• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OVERDRIVEOVERDRIVE, nejlepsi pritel sama sebe: „Nech si zdát o spaní“
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    MARILYN MANSON - SAY10 (Official Music Video)
    http://www.youtube.com/watch?v=otSSwS_Nh9A
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Recept pro totalni survival, ale kdyz mas ohen...

    Vem mouku a 1:1 ji zred s vodou.
    Nech v pokojovce v nadobe, kde je 1dil matra, 2 dily volno (kvaseni = nabyvani objemu)...

    Muzes pouzit namixovanou rejzi a lusteniny namoceny ve vode s jakymkoliv korenim, a cesnek, cinle, cokoliv...

    Nech kvasit. Den je minimum, vic lepsi. Muzes dokrmovat puvodnima materialama, bud moukou, nebo mixem lustenin a rejze. Sve k svemu.


    Ziskas kvasek na peceni chleba. Ale pokud na to chces srat, samotny kvasek se da hodit na panev, za me s olejem, nebo teflon. Usmaz, nebo prosr “u-palecinkuj”... od 2.dne to zacina byt kysele a prohloubi se chute.

    Je to velmi necekane chutna placka, na kterou se da hodit kdeco, od sejra, masa, dalsi lusteniny, az po ajvar.
    Chudak nebo fajnsmekr, tak si to da jen tak.

    Ta skala chuti, za cenu mouka a voda a 2 dny kvaseni = mana.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Pice, klavesnice na mokrem telefonu. Nejsem ozralej, jen piiiicu desne rychle a mam mastny a mokry ruce.

    Zato jsem si poridil pasovou brusku, 7kg zeli (uz nalozeno, je z toho 5l zavarovacka), 6kg zeleniny (3kg zpracovany, zbytek na uzitek), uvareno 5l vyvaru ze zbytku, mrazak doplnen o vsechny zbytky lustenin (rozdeleno do 5 lkrabicek, vbud kvuli ruznemu nachuceni, nebo kvuli tomu, ze hodit do hrnce 2 krabickuy je snadnejsi, jak delat 1/4 jedne velke). Uklizena 1/3 domacnosti - kuchyn a kousek dilny (ee obyvaku). Nabrousene 3 noze na kamenech (2 noze = jeden dil serialu Punisher na Netflix), vyprany hadry, vyneseny kose, zalozeno na dalsich 6 litru kvasu, dokrmen kvasek, rozsirena police na kvasne produkty.

    Zitra odpoledne me ceka hardcore, udelat peckboard a suplicky na naradi a srouby, hrebiky,... nemam na to vhodne materialy, takze improvizace z petek (kterych nemam dost, pac je nepiju), z lanek, kusu paracordu, kousku dreva z vetvi z lisek,.. uvidime.

    Dnes uz nic nedelam.

    Nechapu ligiku 1 nove in, 2 stare out... furt nemam dost naradi. Potreboval bych stolni brusku, primocarku,... name it.

    A asi 2000 slenic se sroubovacim uzaverem.


    Od stredy hodlam zamorit Krajsky Urad Ostrava svojima kimchi. Prvni zdarma. Dalsi na vahu.

    Uz ted jsem rozeslal konopne masti z odpadu, a vraci se objednavky...

    Tak uvidime. A pritom jsou to vedlejsi produkty. Jestli to neco vydrla, budu rad. Nad 15k mes me to zacne fakt zajimat.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Spis tuhel, ale obe pripustne, ja si jeste na zakazku necham vyrobit damaskovy sekacek...

    Pokud sem chodi nahodou FRDK, tak bych jej rad pozdravil, a ze znacku MICOV, bych rad poslal do prdele, pac 20 let s nima HODNE VIC nez stacilo.

    A pokud sem nahodou zabrousi id Naturel, tak, ze se omlouvam za to prokousnuty ucho na Dusicky 2016, ale holka, tTvuj darovanej nuz (holt prokousnuty ucho), tak slape doted, a nespicotala bys, kolik porci jidla navaril....

    Sada kuchařských nožů Gourmet, 5 ks - Wüsthof Solingen | Kvalitní nože.cz | 17 let s vámi
    https://www.kvalitninoze.cz/...-obaly--kufriky/sada-kucharskych-nozu-gourmet--5-ks-wusthof-solingen/
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Oooh jeah! Tak to je mazets. Uz ani nemuzu domu (teda, moje dom to neni, ale furt to byl plan b)... dopice!!!

    https://irozhl.as/cy3
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Jinak kdyz neumir varit? Tohle VUBEC NEVADI!!!

    Chicken kotlet of Kiev - Cooking with Boris
    http://www.youtube.com/watch?v=ZFgOC2AHn_8


    (On teda jako keca, je to obcas slav strihani videa, a z toho, jak to strasne bastli NEBUDE mit tak hezkej vysledek. Desne se nadre a pidobne. Ale jis to pujde. Vajicka na motoru bvp, proste. Works. Davai.

    Ja se ucil pred lety varit stejne a popravde furt varim na oko a hrsti a tak. Jen uz ne baionetem, ale mam aspon2 solingeny, mixer a hodne vic odvahy).

    Mmchodem. Pokud mi nekdo chcete dat FAKT DAREK (nenapsana kucharka zdarma), chtel bych celou mapu solingenu, a vim proc. To nema nic s fetisem na noze, ale bourat kravu sekerou a nozem je proste lepsi, nez to delat majzlikem a palici. Amen.


    CLASSIC Sada nožů 5 ks + ocílka - Wüsthof
    https://www.wusthof.cz/sady-nozu-solingen/classic-sada-nozu-5-ks-ocilka
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Wow kbac! Tedy kvas.

    Tentokrat jsem jej vychytil uplne v dobry cas, pravda, yletel mi do xichtu, pac uz byl prelity ve flaskac od piva bernard, takove ty, co maj porcelanovej spunt.

    Nemrdal jsem s tim, takze Life of Boris

    How to make Kvass - Cooking with Boris
    http://www.youtube.com/watch?v=k1UTJKBMvgc


    Finta... po scezeni nechat odstat jeste 2-3 dny za pokojovky s novejma hrozinkama.

    Chut ma byt jako sampanske, hrozinky nafoukle jak klistak. Neni to cire, ale jak jablecny most...

    Tyvoe. Ma to tak 4-5% vol., kvasil jsem to ve flasce s kvasnou zatkou, coz je v podstate hadicka, ktera vede do flasky s vodou. Bacha na spojene nadoby.

    Kvasne co2 vytlaci nejdriv vzduch, a pak pres hadicku unika do vody, ale voda nedovoli vratit se vzduchu.

    Na posledni dva dny (ze 4 nebo peti, nevim), jsem hadicku ucpal, takze co2 zustavalo v nadobe, tudiz je to bublinkate.

    Mazets. Proste nesednuty sampus. Takove jako,... no proste chlebove vino, ale ty jhrozinky tomu dodaj tu chut vina.

    Nic pro abstinty.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Jeste mi pripadne, ze je problem v tom, ze mnoho kucharek neni “survival style” aneb “mam doma tohle a mam chut na cinu”,... vsecko je to: zdrave cesky, japonska jidla, bla bla,...

    Ja si tak postupne sestavuju jidelnicek. Vim, k cemu se muzu dostat, at uz nouzove (mouka ze zaludu), nebo luxusne (miso pasta)...

    Ale z tech ingredienci chci mit aspon na 40 dnu recepty, ktere muzu pak ruzne tocit. Gulas a chilli con (sin) carne vydrzis i 4 dny, pho bo ne.
    Ale kazdy den musi byt navareno asponjedno hlavni jidlo, a aspon snidane nebo vecere.

    Nic dyl jak 20min pripravy, pac kdo se s varenim ma furt srat.

    Nepocitam casy na kvaseni, vareni... jasan, ze za 20min nevyvaris kravu a neporesi se ti kimchi. Ale to se pocita, zaroven s vyvarem hodis zeleninu do flasky. A za par dni je kvasena, a za par hodin je vyvar. K tomu nejsou potreba hodiny me pozornosti. Kvaseni maka i kdyz si jdu zastrilet, zabehat, zehlim, programuju, cumim na film. To same vyvary.

    Dobry domaci pomocnik je minutka (nebo budik na telegfonu)... zapominat na vyvar 30h ne-dobry. Ale jinak je to fuk.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Pisu kucharku, kde tyhle principy rozvedu. Jak clovek pochopi co a kdy a proc, uz neni potreba definovat konkretnosti, ty jsou pak vhodne jen pro ruzne hackovani potravy, ale ne pro vetsinu kuchyni sveta, ktery funguji v principu furt stejne, jen misto jehneciho je prase a misto mrkve kurkuma, ale to uz jsou drobnosti.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Vyvar se nesoli a nekoreni po dobu vareni proto, ze kdyz jej kondenzujes, je maso/kosti 4,2-4,6% slane i tak. Navic byliny se kazi, treba pri delsim ulozeni.

    Lepsi je korenit a solit az v posledni fazi ... kdyz uz vis, k cemu cela porce je. Tzn. Kralika a kure vyvarujes cca 1h, prase 3, kravu 6. A v posledni 1/4 solis a korenis.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Vyvary maj taky fintu: dlouhy cas var bez soli a koreni. Az budes davat pryc tuhe slozky, pridej znova zeleninu a na velmi tenoucke platky/dilky maso, a ve vyvaru uz to jen nech dodelat.
    Samotne vyvarove veci pouzij na ruzne dalsi produkty, placky, gulase, bla bla,... je to furt vysoce jedle, ale rozmatlana mrkev a kost ve vyvaru na taliri je fuj, ta nova varka vseho, ktera se jen tak jakoze zmekne, udela hodne pozitku.

    Korejci v pho bo a pho cokoliv jen zalejvaj horkym vyvarem platky masa o tloustce = je pres ne videt, az na taliri.

    Stejne tak: cesnecku var s cesnekem i majorankiu, ale hlavni kick ftomu da az to, ze vymacknes pres mackatko cesnek na talir, a nasypes majoranku a prelijes vyvarem.

    Proste dodej hlavni chute, az nakonec, i kdyz by ve vyvaru byly predtim zakladem.

    Takhle jde udelat cesnecku ze sekery
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Rejze je tricky, ale jsou na to hacky:
    - kupuj basmati nebo jasminovou
    - pak sedi vzdy pomer 1hrnek rejze, 1,5 hrnku studene vody
    - rejzi nekolikrat proplachni, pokud chces cistou, nadejchanou zrnkovatost (vodu nesmi nic barvit, zadny kal)
    - nevyplachuj rejzi, kdyz ches rizoto, tam se to musi mazat, coz drlaj ty zbytky, ktere bys vyplach

    Var prikryte, na jemnem ohni, nemychej (nepatlej/nedrt ryzi)...
    Var dokud je tam voda.

    Pokud mas blbej hrnec, s tenkym dnem, nez do rejze pridas vodu, opraz ji v tom hrnci na masle, nebude oruhledna, vetsina zrn zbela. Az pak var. (ne na sushi, tam vubec)
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Psycho je dobry stejk, ale tam je to, no proste u nas se stejky delaji”laboratorne”,...

    Opozitum je toho pak cokoliv na spejli: saslik, raznici, jatra ala raznici,...

    Jinaj jatra: cibulka, na malicek kusy jater, pepr , ZADNA SUL!!!! V prubehu casu na pancvi. Hod na cerstvej chleba. 10min i s loupanim cibule a krajrnim jater. Pretty cool nocni ozralecka minutka.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Fakt tezky na vareni mi pripadne jen chleba, velike kusy masa (peceni, duseni) a knedliky.

    To je vazne skill, musis znat recept a mit zkusenost a cit pro koreneni, konzistene a casy.

    Vyvary z cehokoliv jsou za darmo, smazeni je vic tricky, tam jsou zkusenosti s teplotou i skill jak to neroztect, ale smazena masa v pohode. Syry a zmrzliny, cokolady a tak, tezsi, ale furt cool.

    Dobra polivka je grunt, a omluvi to i kdeco dalsiho.
    Borsc je z tech slozitejsich asi nejvic. Pho bo je asi nejvic komplexni chutove, ale je to stejne zas jen vyvar, akorat z neobvyklosti.

    Dobrej skill jsou bramboraky a palacinky. To spolu s vyvarem a vejci 109x jinak maka moc dobre, a clovek si trochu osaha vareni.

    Hodne odpousti krom vejbvaru ruzne druhy gulasu a chilli con carne.

    Co krom chleba a kdnedlu neodpousti, tak jsou omacky. (A nektere peceni, babovka je zdarma, kynute kolace uz fakt ne).
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    OVERDRIVE: tyvole, levopis, sorr
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    LAUNCHER: anglicka snidane pro lamy, ale chce to dve panve.

    Mrdni na panev slaninu, pokud ji neveris tukem, prihod kousek sadla/oleje. Az je na panvi mirnevzatucneno, nech slaninu do stavu, kdy ji mas rad, rozhlepnj na tutez panev vejca, a stahni ohen na pul. Vejca nesol (soli se az na konci)... keep in progress...

    Mezitim mrdni na jinou panev idealne cherri rajcata (cvysledek je nejvic prekvapivy), nech tam dokud kozka rajcat nezacne blednout, dala by se stahnout, ae to nepotrebujes. Az jsou rajcata takovy ok, to je tak v dobe, kdy je ok slanina, tak na tu rajcatovou panev mrdni oblibene fazole z konzervy.

    Az jsou hotovy vajicka, jsou hotovy fazole.

    Ja do nich sypu su a oregano, ale funguje do nich kdeco.

    Je to soubeh: slanina a rajcata se delaj stejne dlouho, fazole z konzervy a vejca se delaj jen ve smyslu @ohrati nez stuhne zloutek”..

    Popravde, anglicka snidane je uz trochu skill, ale zas, kdyz vychytas ten soubeh (da se treba jeste s toustama, palacinkama, waflema,...). Tak tim zahvezdis jakoze - MOC.

    Moje nej je soubeh s brokolici, ktera ss dela dlouho kjak slanina.

    Pokud to trva dyl jak 10min, delas to blbe.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    LAUNCHER: Pouzij ostrou hranu jakehokoliv noze, ci zasobniku...

    Uc se z “Life of Boris” a podej to zene timhle zpusobem...

    Vajicka na motoru BVP snad umi kazdej, ni?!
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---










    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Zda se ale, ze i ja se budu muset neco naucit.

    Chtel jsem zkusit komplet anglickou snidani vcetne vajicka, ale ouha.

    Manzelka me varovala, ze jestli se budu ucit rozklepavat vajicka v nasi (cti: jeji) kuchyni, nebudeme se kamaradit az usnou decka.

    To me znejistelo a z puvodniho planu vycouval.

    Vajicek mame zda se v lednicce dost. Ale co ted, kde se je ucit rozklepavat? Napadla me mene pouzivana vana z nasich dvou koupelen, ale jeste se radsi poradim s manzelkou, nez se pustim do vetsich akci :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam