• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    ACKO
    ACKO --- ---
    BRUKEV: tak já si to tahám povětšinou ze zemí původu, ani datle v Řecku nebo Turecku mě při ochutnávce na trhu nenadchly, fíky, to je něco jiného, samozřejmě ty datle ze supermarketu jsou je chudá náhražka za tyhle
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    KURE: souhlasím. Mám doma vždy dva, tři ochucené proteiny, abych se nepřechutil, ideálně od různých značek. A stejně je nutnost doplnit to neochuceným, neparfemovaným pro jeho univerzálnost.

MAR_TINA: překvapivě dost proteinů mají i ovesné kaše k snídani. Když se to doplní třeba půl odměrkou proteinu, je to už docela významné množství.

MAGUMI: u mě je vyzoušené těch 1,6 až 2,0 gramů na kg celkové váhy. Ideálně kolem 1,8 gramu. Dva a více gramů už mám hodně problém ujíst, bez toho, abych výrazně suplementoval protejnovým nápojem. Bez problémů jsem to jedl fakt spíš jako mlaďoch, tam mě solidně suplementovaly šejky mléko+protein+banán+tvaroh+vejce. Ještě dnes mám z té doby strije okolo podpaží, jak hezky rychle rostla prsa a ramena :D

ACKO: datle jsem vždy jedl jen okrajově, když jsme přes vánoce koupili v marketech tu vaničku s takovou bílou plastovou tyčinkou uprostřed. A uplně mě to teda nezaujalo. Pak jsem ochutnal Medjool odrůdu a to je jako porovnávat gothaj s pršutem.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Moje rekordní nejhyperglykemičtější psycho, co jsem zažila, byl domácí čokoládový dort, který jsem kdysi upekla podle nějakého super receptu. Byl geniální - kombinace dvou druhů tmavého cukru, 95% čokolády a snad marmelády ještě nebo čím se to promazávalo. Akce manželovi k narozeninám. V životě jsem nezažila takový nával a propad krevního cukru, bylo nám pak úplně zle vyčerpáním. Byl to jeden z nejlepších dortů mého života, úplně nejlepší z vlastnoručně upečených dezertů, ale nikdy víc, fakt. :D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ACKO: ty miluju čerstvé, sušené jsou na mě moc sladké. Ale čerstvých bych se ujedla.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    IOM_NUKSO: Marska není vlastně moc sajrajt. Je to čokoládová tyčinka s karamelem. Ve světle současných chemických tyčinek docela pohoda, pokud člověk tak nějak počítá s tím, že jí čokoládu a měl by ji taky vydat.

SLOŽENÍ:cukr, glukózový sirup, sušené plnotučné MLÉKO, sušené MLÉKO odtučněné,kakaové máslo, palmový tuk, kakaová hmota, MLÉČNÝ tuk, LAKTÓZA, sušená syrovátkaz MLÉKA, odtučněný kakaový prášek, sladový extrakt, jedlá sůl, emulgátor SÓJOVÝlecitin, sušený vaječný bílek, hydrolizovaná MLÉČNÁ bílkovina, přírodnívanilkový extrakt.

Palmáč mi v běžném životě eticky vadí, normálně se mu vyhýbám kvůli orangutanům, ale tady teda na to zjevně kašlu. Jinak jsou to potraviny s vysokou kalorickou hodnotou, nic jiného.
    ACKO
    ACKO --- ---
    No já kdyžtak místo datlů fíky, datle mi vůbec nechutnaj, fíků jsem letos přes zimu spořádala docela velké množství.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    IOM_NUKSO: ty datle jsou hodně propagovány "zdravýma" výživama. Obsahují vysoce koncentrovaný datlový cukr, což je směs fruktozy a glukozy a pak ještě sacharozu, v tyčinkách často nebývá nic moc dalšího. Trocha tuku a někdy přidané proteiny. Ta od kuřete byla aspoň z půlkuy doplněná něčím kvalitním.

Hlavně na fruktozu, která jde rovnou do krve a nezdržuje se nikde po cestě ve velkém mnořství (a sušené datle jsou velké množství), reaguju takhle hrozně. Někdo asi ne. Ale i tak je to svačina při výkonu, ne jídlo do kanclu.

Na řeči o vitamínech a minerálech nedám, na to stačí sníst kus papriky nebo okurky a nemusím tlačit datle.

Marska má cukr a glukózový sirup a tuky (a skvělou chuť) a uvolňuje tu energii postupně, neudělá mi ten fruktozový náraz. A jím jí, když vyšlapu kopec zvaný Asfaltová agonie a pak dvě hodinu šlapu z kopce do kopce v lese.

Myslím, že celý problém mého těla a datlí je fruktóza v příliš vysoké dávce. Čerstvé ovoce mi nevadí, i když hrozen vína bych celý taky nesnědla nebo by mi bylo nedobře.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    MAR_TINA: tohle nechapu, ze datlum rikas rychlocukrova naloz, ale marska (mnohem vetsi sajrajt) je ok?
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    MAR_TINA: na smart labs mrknu, ale teda jahodova chut je snad ta nejvic chemicka, ne? :)
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    MAR_TINA: vegan ne, stačí mi, že to nebude z toho nejlevnějšího konvečního mlíka...ale dobrý, Aktin má Grass-fed proteiny a slušné množstí hodnocení u každého...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CMLKA: měla jsem nějaký vegan a nešlo to spolknout, strašně moc tam byl cítit L-leucin. ALe třeba hráškové proteiny dost pokročily.

Jinak tu máme SmartLabs https://www.smartlabs.cz/tasty-protein-2kg , mužovi to chutná, do mlíka, já mám problém vypít 300 ml sladkého shaku. Možná kdybych to přimrazila, by to šlo.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    Má někdo nějaký udržitelný protein, teda aspoň z volně prasoucích se krav nebo i bio klidně?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Dokonce i ty drahé proteinové tyčinky z brouků obsahují sojovou bílkovinu, tak to nerisknu.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KRISKA: pokud rozstěpíš uhlovodíkový řetezec na zdroj energie, rozpadne se na CO2 a H2O a ty se odvádí dechem. DObře dýchat u námahy do důležité, ale ten proces spotřebovávání energie startuje potřeba energie, takže pohyb. Zadýcháš se - víc štěpíš.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KURE: 50 % datlí není příčetný, ale rychlocukrová nálož, po který můj mozek leze po stropě a za hodinu nastane brutální hlad.

Zkoušeli jsme tyhle datlové ovocné věci na kole v terénu (jezdíme traily bez lanovek, pro mě hodně velká zátěž, hodně hodin ve jednom dni) a bylo to 20 minut až moc energie a pak propad takový, že jsem nedržela stabilitu a šla z kola dolů.
    Po mnoha pokusech nám na kolo vychází mix houska s pomazánkovým máslem šunkou a okurkou střídáná s čokotyčinkama dle zátěže milkyway (malá zátěž), marska (velká zátěž). Večer hambáč, velkej, tučnej, šťavnatej. Ze mne výživáři šli do mdlob :D
    Dvě housky, dvě tyčinky a 1,5 hambáče na osobu a den.

Moje tělo nemá rádo fruktozy a jiné ovocné cukry.
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    BRUKEV: Pokud nemáš 40% + tuku, tak to můžeš v klidu počítat podle běžné hmotnosti. A dobré rozmezí je od 1.5 g do 2.2 g na kg, 1 g na kg je už dost málo. Ve vyšším věku (55+) je lepší rozložit příjem bílkovin do méně jídel, ale není třeba zvyšovat celkový příjem.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    MAR_TINA: já to takhle teoreticky vím, ale jsem celý život zvyklá snídat na sladko a nevím, jestli to na starý kolena zvládnu předělat...max tak musli s jogurtem nebo nějakej ten tvaroh, ale musím jíst víc vajec, to vím, protože vajíčka nejím skoro vůbec.
    Já naopak mám vždycky vysoko sacharidy, s tím fakt nemám problém:)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    N_I: hubne se mam za to vydechovanim co2 nebo tak neco (cteno, slyseno, ale jak toho docilit netusim) a navic praniste tvrdi ze oni nehladovi, ze ziskavaji energii dechem...

take ze dychani pusou prekyslicuje telo ale na druhou stranu nosem proste vetsinu aktivit neudycham, tak nevim...
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    VALENTINA: ja kupuju 90 whey cfm 4 fitness. ted maji vypadek ve vyrobe, neni nejlevnejsi ale jedinej, kterej mi nevadi ani s vodou nebo v jidle.

jinak pro me cca 1,5 -2g bilkovin na kg celkove vahy neni vubec problem, naopak mi cini casto potize dojist sacharidy:D

na vandrech se nedostanu pres 1g ale tam sem se nenauvila efektivne mit jidlo tak, at neni jen plny tuku a cukru
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VALENTINA: k snídani si dej vejce nebo šunku nebo sýr nebo mléčný výrobek, k obědu maso s přílohu a zeleninou, k večeři zase jednu věc ze seznamu maso / vejce /ryby/ sýr nebo třeba tvarohovou pomazánku a mělo by to být skoro ok.

Občas si k svačině kupuju olma protein kysaný nápoj.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam