Sůl stačí obyčejná, protože stejně jen prochází. Rozhodně ale nesouhlasím s tím, že čím slanější, tím lepší - používá se zhruba fyziologická koncentrace, což je asi 8-9g/litr (obvykle zhruba menší čajová lžička na litr). Nižší koncentrace by opravdu "fungovala míň", ale vyšší naopak stahuje vodu z těla zpět do střev (a ještě po docvičení se nejmíň dvě hodiny nemá pít!).
Stejně tak je nejlepší voda o tělesné teplotě, jinak zbytečně vysilujete tělo neustálým vyrovnáváním vnitřní teploty (člověk si užije i vlastním cvičením, netřeba si nakládat víc). Srozumitelný návod, podle kterého jsem postupovala poprvé, je zde
Basti a šank prakšálana (dokonalá očista střev) - Hathajógové krije
http://www.yogaindailylife.org/esystem/yoga/cs/140400/hathajogove-krije/basti-a-sank-praksalana/
Včetně rady, co si potom uvařit; nezapomeňte namočit mungo večer den předem..a věřte, že vám bude chutnat :-)