• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    VODOMERKA: ok, momentálně se prokousávám pojmama Langstroth, Dadant, Ideal. Dadant doporučují pro zkušenější včelaře, Langstroth je imho dobrá volba, obecně mě zaujal vysoký spodek a nízké vršky co do zásahů.

ZATAMOKO: bod dva bude asi taky můj osud.

Momentálně docela zvažuju, jak postupovat co se včelařské komunity týče. Vypadá to, že to není taková banda kámošů, jak se píše. ČSV je občas kritizován jako diktátorský moloch, nástavkáři jako mladí rebelové, lidi s chutí pouštět včelám minimum chemie jsou cíleně udáváni, místní organizace kolikrát staří chlpi, co jedou jen jednu pravdu a nedej Bože se snažit lišit. Zatím jsem mailem na zkoušku kontaktoval místní organizaci, bez reakce, tak to asi nechám být a telefonicky je kontaktuju možná v lednu, až si v tom všem udělám jasno.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    BRUKEV: ja začal vloni, odkládal jsem to roky, abych si ještě dostudoval to či ono, ale studovat bych mohl klidně další roky :)

Za mě takto:

ad 1) domluv si vyzimovaný oddělky nebo včelstva na jaro. Bude to dražší, ale nakopne tě to :)
    Klidně bych si pak sehnal ještě "normální letošní" oddělky. Třeba v poměru 2 vyzimovaný a 3 jarní.

ad 2) já se rozhodl pro Langstroth 2/3 s vysokým varoa dnem, nikdo kolem mě je tu nemá (jedou klasiku 39x24). Bohužel mě komunikace se starousedlíky celkově odradila, takže jsem šel svou cestou.
    Nevadí, mám knížky od psnv, youtube, internety a email/telefon na včelaře, od kterého mám oddělky :)
    Oddělky jsem kupoval od včelaře z Vysočiny, tak jsem musel mít veterinární zprávu, což zajistil prodávající.
    Tuhle zimu chci zkusit výrobu nástavků s cinkovanými spoji a 19mm stěnou (de facto original langstroth se stěnou 3/4"). Jsem sice v 600mnm, ale co jsem zjišťoval, tak by to neměl být problém.

ad 3) v ukruhu 1 km mám cca 100 včelstev. Máme tu ale dobré stanoviště (lesy, remízky, louky i pole) v okruhu 5+km, tak včely mají stále co sbírat

ad 4) mám je na zahradě, takže v dosahu minut. Nicméně se řídím pravidlem méně je více, takže spíš pozoruju, co se děje na česnu a kolem úlů.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    VODOMERKA: u Langstrothu se hybridu s Dadantem říká, tuším, Jumbo.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    BRUKEV: někdo straší tím, že v Dadantu je víc rámkových mír. to je pravda. vysoké plodiště a nízké medníky. ALE do plodiště se sahá jenom 2x ročně (zúžení Blinovovou přepážkou na zimu a rozšíření na jaře), což funguje i jako výměna 1/3 díla. takže v reálu se točí jenom ty medníkové. výhodou je, že máš dole pod plodištěm tzv. polštář (medník se stavebními rámky pro případ, že by včelstvo bylo stlačený zásobama moc dolů nebo si prostě chtělo stavět + rychlejší výměna nektaru/pylu). ten po dvou letech vytavím. a nad plodištěm je medná komora, která ti zajistí, že včelstva při nějakém výkyvu počasí a absenci snůšky nevyhladoví + máš zásoby medu (pak eventuálně není třeba už ani dokrmovat na zimu).
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    VODOMERKA: mě právě úly s nízkýma medníkama zaujaly hned od začátku, tak se chci pořádně prokousat informacema o Dadantech a Langstrothu). Pokud je tam méně zásahů, byl bych raději. Rojení se lehce obávám, ale spíš jako laik. Co jsem mluvil s včelařema, tak to nijak nehrotí, že si prej zvyknu. Svazenku a spol už taky studuju, mám poblíž plánované lokality úlů nějaké lípy, třešně, les, trnkový sad, louka dá dohromady cca hektar, na ní je bylin dost, ale chci to právě zjara podpořit výsevem nějakých květin, tak si dělám pomalu seznam, co chci nakoupit za osivo.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    BRUKEV: ve zkratce: 1 - záleží na tobě, jak si věříš a jestli seženeš ochotného včelaře mentora. jde o investované peníze a čas. tak je lepší pořádně rozmýšlet. 2+4 - trend jsou úly s nízkými medníky; doporučuju se zaměřit na metodiky včelaření z 21. století :). za sebe říkám, že mi vyhovuje metodika Eurodadantu (je upravená na ČR a stavba úlu je vychytanější Langstroth, IMO). tyhle moderní způsoby včelaření nevyžadují moc zásahů ani kontrol. a to prostě chceš. nechat včely v klidu a nebát se nekontrolovatelného rojení atd. 3 - záleží na úživnosti lokality. ale 30-50 úlů poblíž je pořád v pohodě. vždycky můžeš pomoct několikerým výsevem svazenky, slunečnice, inkarnátu...
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Zdravím včelařský spolek na Nyxu. Tak nějak se mi rozleželo v hlavě, že bych začal se včelama. Zatím načítám literaturu a studuju videa, plánuju kontaktovat místní organizaci plus nějaké včelaře. Měl bych pár (určitě klasických amatérských) otázek, tak to sem hodím, třeba poradíte.

1) směřovat to k příštímu roku (ted si začít shánět věci, připravit si pozemek) a během léta si sehnat nějaký oddělek, nebo dát rok studiu, přípravě a spustit to obrok?

2) úly (nízkonástavbový, Langstroth, zateplený, nezateplený...)vybírat dle okolí, at se mi dobře spolupracuje se včelařema (rámky s oddělkama,...), nebo si to rozhodnout dle sebe?

3) jak je to s blízkostí včelařů, sousedů? Bratranec to zvažuje taky, máme nějaké chalupy a pozemky. Chalupy jsou od sebe vzduchem nějakých 300m, oddělené lesíkem, já mám nějakou louku na své straně, on zase na své. Pokud nikdo z nás neplánuje víc než 5 včelstev, je to ok?

4) jak je to časově se včelama? Chalupu mám 5km od baráku, 10min autem. Jezdíme tam stabilně na víkend během sezony, často jsem tam i dvakrát, třikrát, během týdne ohledně různých prací. Co jsem pochopil, tak včelky občas mají období, kdy je dobré je omrknout co 24-48 hodin, ale častější je jen třeba jednou za víkend, dva týdny.
    KUATO
    KUATO --- ---
    THERIDANE: i kdyz mravenci byvaji v malem v ulech i tak. mam dojem, ze i sbiraji a odnaseji si (na prilepsenou) popadane roztoce..
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    letos sem bral dva oddelky od tohodle typka a rikal at je cukruju dycky, dyz k nim jdu. nazory na webu sem cet ruzny a casto protichudny(jako u vseho ohledne vcel), ale vetsinou lidi psali, ze to zabira (trochu).
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    BUJAGA: tak nějak to funguje, ale je to nemalej zásah do včel (otvíráš dílo když už je docela zima) a když máš smůlu, vyměníš jen kleštíka za mravence :-)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    BUJAGA: už se to řešilo před pár lety i ve Včelařství. mělo by to podnítit samočistící pud u včel, který pak ty roztoče okoušou. a má se na to použít ultrajemný cukr moučka. trochu to možná funguje.
    BUJAGA
    BUJAGA --- ---
    před nedávnem tady probíhala diskuze na téma alternativy proti Varoa. trošku si prisadim a ptám se. může to vůbec fungovat? přijde mi to jako blbost, ale zdůvodňuje to kluk logicky.
    Year of BeeKeeping Episode 45, Dusting For Mites
    http://www.youtube.com/watch?v=gnkLxpjn6tY
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    první fumigace a pomakovano jako prase :(
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    Zdravíčko, doporučuji shlédnout
    VSH-Petr Texl https://www.youtube.com/watch?v=0XMkr_8Sp0s
    Zdeněk Klíma o šlechtění https://www.youtube.com/watch?v=VkCM3aGqU8I
    HEJSEK23
    HEJSEK23 --- ---
    https://www.youtube.com/watch?v=PoqsaVfUZ8Y
    nejvic se mi libi jak dokazou zabit srsne tim ze ho 'uvarej' svejma telickama
    HEJSEK23
    HEJSEK23 --- ---
    omg - chudinky vcely : https://www.youtube.com/watch?v=d8K4HKS6RCI
    co si vsechno lidi nevymyslej :l
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    VODOMERKA: Ano, takhle to taky praktikuji, protože nemám v zásobě souše na soušové jadro, když se přidává stavební N. Vyzkoušel jsem bez předlohy, proužek vosku i proužek mezistěny. Pokud tam není nějaká předloha jak mají stavět(soušové jádro) tak se jim musí pomoct. Třeba když přemetávám, tak tam ty proužky mezistěn musí být, jinak by to vystavěly šejdrem. proužek stačí vysoký 1cm.
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    ENDREW: Já případné posledni zavíčkované buňky nevyřezával, ale jen odvíčkoval vidličkou. To vyřezávání na zimu bych raději nedělal. Může se stát, ze to včely budou chtít opravit, začnou kvuli tomu víc spotrebovavat zasoby- větší teplo(to vše ke stavbě potřebují) a to může vyprovokovat matku ke kladení. Já se snažím aby včelstva ukončila plodování co nejdříve. K tomu pomůže včasné nakrmení, otevřené dno a neutelený strůpek. Zatepluje se az po vánocích (Metoda popisovaná Sedláčkem který má 1000včelstev-konkrétně článek: Uteplení včelstva není uteplení úlu)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    MADFARMERXXX: tak hlavně mezistěny můžeš dát jenom malý proužek. jako na stavební rámek. někdo dokonce jenom natáhne nudli rozehřátýho vosku na loučku. prostě jenom proto, aby včely stavěly na loučkách a ne napříč. taky to funguje výborně. a ušetříš za mezistěny (respektive, samozřejmě za cenu medu)...
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    PAD: Ahoj, máš pravdu. Nechtěl jsem se nikoho dotknout a jestli se tak stalo, tak se dotyčným omlouvám. Za svým tvrzením si ale stojím.
    Nejvíc mě dostává tvrzení typu, že kdyby ta možnost byla, tak čšv a lidé z Dolu by na to už dávno přisly! No určitě... Mě jde v první řade o včelky a celkově o přírodu a k té chovám pokoru větší než k lidem.
    Ano vlastní mezistěny je řešení, ale furt těm včelám diktuješ co a jak. Je známo, že některé včely na volném díle staví časem menší dělničinu. Prostě každé včelstvo je jiné... U mě na volném díle včely staví buňky dělničí, trubčí a medové (buňky na med, ty jsou ještě větší, než trubčí) Včely si to perfektně uspořádají podle sebe, tak jak by to měly v přírode a né, že jim nadiktuju všude dělničinu. Ale máš pravdu vlastní mezistěny je dobrý kompromis, pro ty kteří neradi zkoušejí nové věci a je to lepší než aby tam daly koupené.
    A včelařit na med jsem se naučil hned v prvním roce. Nevidím na tom opravdu nic složitého. Teda já jsem si to musel ztížit to bych nebyl já a tak nepoužívám ani M.mřížku, která včely omezuje atd. Jak včelařit na med je popsáno úplně všude a žádná věda to není.

Nechť se včelkám daří!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam