DAWYT: dnes jsem zkoušela a mám stejnej problém, bohužel. Navíc teda vypít tolik slané vody nějak nezvládám, ani když se to zkiombinovalo se zeleninovým vývarem, nebylo to lepší :( fakt by mě zajímalo, jak je možný, že to ostatní zvládaj :(
a tady nějaký tipy, co jsem se dočetla:
Zdravím. Mně se vše povedlo napoprvé, od té doby ještě šestkrát, tak se dělím o zkušenosti:
1. Při pití nedýchat a myslet na čistotu a pramen vody, jinak bleju jak alik :) Přecezený bujon je lepší.
2. Cviky je třeba fakt dělat dost rychle za sebou, a jen 4-5x na každou stranu, a opravdu do 1 minuty celá serie. Pokud jsem cvičila pomaleji, dělala každý cvik víc než 5x a dělala přestávky mezi jednotlivými cviky, celé vyprázdnění trvalo mnohem déle (poprvé skoro 4 hodiny, to bylo fakt maso).
3. Mezi serií cviků - pitím - serií cviků klidně dělat přestávky 2-4 minuty. Přijde mi, že voda potřebuje vždycky trochu času, aby ve střevech i sama od sebe trochu popolezla. Celé to trvá o malinko déle (ke 2 hodinám), ale nejsem pak zdaleka tak zhuntovaná.
4. V sedě na záchodě pomáhá masírovat břicho, nebo zvednout ruce a zakývat se jako u prvního cviku.
5. Velmi pravděpodobně se napoprvé ke konci pozvracíte, alespoň mně se to doteď stává.
6. nevím jak jiní, ale já po skončení padnu do postele a vstanu až druhý den, a vřele to doporučuji i vám.
Praktikuji šanku od roku 1983. Nikdo mě nic neučil, držela jsem se návodů z xerokopie (Jóga z Brna), dodnes je mám a je to text z pozdějšího vydání Lysbetha. Nepovedl se mi dokonale asi 5 a 6 pokus, protože jsem si myslela, že si můžu dovolit nějaké vlastní modifikace. Haha. Od té doby se držím přesně popisu. Voda MUSÍ být slaná, nikoliv osolená. Voda MUSÍ být dost teplá, skoro až horká. Vodu je třeba vypít rychle, neucucávat a hned první cvik posune vodu tak, aby člověk nezvracel. Cviky se opravdu musí provádět svižně a musí se DÝCHAT, až FUNĚT, nezadržovat dech. Pro poslední cvik si každý musí najít vlastní doplněk, jak už tu bylo řečeno - mačkat různě břicho na bobku, chvíli sedět na bobku, prověsit břicho a pak vyskočit... Já chodím na první stolici až po 8 - 9 sklenici. Nikdy nejdu na WC abych na míse čekala. Raději si na 5 minut lehnu, pak do sebe kopnu další sklenku a mám vyhráno, už to jede jak na drátku, raduju se z každého pohledu do mísy jak děcko. Jakmile jsem spokojena s očistou, dám si úžasně dobrou rýžičku s máslem a jako vy, zalezu a spím. Tuhle jsem po šance byla schválně na hydrokolonu za 450 kč, kvůli mému soukromému výzkumu - no koukali a nevěřili. Pár lidí mělo zájem, abych je vedla při jejich prvních pokusech a bylo to k ničemu. Šklebili se, vzdychali, krkali, už nemohli, ...Přeju vám všem, kteří začínáte hodně dobré nálady, úspěch přijde určitě. Je to bezvadné, že je nás čím dál tím víc, co děláme Šankuprakšalánku.