesežral celou tabulku čokolády)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam