• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita | Společenství statečných šneků
    PROSTE_LO
    PROSTE_LO --- ---
    ARGANNAH: To píšeš úplně přesně. Já jsem kdysi takto byla vegetarián a posléze dokonce nějaký čas vegan. Do toho jsem v podstatě nejedla cukr (bílý cukr), v ovoci jo. Většinu věcí jsem kupovala ještě bio. Pečivo jsem jedla minimálně. A k tomu jsem běhala a ještě cvičila doma. Jako jo, dostala jsem se na 68 kg při výšce 174 cm (jak by řekla Moody, jsem typ valkýra), takže to bylo na mě opravdu málo. Zpětně vidím, že mi tak na 1000% chyběly minerály a vitaminy. Když jsme začala jíst maso a pečivo, úplně se to zvrhlo. Jako měla jsem chuť stále na hovězí a krevety, věřím, že mi chybělo železo a kdo ví co ještě. Přepnula jsem se na režim “jím cokoliv v jakémkoliv množství”, vykašlala jsem se na pohyb. Za 4 roky jsem přibrala skoro 40 kg. Ted jsem na váze cca 79 kg, ale šlo to dolu zase 4 roky a uz jsem nedělala žádné drastické změny, jen male postupné kroky.

LUSINDA: Takže přesně, snad tohle nebude tvůj případ.. Mám taky pocit, že jsi hodně striktní. Ale samozřejmě se mohu mýlit.
    Nedávno ses ptala na recepty, mela jsi na mysli něco konkrétního?
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    LUSINDA: To je ovšem klasická hubnoucí rétorika, kterou tu všichni známe a která má následující vývoj. a) Jsme uprostřed režimu, všechno jde skvěle, tělo pracuje s tím, co má, nic nechce, nic nepotřebuje. Jsme na keto? Fuj, sacharidy ani vidět. Jsme na lowfat? Je nám úplně blbě při pohledu na vepřo knedlo, jak to někdo vůbec může jíst. Jedeme klasickou hladovku? Jak se ti lidi vůbec můžou v té pracovní jídelně tak přežírat, podívejte se na to, polívka, hlavní jídlo a ještě moučník, kdo to jakživ slyšel, není divu, že svět zmítá pandemie obezity, já si dám tady svůj salát a jsem přežraná. b) Něco se stane, stresík, krize, nevyspání, do toho se člověk náhodně octne v blízkosti pokušení (stačí jít kolem cukrárny nebo se na něj v jídelně obzvlášť sugestivně zasměje zmíněný moučník) a podlehne. V první fázi si člověk, zaplaven výčitkami svědomí, přísahá, že to byla výjimka a už nikdy. Jenomže pokud stresor trvá a stresové hormony začnou zásadně měnit chutě, začne se lámat chleba. A nastává c), kdy se člověku sečtou všechny kraviny, které za ty poslední měsíce nadělal. Pokud byl jeho režim rozumný a jídlo dostatečné, pokud je člověk schopen funkční psychohygieny a umí zacházet se stresem i emocemi, nemusí se stát nic hrozného. Prostě debilní období, nahodí se dvě tři kila, pak se to ukočíruje, přibírání se zastaví a většinou následuje pauza do doby, než se člověk dá úplně dohromady a začne se cítit na další pokus. Pokud ale člověk žral nesmysly nebo pokud se podjídal, nastává psychopeklo, které trvá měsíce. V poslední době se v digitálním prostoru kolem mě třeba vyskytují pánové, co posilují, jedí carnivore a libují si dlouhé měsíce, jak jim to vyhovuje. Jenže pak začnou zničehonic vyprávět, jak jsou závislí na sladkostech, jak pečou sami pro sebe štrůdl nebo dracují cukrárny, a to celé trvá třeba rok, než se tělo pološílené z toho nesmyslně extrémního režimu trochu uklidní. Pána to ovšem stojí třeba deset nebo patnáct kilo navíc, pod kterými se schovají pracně budované svaly, a na konci procesu stojí s hrůzou před zrcadlem a nechápe, co se to stalo. Dtto běžná hladovkářka, která proboha, samozřejmě během režimu hlad nemá, těch pár soust je až až. Inu, proč by tělo taky obtěžovalo pocitemhladu, když žije v přesvědčení, že potraviny prostě nejsou a posílat zoufalé signály o potřebě se najíst nemá dávno smysl. Běda ale, když tam nečekaně pošlem pár dortů nebo hambáč, ideálně víckrát za sebou - hurá, potravy je zas dost, zapínáme všechny povypínané signály a jdeme na to. Tradá, všechno má zpátky a úroky navíc.

Já do tvého jídelníčku samozřejmě nevidím, a i kdyby ses podjídala, jakože všichni tušíme, že se podjídáš, je to tvoje věc a tvoje právo. Chraň bůh, abych ti to vymlouvala. Nicméně tyhle průpovídky o tom, na co člověk nemá vůbec chuť, znám za ty léta zpátky dobře, sama jsem je mockrát vykládala, a fakt na mě žádný dojem nedělají. Bude efektivnější přijít nám o tom popovídat za tři nebo čtyři roky, až budeš mít lámání chleba mockrát za sebou a ukáže se, jak ses o svoje tělo starala. A opravdu upřímně ti držím palce, abys za ty čtyři roky nemusela plakat krvavé slzy.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    No já nevím. Po tom půl roce co jim fakt zdravě a dávám si pozor co jim na tyhle věci vůbec chuť nemám. Sladký pečivo mi přijde preslazeny, ani hranolky a chipsy už vůbec ne. Ty čočkový celkem ujdou, ale už nemám chuť sníst celý pytlík. 😅
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    ELIZHANNAH: Tohle by na mě určitě platilo někdy ve dvaceti. Ale myslím, že dneska už je to jiná story.
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    ELIZHANNAH: Celý jeden rok na VŠ som žila výhradne na čokoláde, čokoládovom muesli v mlieku a instantnej káve s mliekom. Žiadna jedlo z kantýny. Nikdy sa mi to neomrzelo, doteraz to milujem a keby som mohla tak sa tak stravujem aj dnes. Ešte som bola k tomu štíhla jak laňka.

Vlastne s takýmito obsesívnymi stravovacími sklonmi mám ešte šťastie, že ma nikdy extra nebrali cigy, alkohol a z ostatným drog mám strach.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ARGANNAH: na mě jsou moc Slaný, ale užrat bych se mohla popcornu
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    MADIETTA: VŠECHNY (mám tentýž problém). Ještě jak jsou tam ty mrchy úhledně naskládané.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    Já se obávám, že nadměrné vystavení se zakázanému může spíš zvýšit toleranci i touhu dát si ještě. Jasně, krátkodobě bude člověku špatně, ale dlouhodobou změnu k lepšímu to nevyvolá, spíš fakt to nutkání vzít si zase.
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    ARGANNAH: Toto mám so všetkým sladkým a chipsami. Nesmiem to mať doma, inak to zjem.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ARGANNAH: mno. :D Já nemusím vůbec žádné chipsy kromě pringles. K pringles se ani nepřibližuju, protože jsem ještě nepřišla na to, jaké množství bych jich musela sníst, aby se mi omrzely.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    Tak ja bych to potrebovala aplikovat na cokoladu, chipsy prejdu bez povsimnuti:)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ARGANNAH: Hehe, brambůrky řeším taky, ale já na ně nějak pozvolna přestala mít chuť od té doby, co si hlídám dávku proteinu. Byť nevím, jak by to mohlo souviset. Leda tak, že celkově nemám žádné blbě zvladatelné chutě, těším se na jídlo, co jím, a netoužím po ničem dalším. Uvidíme, jak dlouho.
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    ARGANNAH: To je dobry postup. :) Moje nemesis jsou slaninovy bohemia chips, takze presne vim, o jakym puzeni mluvis...
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KEMENTARI: Ne nutně. Ten psycholog mi tehdy poradil koupit si kartón, každou cigaretu z něj si užít a vědět, že až skončím, už se k tomu nevrátím. Můj mlhavej plán v tuhle chvíli je koupit si třeba deset nebo patnáct balení a prostě si povolit jíst to kdykoli a v jakýmkoli množství. Blbě mi z toho nepochybně bude, ale hlavně bych chtěla, aby to zevšednělo. Aby zmizel ten efekt zakázanýho ovoce. Aby výsledek experimentu byl, že se mi tu nějaký zbylý pytlíky budou válet a já si budu říkat "chipsy, fuj, už to nemůžu ani vidět." :)
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    ARGANNAH: Přežrat se jich, až ti bude zle?
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    A taky jsem se rozhodla, že zatočím se svou iracionální láskou k brambůrkům. Psala jsem mockrát, že chipsy jsou moje hlavní slabost, že jakmile jsou dostupné v mém okolí, dokážu je nesežrat jen s vypětím všech sil (nebo musí být schované a já nesmím vědět, kde). Poslouchala jsem teď rozhovor s někým, kdo přestal kouřit, vzpomněla jsem si na to, že jsem sama kdysi s kouřením zvládla zatočit na základě dobrého fíglu, který mi poradil jeden psycholog. To by v tom byl čert, aby to nešlo aplikovat i na brambůrky. Počkám si do toho měření, ať si tou hromadou soli nezkreslím výsledky, ale pak zahájím Velký brambůrkový experiment. A uvidíme.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    ARGANNAH: taky držím palce a oceňuji odvahu
    KURE
    KURE --- ---
    ARGANNAH: držim palce.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Tak jsem sebrala všechnu odvahu a objednala se na výroční tanitu. Váha se v podstatě nehnula, ale nějaký změny na těle po tom roce v posilovně vidím, tak se holt ukáže, jak dopadl můj projekt pauzy s rekompozicí / nabíráním svalů. Tímto si dávám závazek, že napíšu výsledky, ať budou jakýkoli.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    MAR_TINA: jenze u kocky se neceka, ze bude konzumovat i cokoli jineho:D
    doufam, ze ten kdo doporucil tech 100g tvarohu tusi, ze zwna musi konzumovat i neco dalsiho:D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam