„V pořádku, tady máš prémii. Zasloužil sis ji.“
Podal jsem Umwaldovi deset zlatých.
„Pokud jsi chytrý, vybereš si nějakého poctivého řemeslníka, složíš je u něho jako zápisné a vyučíš se něčemu užitečnému. Pokud jsi hloupý, propiješ je nebo je utratíš s děvkama v bordelu.“
Zatvářil se skoro uraženě.
„Chlastají jenom hlupáci a do bordelů mě pustí, až když dosáhnu k čepu kola.“
„K čepu kola? Co to znamená?“ zeptal jsem se.
„V každým koncesovaným nevěstinci mají velký kolo a když se bordelbábě zdá návštěvník moc mladej, zkontroluje, jestli bradou dosáhne k čepu. Pokud ne, má smůlu.“
„To ale kazí kšefty, ne?“
„Jo,“ přikývl, „ale dodržuje se to, protože za porušení zákona jsou velký pokuty.“
„Vidím, že jsi to už zkoušel.“
„Skoro se začervenal.
„Nic vám do toho není.“
„Máš pravdu. Pak ti tedy zbývá jen ten řemeslník.“
„A vy byste mě s sebou nevzal?“
Citace z knihy
Koniáš: Na ostří šepelí
Žamboch, Miroslav
Je možné, že tento materiál je chráněn autorským zákonem.
(Proste je to tak trocha Indiana Jones, tak trocha zaklinac a tak trocha jsou tam super informace a napady... o scenu predtim chlapek udi maso a spek na triskach v komine kamen, a pak jej osmahne primo nad plamenem. Ne, ze by to bylo neco, co clovek nevymysli, ale je to hezky polni kucharsky tip & trick a hlavne, ono je to jen na dokresleni pozadi sceny, kde jde o neco uplne jineho. Ta preciznost je kouzelna.
A vubec, super je treba kure na koprivach zakopane do pisku pod ohen, nebo ryba vyvalena v jilu a pecena v uhlikach. Ryba se taky dobre skladuje primo ve vode, kupodivu se neutopi a ne vzdycky ma clovek lednicku)