• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    BERUSKA_CA: Kočky tyhle věci taky nežerou. Na jednu stranu, pfff, hrozná banda rozmazlenejch primadon, ale na druhou, když koupím novou značku šunky, testuju to na nich. Když se o to servou, je to ok. Když nad tím ohrnou frňák, příště to už nekoupím.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    TAPINA: O to asi slo, aby to vydrzelo mesic az tri.
    Videla jsem burger kterej mel expiraci za 2 roky. Pohodili jsme to venku a zustalo to netknuty dokud jsme to zase nevyhodili. A ze tam zver chodila.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    ANYSA: Vyroba oleje je chemicky proces a zalezi na oleji, jestli ok nebo ne a taky “jak dobre se ta plodina mela”. Zalezi na procesu. A konzervantech.
    Treba susene ovoce obsahuje SO2 (oxid siricity) a to je regulerne jedovaty v mnozstvi pytlik. Jenze i po trochach to neni zadna radost. Takze to radeji syrove nebo mrazit.

    Ja to vysvetluju na slepici. Ano, jakekoliv vejce lepsi nez barevy pytlik. Jenze spousta supermarketovych vajec je od slepic, ktere nejedi dobre, obcas tomu krmivu pomahaj a pohybu zvire nema taky zrovna dost. Si predstavte, ze vas krmi hnusnou smesi, nohy si nemuzete protahnout a jeste je na vas nalepena urvana sousedka. Vystresovana slepice vypudi mdle vejce (do ktereho se promitne jeji nevalne krmivo a nasranost). Proto chodim radeji na farmy nebo kdyz nekde jsem, nakupuju ovoce uzrale na slunicku. “Moje” slepice ji dobre, ze bio urody, krepci po dvorku a na snaseni ma svatej klid.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    BERUSKA_CA: Tak zase dlouhé vejce si můžeš udělat i doma, k tomu v zásadě chemie až tak není potřeba. To asi až k tomu, aby se daly rozvážet po celé republice a skladovat měsíc.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    Nanuky jsou jako vino - delime na “da se”, “neda se” a “da se do Prahy”. Nanuky jsou do Prahy.

    Toxinum se neda vyhnout, ale jezdim na farmu, tam je to o dost lepsi. Prohlidnu si slepici, jestli je spokojena :)
    Vejcema to u mne zacalo. Nekde na exkurzi me mocne vydesil pytel s konzervacni tekutinou (jedovatou), zaveseny u stropu, ve kterem plavaly chemicky vejce. Obrovske valce “vajec”, protoze standardizovane chlebicky nemohly mit nepravidelna kolecka!
    Zminena kniha otevrela traumatka.
    A teda zadny kalorie nepocitam, na zivych potravinach netloustnu a mam dost sily sportovat.
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    CMLKA: Ale pozor! Cornetto letos v srpnu slavnostně vyhlásilo že bude i v Česku ze smetany jako v zbytku Evropy!
    Jeden by se úplně dojal…
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    BERUSKA_CA: Taky mě tohle téma hodně zajímá, veškeré podpultové info sem :)

    Mně stačil rok práce v technologickém oddělení výroby lahůdek, kdy jsme si příchutě a přívůně např do pomazánek objednávali na zakázku, takže přišel pytlík chemické směsi “lovecká sýrová pomazánka” a šup s tím do zbytků nastrouhaných sýrů (kterým končí záruka), takže šup s tím do slevové skce supermarketu ať je to co nejdřív pryč z trhu.

    Takže ta knížka od Melvila vám přijde příčetná i na české poměry? Jako uznávají některé nutné chemické procesy, nebo uht mléko je fuj?
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    KRISKA: s tim souhlasim, slozeni Magnum je naprosto tragicky a za tu cenu je to fakt vysmech...
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ACKO: zrovna magnum nidky nebyla ani moc dobra zmrzlina, ta je mockrat i 1x rocne :D
    ale kdyz si to vezmu prumerne na libovolnyho lednaka, tak v zime asi zvladnu splnit zmrzlinu 1x mesicne, v lete spis i 1x tydne :D
    ACKO
    ACKO --- ---
    KRISKA: otázka zmrzlin: byl dotaz na chemiky, co takhle nanuky, třeba algida-magnum? Dá se? Odpověd: alejo, dá...tak jednou za měsíc ;-)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    KOCHANSKA_CH: sakra a to sme tady haagen daasz posoudili jako jeste vpohode :D

    ale ja mam dost stesti, ze mi vetsina veci proste nechutna nebo chutna, ale jen male mnozstvi. treba milka. ona to neni moc dobra cokolada a prouzek snim v pohode, ale u druhyho se mi uz zveda kufr.

    zatimco znam lidi co ji sni na posezeni a jeste by si dali dalsi...

    proteinovy tyci ky se slozenim pres celej obal vetsinou nedam ani prv i sousto a koji znami to ji de nne...
    ACKO
    ACKO --- ---
    ARGANNAH: když si poslechneš pár přednášek doktorandů z fakulty potravinářské chemie, tak už pak chceš jen základní potraviny, a to ještě výběrově, hlavní doporučení je mít stravu co nejvíce pestrou, abys nejedla stejný druh toxinů, ale pěkně se ti to rozprostřelo do snesitelného spektra
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    BERUSKA_CA: Ta návykovost je největší prasárna a tak jsou ty "potraviny" zkonstruované.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    ARGANNAH: Prave ze to nevypada nijak zajimave. Spousta veci ke bila a nepachne - takhle jsme jednou sedeli v restauraci, solim jidlo, protoze tam to kuchar nedela, ze slanky se sype ale jidlo furt neni slany a byvaly kolega: “Kdyby v tom byl kyanid draselny, vsimla by sis?” (Taky bile krystalky, od soli nepoznas.)
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    KOCHANSKA_CH: Moje predstavivost skakala pres kone na dyl.
    Ze je neco nejedovate neznamena, ze to je v poradku dlouhodobe pozivat. Hele znate ty tablety, co se hazej do mocuvky a do 24 se z toho stane pitna voda? Takove kouzlo se dela s odpady z vyroby nebo se rovnou sr*** vytvori. Hlavne at je to levny a pokud mozno i navykovy. Tak se generuje zisk.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    BERUSKA_CA: No to je hnus, velebnosti

    Ale nasadilo mi to brouka do hlavy: jestlipak existujou obrázky toho, jak taková hmota vypadá? Nejspíš to bude všechno výrobní tajemství, ale za menší googling mi to stojí!
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    BERUSKA_CA: Takže ta zmiňovaná kniha o jedlých substancích je fakt k věci. :-)
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    ARGANNAH: Polymery a fotofyzika. Ty polymery jsou plsty, jedovate. Potravinari byli vedle nas a s nimi a s kolegy z vybusnin jsme udrzovali velice pratelske vztahy :) malem jsme u toho vyhodili do vzduchu les (chyba ve vypoctu).
    Vypada to zajimave, clovek zaprahne nejakou bunku. Ale kdyz vezmes odpad (i z jidla), udelas z nej plastovou bilou nebo pruhlednou hmotu, ktera je technicky vzato pozivatelna, tak to uplne pekny neni.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    BERUSKA_CA: Tyjo, jseš potravinářskej chemik? Za prvý, to jsem netušila, wow, a za druhý, jak to vypadá v aparatuře a vůbec v zákulisí výroby těchhle věcí? Inside info mě samozřejmě zajímá velmi :)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ANEZAK397: ja si v lete delavam "domaci zmrzlinu", rozmixuju mrazeny ovoce s troskou cukru s tvarohem nebo jogurtem, tak dat si ke zmrzce tvaroh je taky fajn napad :)

    ja hrozne flakam to jidlo, je pro me tezky nezapominat v beznym zivote se najist... a pak... ale v mym pripade si aspon uvedomuju, ze ta desna chut je vetsinou fakt prevlecenej nedostatek jidla pres den
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam