• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ARGANNAH: u mě to nevnímání je spojené hlavně s odporem, nenávistí vůči tomu tělu. Odmalička vím, že je hnusné a odpudivé, a hnusné tělo si nezaslouží, abych na něj byla hodná, abych ho měla ráda, abych naslouchala jeho potřebám. Dodneška mám problém s konceptem "rozmazlit se".

Vlastně se dost divím, že se u mě nikdy nerozvinula žádná PPP jako anorexie nebo ortorexie, ale vysvětluju si to tím, že jsem na to příliš líná.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    ARGANNAH: a ještě bych podotkla, že nevím jak u vás, ale my jsme byli s bráchou vychovávaný, že co je na talíři se sní a nesmí nic zbýt :), což je taky na palici jíst , když už jseš plnej nebo nemáš hlad. a moje matka se to snaži praktikovat i na vnoučatehc a když to vnoučata nedojedí, tak to přece sním já, to dá rozum.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ARGANNAH: je docela desivy, ze existuje hromada zamestnani, kde se i musis naucit zadrzovat a idealne nemit potrebu chodit na zachod, coz vede ktomu ze lide prestavaji uplne pit a jist, aby se jim nechtelo v praci.

ze pokud se nam dari si nejaky reflexy zachovat tak pracovni proces to casto dorazi.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Ignorovat svoje tělo ovšem patří mezi základní dovednosti, které se pečlivě učíme už od školky. Správný civilizovaný člověk potřeby svého těla nevnímá, hlad, únavu, potřebu pohybu, dokonce i bolest srdnatě přemůže, a když už téměř nemůže, nastupuje chemie, která pomůže.

Navíc si myslím, že se na nás těžce podepsal virtuální prostor a jeho pojetí avataru. Přestali jsme chápat tělo jako živočicha a začali jsme ho brát jako něco, co se uměle generuje a performuje za účelem vytváření identity. Ne že bychom to nedělali vždycky, ale míra, v jaké je to dnes odtržené od naší zvířecí podstaty, je fakt extrémní - je hezké, že my "děláme tělo", ale ono taky "dělá" nás. Ignorovat to je nejkřiklavější příklad Baudrillardovy hyperreality, jaký jsem kdy viděla. Sorry za tu postmoderní hantýrku.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    KURE: Noom.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MADIETTA: Zajímavá aplikace.
    KURE
    KURE --- ---
    MADIETTA: pěkně prosím, co je to za appku? To zní jako něco co by mě mohlo pomoct.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MART1NKA: emotional eating je můj zásadní problém a strašně moc si uvědomuju, kolik problémů a trápení jsem si mohla ušetřit, kdyby mi někdo tu klinickou depresi diagnostikoval a zaléčil už po dvacítce a ne až téměř ve čtyřiceti letech.

Já jsem teda typ "pilná, poslušná žákyně", takže mi fakt strašně pomohla ta appka, kterou jsem si zakoupila, protože už rok svědomitě dělám všechny ty jejich psychocvičení a sebezpyty a opravdu mi to pomohlo naučit se rozeznat, kdy potřebuju jíst a proč potřebuju jíst a proč potřebuju jíst zrovna tohle.

Uvědomila jsem si jednu zásadní věc a to tu, že jsem strašně odtržená od svého těla. Jsem naučená ho ignorovat, neposlouchat jeho signály, nevnímat ho. Dělalo mi to problém i při cvičení, protože když mi trenérka řekne "musíš zapojit tyhle svaly", tak já v podstatě ani netuším, že tam ty svaly jsou, natož abych je cíleně zapojovala. Totéž s tím emočním zajídáním. Místo abych vnímala, co mi tím moje tělo říká, umlčela jsem ho jídlem.

Je mi líto, že jsem na to musela přijít až ve středním věku. Ale zase lepší pozdě než nikdy.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    TAPINA: no jak kdo. Na ture si dam klidne nekde na horske chate smazacek s opekackama s tim, ze to prece jeste v pohode spalim dalsim chozenim. A klidne na to s chuti myslim uz cestou ja onu chatu. Po fitku si spis davam veci, kde je maso s ryzi, rizoto, atd. Ale je pravda, ze ve fitku na jidlo nemyslim, tam proste cvicim.

IOM_NUKSO: potvrzuju. Pres zimni sezonu moc aktivit v robote nemame, takze vetsinu dne sedim za pocitacem, do toho je kousek vedle pekarna. Kavicky, zakusky, do toho nejaka Cola, no a za ctvrt roku jdou kila nahoru jak nic.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    ARGANNAH: s tim co pises naprosto souhlasim, nejsme nijak ve sporu, anad pak napisu vic.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Ono hraje roli už i třeba to, že po tu dobu, kterou člověk tráví pohybem někde mimo domov (a proto je lepší turistika nebo kolo v přírodě, než hodina ve fitku) nemá čas a myšlenky řešit, co by kde sezobl a vypil (a voda chutná po fyzické zátěži líp, než limonáda).
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    MAR_TINA: O alkoholu nemluvě. Kolik lidí obojího pohlaví je překvapeno, že vysazením aspoň 80 % alkoholu z jejich předchozí běžné spotřeby udělá fakt rozdíl v příjmu kalorií.
    Na to jsou ty tabulky dost dobré.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    LA_PIOVRA: Souhlasím s tebou ve spoustě věcí, ale to s tím cvičením a jídlem je omyl.

Ne že by to tak do jisté míry nepůsobilo. Ne že bych si to sama dlouhé roky nemyslela. Ale člověk musí ustoupit před kombinací vědeckých výzkumů a dvaceti let vlastních zkušeností. Hubnutí, kde považujeme za základ stravu a cvičení pouze za pomůcku, je hubnutí krátkodobé a kdo chce své tělo opravdu změnit, dlouhodobě změnit, musí to dělat především tím, jak tělo používá, jídlo je jen druhotné. Vedle ve fitklubu to pěkně řekl Magumi - cvičení a sport (a životní styl obecně) generuje podmínky, na jaké své tělo adaptuju, jídlo je v podstatě jen palivo. Důležité palivo, ano, ono rozhoduje, jestli při cvičení hubnu, nebo nabírám svaly, nicméně ve finále rozdíl mezi hubnutím a nabíráním svalů je jen číslo na váze, protože tělo je zdravější, akčnější, silnější, lépe pálí. Naprostý opak hladovění, které je základem klasických "diet". Je to jinak řečeno to, o čem jsem mluvila jako o "mužském" a "ženském" hubnutí. A jak jsem psala, hodně se poslední dobou zajímám ne ani tak o hubnutí, jako o dlouhodobé udržování shozené váhy. A tam prostě pohyb vychází jako absolutně kruciální věc, daleko zásadnější než jídlo.

Fokus na jídlo je pro ty, co chtějí před létem nebo před soutěží zhubnout do plavek a v podstatě neřeší, že tatáž kila budou muset příští rok nebo příští soutěž hubnout znova. Ale za sebe, já jsem tohle absolvovala nesčetněkrát s nulovou dlouhodobou efektivitou. Nikomu tenhle přístup neberu, ale myslím, že je důležité, aby každý z nás věděl, jaky průběh hubnutí si svým přístupem objednává. A jestli je dlouhodobý, nebo krátkodobý.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    Ano, mentalni spolecenska past, ze "muzi jednaji a zeny vypadaji" existuje.
    Spoustu zen do sracek opravdu dostanou debilni poznamky muzu, kolegu, partneru, otcu.
    Ne, zachvatovity jedeni, jedeni jako kompenzace neuteseneho psychickeho stavu, ciha na muze i zeny.
    Ne, muzum opravdu nestaci "prestat pit colu" a stat se MAMILem (middle aged man in lycra).
    Pohybem se nehubne, pokud tedy clovek nebude delat v kamenolomu na galejich, hubne se dlouhodobe udrzitelnou upravou stravovani, ktera je zakomponovana do zivotniho stylu.
    Cviceni pomuze, protoze jednak odpusti to, kdyz clovek neji pekne ne na 100 ale na 80 procent, navic se muze stat restartem zivotniho stylu, samo o sobe ale neresi temer nic.
    Muzi se casteji prejidaji, a tloustnou z nadmerneho prijmu kalorii vubec (6 pivek denne apod).
    Zeny se casteji sebetrestaji kolecky radobydiet a excesivniho prijmu, kdy telo ulozi co muze.
    Muzi delaji totez, jen casteji "nemaji cas pres den jist" aby pak vecer stacili 3000kcal.
    Obe pohlavi jsou mistri v hledani vymluv, omluv, z kontextu vytrzenych tvrzeni, proc tohle nebo tamhleto nejde
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Jako jo, ženské mnohem víc převádějí jídlo a pití na to, co je morálně správně, ale z tohohle asi člověk úplně neodvodí ty statistiky emočního jezení podle genderu. Muži se asi statisticky uklidňujou spíš chlastem a ženy spíš řeší, jestli odpovídají ideálu krásy, protože chlap je vizuální zvířátko a partner(k)y si vybírá hlavně očima. Taky je alkoholismus typicky spíš problém mužů a PPP spíš problém žen. Akorátže ale všichni víme, že i tak jsou počty žen-alkoholiček nebezpečně vysoké a v LGBTQ komunitě, hlavně mezi muži-gayi, se PPP poslední dobou šíří jako lesní požár. Tzn. tohle bude podle mě mnohem složitější problém.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MART1NKA: existujou i kosile, ktery neni potreba zehlit, idealni darek od line hospodinky linemu dementovi
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    MART1NKA: nj, to muze byt jen pro clanek, muzska arogance, ale oblibene krajeni slaninky k alkoholu nebo presvedceni, jak jsou mastna vajicka nebo masa zdrave si myslim, ze je furt u chlapu hojne a radi se je davaj.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MART1NKA: pár žen (docela víc), které celý den lemtají sladké nápoje bez zamyšlení, jsem viděla, a všechny fakt olbřímí obezita. Ženy si toto nemohou dovolit. Ale přijde mi, že to byly buď ženy poměrně hloupé, že nepobraly informaci cola = cukr = obezita, anebo s větším problém v psychice zabíjeným cukrem.

Chlapi mi přijde, že sladké nápoje lejí i vzdělaní a chytří.

A pak si ještě člověk z různých stran poslechne kecy o zlých náhradních sladidlech.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    IOM_NUKSO: Nojo, ale ked citas success stories beznych chlapov, tak to zacina: “prestal som pit colu a zacal jazdit na kole”.
    Od zeny som nic take nikdy nepocula.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MAR_TINA: Jasne no, ked som mala 18, jasne som ex povedala, ze kosele neumim zehlit rovnako ako on a kedze su jeho, tak si ich bude zehlit sam. Chvilku na mna prekvapene pozeral, potom zobral zehlicku a urobil si to sam. Nastastie vacsina chlapov v mojom veku uz bola vycvicena nejakou ex, ak nemali emancipovanu matku. Mame vyhodu v tom, ze nam je samym dobre, nepotrebujem mat doma dementa co potrebuje sluzku, to radsej budem sama. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam