LA_PIOVRA: Souhlasím s tebou ve spoustě věcí, ale to s tím cvičením a jídlem je omyl.
Ne že by to tak do jisté míry nepůsobilo. Ne že bych si to sama dlouhé roky nemyslela. Ale člověk musí ustoupit před kombinací vědeckých výzkumů a dvaceti let vlastních zkušeností. Hubnutí, kde považujeme za základ stravu a cvičení pouze za pomůcku, je hubnutí krátkodobé a kdo chce své tělo opravdu změnit, dlouhodobě změnit, musí to dělat především tím, jak tělo používá, jídlo je jen druhotné. Vedle ve fitklubu to pěkně řekl Magumi - cvičení a sport (a životní styl obecně) generuje podmínky, na jaké své tělo adaptuju, jídlo je v podstatě jen palivo. Důležité palivo, ano, ono rozhoduje, jestli při cvičení hubnu, nebo nabírám svaly, nicméně ve finále rozdíl mezi hubnutím a nabíráním svalů je jen číslo na váze, protože tělo je zdravější, akčnější, silnější, lépe pálí. Naprostý opak hladovění, které je základem klasických "diet". Je to jinak řečeno to, o čem jsem mluvila jako o "mužském" a "ženském" hubnutí. A jak jsem psala, hodně se poslední dobou zajímám ne ani tak o hubnutí, jako o dlouhodobé udržování shozené váhy. A tam prostě pohyb vychází jako absolutně kruciální věc, daleko zásadnější než jídlo.
Fokus na jídlo je pro ty, co chtějí před létem nebo před soutěží zhubnout do plavek a v podstatě neřeší, že tatáž kila budou muset příští rok nebo příští soutěž hubnout znova. Ale za sebe, já jsem tohle absolvovala nesčetněkrát s nulovou dlouhodobou efektivitou. Nikomu tenhle přístup neberu, ale myslím, že je důležité, aby každý z nás věděl, jaky průběh hubnutí si svým přístupem objednává. A jestli je dlouhodobý, nebo krátkodobý.