• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VEZUVŠankprankšalána
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    a ještě zajímavé:

    Provádím Várisaru už 25 let, dovolím si pár poznatků, které se někomu mohou hodit.

    Pokud se vám vůbec nepodaří otevřít sifon, změňte dobu provádění. U mě například funguje to, že čím dřív ráno začnu, tím rychleji je vše hotové, ideální je začít už v 5 hodin, 7. hodina je poslední, kdy to má cenu zkoušet, kdybych začal v 8 hodin, už by to bylo velké trápení a možná by mi to vůbec nešlo. Nevím proč, ale je to tak, možná to tak může být i u ostatních.

    Co se týče toho másla do rýže, tak nevím, vždycky se uvádělo použít olivový olej, já používám buď olivový nebo slunečnicový. Kupované máslo je totiž ten nejhorší humus a je přece škoda se jím hned zaneřádit.

    Pokud se vám vůbec nedaří, zkuste cviky přerušit a sedněte si na židli ke stolu tak, že nebude mít nohy na zemi, ale skrčené pod sebou a opřete se o stůl (můžete si třeba číst na počítači). Stehna stlačí žaludek a střeva, v této pozici vydržte pět minut. Jakmile se zvednete a stlačení břicha se uvolní, je šance, že vše už dál půjde lépe, normálně pak pokračujte v pití a cviky.
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    a ještě:

    Shankhu jsem prováděl několikrát, pokaždé úspěšně, dovoluji si sepsat pár postřehů:

    1) je vhodné ji provádět v době, kdy člověk běžně chodí na toaletu, což je pro většinu lidí ráno - nastartování proběhne mnohem snadněji

    2) rozhodně bych ji neprováděl v době, kdy je člověk unavený a pokouší se o něj nemoc - shankha sama o sobě dost vyčerpává, proto by měla být prováděna při plných fyzických i psychických silách

    3) je dobré ji dělat naprosto v pohodě, beze stresu, nepospíchat - mě třeba funguje větší počet sklenic a delší prodlevy mezi nimi než uvádí literatura - prostě si v pohodě počkám, až "to přijde" :-)
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    DAWYT: dnes jsem zkoušela a mám stejnej problém, bohužel. Navíc teda vypít tolik slané vody nějak nezvládám, ani když se to zkiombinovalo se zeleninovým vývarem, nebylo to lepší :( fakt by mě zajímalo, jak je možný, že to ostatní zvládaj :(

    a tady nějaký tipy, co jsem se dočetla:

    Zdravím. Mně se vše povedlo napoprvé, od té doby ještě šestkrát, tak se dělím o zkušenosti:
    1. Při pití nedýchat a myslet na čistotu a pramen vody, jinak bleju jak alik :) Přecezený bujon je lepší.
    2. Cviky je třeba fakt dělat dost rychle za sebou, a jen 4-5x na každou stranu, a opravdu do 1 minuty celá serie. Pokud jsem cvičila pomaleji, dělala každý cvik víc než 5x a dělala přestávky mezi jednotlivými cviky, celé vyprázdnění trvalo mnohem déle (poprvé skoro 4 hodiny, to bylo fakt maso).
    3. Mezi serií cviků - pitím - serií cviků klidně dělat přestávky 2-4 minuty. Přijde mi, že voda potřebuje vždycky trochu času, aby ve střevech i sama od sebe trochu popolezla. Celé to trvá o malinko déle (ke 2 hodinám), ale nejsem pak zdaleka tak zhuntovaná.
    4. V sedě na záchodě pomáhá masírovat břicho, nebo zvednout ruce a zakývat se jako u prvního cviku.
    5. Velmi pravděpodobně se napoprvé ke konci pozvracíte, alespoň mně se to doteď stává.
    6. nevím jak jiní, ale já po skončení padnu do postele a vstanu až druhý den, a vřele to doporučuji i vám.


    Praktikuji šanku od roku 1983. Nikdo mě nic neučil, držela jsem se návodů z xerokopie (Jóga z Brna), dodnes je mám a je to text z pozdějšího vydání Lysbetha. Nepovedl se mi dokonale asi 5 a 6 pokus, protože jsem si myslela, že si můžu dovolit nějaké vlastní modifikace. Haha. Od té doby se držím přesně popisu. Voda MUSÍ být slaná, nikoliv osolená. Voda MUSÍ být dost teplá, skoro až horká. Vodu je třeba vypít rychle, neucucávat a hned první cvik posune vodu tak, aby člověk nezvracel. Cviky se opravdu musí provádět svižně a musí se DÝCHAT, až FUNĚT, nezadržovat dech. Pro poslední cvik si každý musí najít vlastní doplněk, jak už tu bylo řečeno - mačkat různě břicho na bobku, chvíli sedět na bobku, prověsit břicho a pak vyskočit... Já chodím na první stolici až po 8 - 9 sklenici. Nikdy nejdu na WC abych na míse čekala. Raději si na 5 minut lehnu, pak do sebe kopnu další sklenku a mám vyhráno, už to jede jak na drátku, raduju se z každého pohledu do mísy jak děcko. Jakmile jsem spokojena s očistou, dám si úžasně dobrou rýžičku s máslem a jako vy, zalezu a spím. Tuhle jsem po šance byla schválně na hydrokolonu za 450 kč, kvůli mému soukromému výzkumu - no koukali a nevěřili. Pár lidí mělo zájem, abych je vedla při jejich prvních pokusech a bylo to k ničemu. Šklebili se, vzdychali, krkali, už nemohli, ...Přeju vám všem, kteří začínáte hodně dobré nálady, úspěch přijde určitě. Je to bezvadné, že je nás čím dál tím víc, co děláme Šankuprakšalánku.
    FIFFIII
    FIFFIII --- ---
    DAWYT: a nezůstala ti voda v žaludku? je potřeba pomocí těch cviků otevřít spodní žaludeční chlopeň, aby voda protekla do střev...to se mi občas přihodí, když se voda hromadí a zůstává v žaludku, tak se mi z toho obvykle zvedá kufřík, a pak přidávám cviky na otevření té chlopně....jinak pokud se nevytvořil sifon, tělo si s tím prý poradí, zas tak velký malér by to být neměl ;)
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    začla mě trochu bolet pravá ledvina, nevim jestli to je ze šanky. Jelikož neproběhl syfon efekt, tak to jde všechno přes ledviny není to problém?

    Dal jsem 2,2 litru vody tzn. 13 g soli

    Nevadí?
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    Tak tak se mi nepodařilo vytvořit syfon efekt, po 6 sklenici a jediné stolici se už pak nic nedělo, dal jsem další 6 sklenic a nic. Nevím co dělám špatně, horké to bylo dost (samozřejmě ta 6 nebyla tak horká jako 1) a dával jsem 6 g soli na litr jak doporučuje Lysebeth. Škoda :(
    VEZUV
    VEZUV --- ---
    pokračuj dokaď se ti dá, případně můžeš zařadit malou přestávku mezi jednotlivými sklenicemi
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    ahoj, právě dělám šanku, po 6 cyklu cvičení proběhlo jen jedno wc a po každé další by serii cvičení by mělo proběhnout další wc ale nějak to nejde... Má se přestat nebo pokračovat dál?
    LADYSERENDIPITY
    LADYSERENDIPITY --- ---
    Co se vlákniny týče, souhlasím s její prospěšností, jenže stačí "obyčejné" psyllium nebo otruby a nemusí to být zrovna nějaká patentovaná směs (samozřejmě může, jestli se vám třeba líbí obal nebo za co vlastně chcete ty peníze navíc dát). V dnešní době drtivě převažující bílé mouky a pečiva - pokud se tím pravidelně krmíte - by si člověk měl do stravy přidávat vlákninu cíleně, pomáhá tak trávení a exkreci jinak poměrně hutné a homogenní natráveniny.

    Nepoužívejte však vlákninu tak týden bezprostředně po šance! (To byste si brousili čerstvě vyčištěnou střevní sliznici).

    Jindy lze vlákninu doporučit, pracuje mechanicky a působí tak na nejnověji "uložené" zbytky potravy. Narozdíl od toho šank prakšalána cvičením jednak podporuje peristaltiku (= mechanická složka účinku), ale také použitím solného roztoku rozpouští slizniční sekrety, ve kterých jsou zácpové zbytky potravy uchyceny (= chemická složka účinku, která rozpouští usazeniny od stěny střeva). Slaná voda se mimochodem používá např. i pro čištění nosohltanu (kloktání) a horních cest dýchacích (džala néti).
    LADYSERENDIPITY
    LADYSERENDIPITY --- ---
    OLVEN: Ze mě tedy rozhodně ne. Jen normální, postupně řídnoucí stolice. A s každou další šankou toho bylo míň (= samotná voda procházela po nižším počtu kol; jak už jsem psala, šanku mám za sebou zatím 5x a kolem jarní rovnodennosti se chystám na další).
    VEZUV
    VEZUV --- ---
    :) a další záhada...jak může někdo dávit žlučníkové kameny? :)
    připojíte se?
    VEZUV
    VEZUV --- ---
    http://colonicsla.blogspot.com/search/label/shanprakshalana
    fájnový odkaz na šhanku - anglicky s fotkama
    VEZUV
    VEZUV --- ---
    Včera večer jsem o tom uvažovala, týpek co to bral, sám do jejich diskuze psal, že si k tomu koupil psylium, protože to jejich unikum ho obsahuje velké množství, kdyby zkrátka člověk nasadil kůru psyliem v podobné frekvenci jak oni doporučijí ten svůj prostředek, tak by to možná fungovalo obdobně. Osobně to určitě vyzkouším. Můj názor je, že po šance nic co mžourá z těch děsivých obrázků v míse neuvidíte, ale na druho stranu, nevyloučila bych že něco takového je možné aby se ve střevech usadilo. Není to třeba tak, že je to nános, který samosebou vzniká postupně, po jemných vrstvách z hlenu a zbytkových částeček...kdo ví co ten lepek že...možná by to mohlo být i dost elastické. Hm?
    Připojíte se?

    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    OLVEN: Jenže měděné/plastové trubky nemají samočistící mechanismus a nejsou pohyblivé - peristatika jim moc nefunguje. Já dělal od léta 3 šanky, nikdy nic takového nevyšlo, je mi přes 30, hodně let jsem se stravoval dost blbě...

    Ad ty provazy - teoreticky by něco takového mohlo vzniknout v tlustém střevě, rozhodně ne v tenkém - ty "korálky" jsou moc velké, úplně by to ucpaly. Tlusté střevo má celkem 1,5 metru, to co údajně vyšlo z holčiny, bylo kolem 4 metrů postupně, takže tomu nevěřím.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    VEZUV: Složení jeko když pejsek a kočička vařili dort. Všechny ty hřebíčky, ostropestřce, listy seny a len a podobně sice fungují, ale nevím, zda takhle smíchané (víc než polovina položke je tam asi kvůli tomu, že mají exotické názvy).

    Zase jako v klidu, řeči o 10 kilech usazenin, i ten příběh mladé holky s tím, kolik toho ze sebe dostala - to odporuje biologii člověka. S usazeninami ve střevech si tělo poradí, buď je zpracuje (je to poměrně silně agresivní prostředí, rozloží lecos), nebo je vypudí (když spolknete pětikorunu, nebo hřebík). Tyto usazeniny na fotkách by vznikly, kdybyste spokli neorganický provázek. Kdyby něco takového člověk měl ve střevech, tak by to během pár týdnů zauzlovalo, nebo stáhlo nějaké klky, a dostavily be se drsné obtíže, až sepse.

    Možná máme ve střevech 10 kilo něčeho, ale většinou je to střevní flora, laktobacily, streptokoky a tak, ale když to "očistíme" tak to asi nerozchodíme.

    Takže jako čistit ano, ale s rozumem.
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    OLVEN: vyzkouším, dík :) zkusila jsem to dát do polívky a je to hnud, celá je pak taková oslizlá :D
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    OLVEN: jj, ten jogurt by mi přišel snesitelnej, ale všude píšou, že se má míchat s vodou pro pravidelný vylučování a že s jogurtem vylučování zpomaluje, takže je lepší při průjmech - máš s tím nějaký zkušenosti?

    a do čeho přidáváš při vaření? třeba do polívek?
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    OLVEN: no to jo, obří krabice psyllia stojí kilo a vydrží fakt na několik měsíců s přehledem - a žádný kontraindikace to nemá :) řekla bych, že ideální kombinovat šanku a k tomu si dávat psyllium :) jen jsem teda bohužel ještě nepřišla na formu, jak ho do sebe dostat, aniž by se mi po tom zvedal kufr :)
    LADYSERENDIPITY
    LADYSERENDIPITY --- ---
    VEZUV: Já bych spíš předpokládala, že tyto útvary najdete i po šance, pokud jste něco takového ve střevech měli. Způsob stravování a hygienické podmínky přípravy jídla (zejména co se nedostatečné tepelné úpravy masa nebo oplachování zeleniny místní vodou týče) mohou třeba na dovolené v zahraničí osadit vaše střevo lecčím a mezi jednotlivci tak mohou být velké rozdíly..

    A pro experimentátory - Lysebeth doporučuje v rámci jistých omlazovacích technik i použití šanky několik dnů po sobě (to jsem sama nezkoušela; podmínky se trochu liší, zájemci si mohou nastudovat v A. van Lysebeth: Cvičíme jógu). To už by podle mě vyšly opravdu všechny staré hříchy ven :-)
    VEZUV
    VEZUV --- ---
    ROSADKO: už jsem o tom slyšela od více lidí...nevím, ty fotky jsou dost zajímavé.
    A výpovědi lidí vypadají dost autenticky. Ocenila bych další názory.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam