• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita | Společenství statečných šneků
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    XMARGE: a recky joguryt 0% tuku, ty jim ja...navic je maj i bio...


    ARGANNAH: No ja teda myslim, ze zensky (nechci zevseobecnovat, ale co vidim holky kolem sebe) jako casto ji malo masa, maji pocit, ze se z masa tloustne a nebo se mu i cilene vyhybaji a opravdu si radsi daji smazeny kvetak nebo testoviny, kde toho taky moc neni....plus teda spousta z nas resi i nejakou otazku etickou a ekologickou, kdy vseobecna tendence je jist toho masa min, ne tak casto, natoz nekolikrat denne, ale ujist ten zbytek v lusteninach a mlecnych vyrobcich proste neni tak jednoduchy...dyk kolik lidi lusteniny neji vubec
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MAR_TINA: Přesně. Když jsem hubla u Cajtahmlový, jelo se na makra, kolik to vycházelo energeticky bylo až sekundární. A povinně se ty makra musely dojíst, kdyby na sůl nebylo. Byl pro mě obrovskej, neskutečnej šok, jak fantasticky jsem se po tom cítila a jak jsem byla snad prvně v životě opravdu naprosto sytá, přestože jsem měla jídelníček tehdy nastavenej opravdu těsně nad bazál. Naučilo mě to opravdu hodně si zakládat na složení a prakticky úplně to eliminovalo jiný než emoční nájezdy na ledničku.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    SPIKE411: Zrovna jsem to chtěla napsat, kližka je kolagen, parádní to věc, a když se opravdu kvalitně rozdusí, není lepšího guláše na světě vezdejším, amen
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Na přípravu jídla taky často nemám čas. Třeba dneska, nic s sebou, není čas někam jít. Mám v kanclu nasyslené tunakove saláty, křehký chleby a občas nějakou zeleň v ledničce. Dá se to, kalorie přihodím nějakou svačinou.

    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MART1NKA: Kližka je prorostlá spíš šlachami/vazivem než tukem, ne? V kuřecím stehně je těch tuků sice sotva polovina, ale žádný bůček to taky není.

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: on má každý ty chutě a potřeby jiné, otázka je, co je přirozené a co naučené. a co nutnsot daná podmínkama a kulturou. S 3 dětma bych asi taky dělala k večeři topinky nebo palačinky nebo bramborové placky a ne steak a nedávala bych si na palačinku vrstvu zeleniny a krevet jako nyní.

    MART1NKA: já bych po jídle pečivo s máslem a kafe nebo těstoviny se zeleninou a troškou sýra měla nejdříve nával z přecukrování a pak hlad k padnutí.

    Ale musím uznat, že tohle jedení každé jídlo všechny složky jsem se postupně naučila. Kdysi velmi dávno na tom jela jakási (ne nijak slavná) zónová dieta - mějte v každém jídle x % sacharidů bílkovin a tuků. Kdžy jsem jí zkusila, cítila jsem se opravdu skvěle proti tehdejší středo a vysokoškolské stravě, jen pro mě byla tenkrát obtížně dodržitelná. A vždycky když jsem hledala nějaký optimální styl, došla jsem k tomuhle a už ani nikam neuhýbám, jen hýbám s množství a trošku poměrem.

    Moji rodiče jedí poměrně vyvážená menší jídla, tlustí nejsou, zdraví jsou, cítí se dobře, ale na mě je tam málo bílkovin a moc tuků. Našli si nějaký styl asi v době, kdy jsem byla malá a ten si drží. Tehdá asi přelomově zdravý a moderní (větší snídaně, hodně zeleniny, čínská, indická a řecká jídla, neknedlíky apod.) Otec by teda mohl dbát na zachování svalů, což nedělá. Maká fyzicky na zahradě, jí málo bílkovin, celekm málo a ze silných stehen, která mám po něm, má tyčky.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    TAPINA: Hm, ja mam v kazdom jedle nejaky proteinovy zaklad a ten protein striedam. Jedla bez proteinu skoro nejem v poslednej dobe. Pride mi to ako prazdne jedlo no. Take buchty alebo pecivo bez luciny a sunky. Alebo cestoviny s rajcatovou a zeleninou. Preto chapem, preco pise Argannah co pise.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Nevím, asi bych musela jíst víc masa, než je mi příjemné. Mám maso téměř každý den, ale jednou denně, ne třikrát. Hovězí steak si fakt nedám, kuřecí a ryby jo, ale to nedá v normální porci zdaleka tolik, aby to stačilo na den a nemuselo se to nastavovat nějakými bílky, tvarohy a podobně.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    TAPINA: Nadbytok tuku podla coho? Kalorickych tabuliek? Tam je nastavena nejaka sialena nizkotucna dieta.
    Anecdotal evidence - clovek sa moze snazit jest tie bielkoviny co najmenej tucne. Tzn hovezi klizka fakt nie je nieco, co je zdrave a vhodne. Ale napriklad kuracie stehna, kruti, ryby, panenka, vajicka, jogurt (normalny) atd… mne tiez skacu kaloricke tabulky na 150% tukov, ale ked sa zmestim do kalorii, tak to neriesim. A vaha mi hore neskace.
    Ta skace ked presvihavam naopak sacharidy a kalorie kvoli alkoholu.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: do nízko tučné diety byl ok. Dám vědět za měsíc dva, až dojdu na testy.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: Jo a muž, který jí prakticky to stejné, co já, má cholesterol vysoký :o)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    TAPINA: Ok, v tom případě dlužím omluvu tobě i kalorickým tabulkám :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: tak já tuším, že středomořská dieta doladěná stejky je pro mě pravá. I mi mocně chutná. I ji umím vařit, i v Řecku jsem vypomahala chvilku v taverně.
    Ale vzala jsem si aspika s "vybranýma" chutěma. Přísnost bude!
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ARGANNAH: Mám 94 kg a jsem hodně robustně stavěná :o) Ty bílkoviny jsou asi můj celoživotní problém, co je dotahuju pomocí proteinových mlék z Lidlu (tam je kromě proteinu ta mléčná složka, i když samozřejmě processed food to je), tak zase pozoruju úbytek objemu v pase.
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    KURE: Kuchařka Florentýna zjistila před asi rokem alergie na lepek i laktózu (nevím zda alergie nebo intolerance - to horší). A ta ted radí takový fígl - naplánovat si jedno vyvážené jídlo a uvařit ho dvojnasobek. První den sníš jednu porci. Druhý den zrecyklujes tu druhou porci masa přidáním jiné zeleniny a přílohy. Třetí den zrecykluje tu zeleninu a čtvrtý den zrecykluje tu přílohu.
    Takže první den máš kus masa, rýži a pánev mražený zeleniny na másle. Druhý den z toho hotového masa uděláš tortillu, přidáš čerstvou zeleninu do tortily a tvarohový dip, ať je to vyvážený. Třetí den využiješ ryzi, uděláš ji třeba smaženou s vajíčkem a doplníš salátem. A čtvrtý den recykluješ tu zeleninu, třeba tím, že ji spojíš vajíčkem a sýrem a uděláš si z ni placičky do trouby. Dodáš bílkovinu (dip) a přílohu (pečivo). Píšu to zkráceně ale snad pochopitelně.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: Jestli ono to vůbec je jídlem až tak ovlivnitelné. Já byla na testech teďka, po asi týdnu jezení podle kalorických tabulek, do té doby bych řekla, že jsem jedla spíš blbě a tukům v jídle se fakt nevyhýbám, nic nízkotučného mi nesmí domů - mléko jen plnotučné, jogurty a tvarohy taky, tak jsem byla zvědavá na svůj cholesterol. Tak je celkově nízký, ten špatný i ten dobrý. Dobrý by se prý dal vytáhnout nahoru olivovým olejem, ale možná taky že ne.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    TAPINA: Kaloricky tabulky protein úplně nesmyslně přestřelujou. Jestli máš kolem 80 kg a jsi hodně robustně stavěná, tak je to ok. Jestli nejsi svalnatá a vážíš míň a nechceš nabírat svalstvo, je to zbytečně moc.

    Jednou jsem to probírala s nutriční z VFN. Říkala, že i ten gram na kilo váhy je kolikrát zbytečně moc. Že se to udává jako udržovací hodnota, ale že oni mají za ty roky spoustu dat od pacientů, ze kterých vyplývá, že na udržení svaloviny stačí klidně i 0,75 nebo 0,8 a je to úplně v pohodě (asi teda pokud nejsi kulturista - ty data jsou od obézních).

    No a protože tělo si umí říct, tak je úplně klidně možný, že 80g nesníš, protože je to na tebe prostě zbytečně moc. :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Já mám lehce zvýšený cholesterol na skoro nízkotučné dietě. Lehce je 0,2 nad, ale stejně, chci to srovnat.
    V podezření je právě ta dieta. Člověk chce srazit všechny "zbytečné" tuky, tak zbudou ty přirozený v jídle, v mléčných výrobcích a mase. A rázem je dieta 80 % živočišných, což je špatně, alespoň 50 % mají být hodné tuky.

    Tak to zkouším přehodit a uvidím výsledky za čas.
    Právě radši vzít nízkotučný tvaroh a dát si do něj lžičku olivového oleje, než normální tvaroh. Apod.
    KURE
    KURE --- ---
    LUSINDA: je to ok tuk, ale je to furt tuk. takže pokud budeš jíst hromady tučnýho tvaruhu jako zdroj bílkovin, budeš k tomu mít hodně tuku a tedy i kalorií.

    LUSINDA: mě taky nechutná, jako nizko kalorickou vysokoproteinovou věc jim skyr.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    VALENTINA: Přemíra bílkovin obecně třeba taky velmi zatěžuje ledviny. A dá se z ní dostat dna
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam