• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    rozbalit záhlaví
    K_A_R_K_U_L_K_A
    K_A_R_K_U_L_K_A --- ---
    KOCHANSKA_CH: prý? a prý se cukr (sacharosa??) chová jako heroin nebo oxykodon vazbou na opiový rceptor? opravdu?
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    KOCHANSKA_CH: to mě nepřekvapuju, drogy a alkohol ani tabák na mě tak nepůsobí:)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Cukr prý vyvolává až 8 x větší závislost než kokain, váže se na opiátové receptory. V pšenici je zas gluteomorfin. Asi je velice obtížné se závislosti zbavit, bez abstinenčních příznaků se ten proces nejspíš neobejde. Doporučuje se zvýšit bílkoviny a tuky. Taky jsem zaznamenala, že víc škodí cukr v kombinaci s tukem, prý je lepší osladit si kafe/čaj než sníst croisant.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KRISKA: To je dobře řečeno, ono někdy tam ani není žádný jiný problém než to, že je to prostě doma. Na to nepomáhá nic jiného než to vůbec nekupovat, no ale to se snadno řekne, žeo. Pár dní zpátky jsem si takhle přinesla domů pytlík takových těch ultramastných chipsů s česnekem, byla jsem v zelenině, chlápek je tam měl, já byla hladová, a než jsem se rozkoukala, ani nevím, jak se to stalo, já nic, ono samo, atd. atd. atd.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    KRISKA: :D
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    IOM_NUKSO: tak samozrejme jako nahrada to funguje blbe, ale pokud je nekdy v mym pripade pricina jinde, tak zmizi i ta chut. kdyz nezmizi chut na haagen daasz v mrazaku se slehackou a kakaem ani po kefiru... je cas na haagen daasz se slehackou a kakaem:D
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    ARGANNAH: z tech moznosti to bude to emocni resp asi nezajidam konkretne stres, ze bych se v uzkosti vrhla na sladky, ale je to spis takove "dat si neco dobryho". Sacharidu mam dost, zadnej lowcarb nejedu. Spim normalne a dostatecne, ale kdyz tak nad tim premyslim, tak nevim, zda to inicialne nespustila insomnie a pak jsem si uz proste zvykla. Ale ja to jim tak nejak cely zivot s nejakyma pauzama, prijde mi normalni si dat 30g tycinku za den (akorat ted se mi to uz zvrhlo na vyssi mnozstvi).

KRISKA: mne by vejce jako nahrada za sladky fakt nefungovalo :D to proste neni to, co hlava chce a pak bych nejspis snedla i vejce i sladky.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    IOM_NUKSO: ja mam silenou chut na sladky ve trech pripadech
    - fakt sem celej den blbe a malo jedla
    - fakt sem celej den blbe a malo jedla a k tomu skoro zadny bilkoviny
    - na vandru

- pripady 1) a 2) se snazim resit proteinem, kefirem, treba tema vajcama - musi se to dat snist OKAMZITE protoze sladky chci hned a 5 minut cekat treba na udelani michanice proste nelze

- pripad 3) si dam sladky bez nejakych vycitavych myslenek
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    VALENTINA: To mi ale nezní vůbec blbě, sladká kvalitní snídaně je boží věc, člověk má spoustu energie na celej den. A malá sladká rituální tečka za obědem směřuje k pojetí jídla jako radosti a obřadu, což je nějakej prediktor lepšího zdraví a vyššího věku (prej, tvrdí Havlíček aspoň). Za mě thumbs up, ne každý sladký je špatný sladký. To jenom tvrdí taková ta módní asketicko-anorektická etika/estetika, podle který se ideální žena živí čistě jen zeleninou, pokud ne rovnou pránou, a je tak lehká, že jí vítr odnese (*zvracecí smajl*)
    KURE
    KURE --- ---
    MAR_TINA: jsi zlý, mlekaři Dane.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VALENTINA: a váha dobrá? dobrá. Tak to děláš dobře.
    Jeho problém, že se neumí najíst a pak to spálit :)
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    MAR_TINA: to by byla ta nejlepší varianta:)
    ale když vidím, že jím podobné množství jídla jako můj přítel, tak se mi to zdá poněkud zvláštní:)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VALENTINA: a není to, že prostě saturuješ svou přirozenou potřebu sacharidů?
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    ARGANNAH: já jsem asi závislá, já prostě jedu na cukr, jsem si říkala, jestli to mám řešit, když zatím nemusím řešit váhu. Akorát, že menopauza je skoro tady a tak se trochu bojím, co bude dál..
    Já jsem zvyklá snídat sladké/buchtičky, koláčky, sladké musli a jogurtem/a po obědě potřebuju sladkou tečku:) nejlépe čokoládu, ale stačí mi třeba dva dílky, nesežeru celou:)
    nevím, jestli prostě každé tělo na "něčem jede" nebo je to vypěstované, ale spím dobře, stres nezajídám, sacharidů mám dost, protože navíc ještě miluju pečivo a přílohy.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    IOM_NUKSO: Za prvé, tady jsou vítáni všichni, nejen obézní, dokonce ani nejen lidi s nadváhou. Vážně. Dokonce bych to ráda pojala jako vzkaz pro všechny, kdo tu spíš čte a psát nic nechce, protože si na to připadá málo obézní: všichni jsou vítáni, opravdu. :)

A za druhé, ono bude existovat víc důvodů, proč člověk jde po sladkém (snad se neopakuju, mám pocit, že jsme to tu možná řešili nedávno):

- fakt ta závislost (pomůže čtrnáctidenní odvykačka)

- nedostatek sacharidů v jídelníčku. Typická nemoc hubnoucích žen, co se snaží o low carb podle obecných mustrů, ale neuvědomujou si, že žena potřebuje víc sacharidů než muž. Pokud taková žena vynechává přílohy, nejí sladké a živí se kombinací masa, zeleniny, různých tuků a občasného ovoce, půjde po sladkém jak šílená, i kdyby obecně jinak na sladké moc nebyla (vyzkoušeno za vás).

- únava. Vypozorovala jsem, že mi chutě na sladké chodily hodně v závislosti na spánkové deprivaci, možná je to ale individuální (naopak brutální chutě na tučné, vč. tučného sladkého jako čokoláda nebo smetanová zmrzlina, typicky chodily, když jsem se podjídala). Řešení, víc spánku, nebo aspoň občas vypnout přes den, zvolnit, hlídat si množství kofeinu, aby člověk neměl propady, a tak

- emoční jezení, "oslazování života". Sladkosti jsou nejen biologicky skvělý zdroj rychlé energie, ale jsou i silně symbolické, "udělat si radost", "zhřešit", malý dekadentní luxus zachraňující mizerný den nebo zamedikovávající hádku, trapas, nepříjemnosti obecně. Pokud hraje tohle velkou roli, hledat jiné věci, ideálně nespojené s jídlem - nevím, meditace, masáž, vana s aroma olejíčkem, cokoli dle vkusu dotyčného soudruha

- Moje zkušenosti s obezitou navíc ukazujou, jak hrozně mají věci tendenci se proplétat a podmiňovat navzájem, málokdy je jen jeden důvod pro nějaké tvrdošíjně se vracející chování, většinou je to celá síť důvodů, všechny výše zmíněné a třeba i nějaké další, které mě nenapadly, protože sama jsem nikdy nebyla typ na sladké. Budu ráda, když mě někdo doplní, opraví, okomentuje. :)
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    IOM_NUKSO: Kdyz jsem zapasila s chuti na sladky, tak jsem si misto toho dala protein. Mela jsem pripraveny vajicka natvrdo v lednici.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    Je tady asi pro mne vhodnejsi diskuze Hubenouri a baculkove..., protoze nejsem obezni, ale mam pocit, ze tady se v tom mnohem lip vyznate, hlavne majitelka diskuze :) moc se mi libi tve postrehy :)
    Posledni asi 2 roky jsem si zvykla jist sladky denne a uz jsem zvysovala "davky". Pribrala jsem 2kg nad svuj pomyslny limit. Ted se mi povedlo to ukontrolovat na jezeni kazdej druhej den (velke cile uplne s tim seknout schvalne nemam) a funguje to asi rekla bych bajecne, ty 2kg jsou uz skoro cely dolu a to za ani ne 2 tydny. ALE bojim se, ze zas prijde obdobi, kdy se k tomu vratim a misto tech 2kg priberu 4. Lze ted nneco preventivne delat (asi spis psychologicky), abych to sladky nepotrebovala? Aby se predeslo navratu k tomu. Krome suche kontroly, kterou jak vime...v nekterych stavech nelze uz pak udrzet.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    LUCKYMARY: Ono by možná pomohlo přečíst si něco o dlouhodobým stresu, nedostatku spánku a věcech, co to dělá s s hormony (klíčové slovo je kortizol). Možná jsi opravdu v situaci, kdy s tím nejde nic dělat (matka malého dítěte, noční služby atd.), ale vždycky pomáhá věcem líp rozumět :)
    LUCKYMARY
    LUCKYMARY --- ---
    To je velká škoda, protože potřebuji zhubnout, ale svůj život bohužel nemůžu změnit. Bojím se že proces hubnutí mě pošle ještě do větších srac... Takže by bylo lepší zanechat jídelníček jež mi vyhovuje (samozřejmě v rozumné míře) a zařadit více pohybu
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    LUCKYMARY: No právě, imho nedá (ne dlouhodobě), dokonce si myslím, že snažit se o to věci jen zhoršuje.
    LUCKYMARY
    LUCKYMARY --- ---
    ARGANNAH: spíš je otázka zda se dá zhubnout když prostě ten spánek není a nebude a ten stres je a bude pořád...
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    ALEXIS: Dík, snad to vydrží :) Bojuju
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam