• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    IVUSS
    IVUSS --- ---
    MAR_TINA: Ze zelenych rajcat vetsinou delala babicka (pokud je nenechala v kosiku dozrat) par sklenic indickeho catni s rozinkami a pouzila jej k masu. Ten recept jsem ted bohuzel nenasla, ale dost se podoba tomuhle : http://www.recepty.cz/recept/indicke-catni-4154 (jen ty rajcata bych nakrajela opravdu na male kousky)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    WATTEVILLE: to by šlo. to znám jako melitzanosalata a chutná mi to. a prostě to jen napěchuju do skleniček a zavařím?
    WATTEVILLE
    WATTEVILLE --- ---
    MAR_TINA: z lilku je skvělý baba ganuš, dá se dát do zavařovacích sklenic a skladovat.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: to ano, ale pak je otázka: CO S ČERVENÝMA? něco zajímavého, zvláštního.

    domácí kečup dělat nechci a lečo po pravdě taky ne. v nejhorším si můžu udělat takové ty rajské konzervy, loupaná krájená.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    pokud nic s temi rajcaty nevymyslis, nech je dojit v kosiku na neprilis chladnem ani teplem miste - babi to tak ke konci sezony dela kazdy rok a pokud se tomu necha cas, tak chutove jsou stejna jako sklizena za zralosti
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    a ještě mi naráz dorůstá větší množství LILKŮ.

    nestíhám to jíst, na muže s tím nesmím, rodiče na dovolené. co s nimi? i jídla nejen zavařování.

    a děláte něco s velkými patizóny? co je zavařit jako dýňový kompot?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    nevíte co se ZELENÝMI RAJČATY?
    zlomil se mi jeden keřík a mám asi 5 kg rajčat různé zralosti, převážně zelených nebo jen málo zralých. nemáte předpis na nějaké čatný nebo něco takového? nebo úplně jiného?

    mám dost cibule, paprik, česneku a taky můžu cokoli koupit
    WERKA
    WERKA --- ---
    MAR_TINA: My máme jedlou jeřabinu na chalupě (jestli je to oskeruše to netuším) - na Vysočině. A vím, že tam rostou i u silnice (vídávali jsme tam lidi, jak je češou). U nás se moc nechytly - párkrát jsme je kdysi dávno zavařili jako kompot, ale nikdo o to moc nestál. Část se nakonec zkonzumovala na nějakém mejdanu s vodkou :-D a něco jsme použivali na zdobení jednohubek s česnekovou pomazánkou - byl to takový zajímavý kontrast. Kdyby měl někdo recept na něco zajímavého, tak bych to možná vyzkoušela - jeřabina stále plodí (necháváme ji ptákům na ozobání)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SVETLUSKA222: jo, takové nechutné. jediná jedlá červená je snad je jeřáb oskeruše, pěstuje se v Malých Karpatech a na jihu Moravy. Koupili jsme stromek,a le začne plodit až za pár let
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    ANYSA: budou hořké??? jsem je nikdy totiž nezkusila ochutnat, a to jsem z vesnice :D Naposledy jsem z nich ve školce dělala korále.
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    SVETLUSKA222: jeřabiny jsou jedlé i nejedlé :-) Žádnou se neotrávíš, ale nejedlé ti budou chutnat tak hnusně že je vyplivneš.
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    Zdravím :) co všechno se dá dělat z jeřabin?? Jsou vůbec jedlé???
    WERKA
    WERKA --- ---
    ANYSA: Já teda předloni třesně zavařovala jak pod omnia víčka tak pod víčka twist-off a žádný rozdíl v trvanlivosti jsem nezaznamenala, vzdor tomu, že jsem zalévala vodou studenou (nepřevařenou) a sterilizovala v prádelním hrnci metodou "vod voka" (většinou když začne voda v hrnci vařit, přestanu topit v kamnech) ;-). Nezkazily se ani ty ani ony (asi tři zapomenuté skleničky jsem zrovna v neděli měla v ruce, když jsem přerovnávala polici ve špajzu)
    NATHAELEN
    NATHAELEN --- ---
    a jelikož se mi nepovedlo pořádně zavřít ani jednu sklenici (používám šroubovací, ne Omni, to je až další level, když tohle nepomůže), tak jsem dneska investovala a koupila zavařovací hrnec. Menší, 20 litrový. Protože v troubě se mi nezadařilo (resp. u těch sklenic z trouby si nejsem 100% jistá) a v nejvyšším hrnci, co mám, dosahovala voda jen 3 cm pod víčko 370 sklenice, takže se nikdy neponořila. Tak doufám, že tohle zabere. Držte palce
    NATHAELEN
    NATHAELEN --- ---
    ANYSA: :D tak jim pomož. Když to nejsou máslovky, tak se rozpékají fakt dlouho. Já to letos po jedné noci vzdala, normálně hodila do mixéru a ještě trochu provařila a málem mi za ně v práci utrhli ruce, jak se o ty dvě skleničky tahali :o) Popadalo mi spousta hrušek ještě ne úplně měkkých, jinak se máslovky rozpečou i za 5 hodin.
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    A hele na jakou informaci jsem narazila..."Nevýhodou sklenic s uzávěrem Twist-Off je nutnost použití horkého nálevu bezprostředně před nasazením víček, aby došlo k vytěsnění nežádoucího vzduchu (u sklenic typu Omnia se ze sklenic vzduch uvolňuje v průběhu vaření)."
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    Já peču ta hrušková "povidla" od Nathanelen už celou noc a celé dopoledne a ještě pořád z toho není kaše :-)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    Vařím mimo jiné druhy i "bez míchání", ale je to bez míchání, vyjma poslední půlhodiny. Vařím taky 5-7 hodin (dle "tekutosti" hmoty).

    Dělám takhle:

    2,5kg odpeckovaného ovoce dám do kvalitního hrnce (ne levný teflon, jinými slovy) a zaliju 1,5dl octu a přesypu 350gr cukru.
    Nechám stát přes noc. Pak dám na mírný oheň a nechám probublávat 5 - hodin - pokud v půlce přerušíte a pokračujete zítra, nic se neděje). Nikdy nemíchat, ani jednou!
    Když je hmota dost hustá, promixuju to ponorným mixérem a poslední půlhoďku míchám. Tohle ale nemusí nutně být... hmota pak ale nebude jednolitá, nebudou to tedy klasická povidla. Ta půlhodinka se dá vydržet - a dá se najít i s dětma, jelikož lze klidně pokračovat druhý den...
    Nic dalšího není nutno, vydrží 3 roky (co je dělám) bez problémů.
    Hrnec se umyje naprosto snadno...

    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    Taky jsem v pondělí vařila švestková povidla, na kamnech na mírném ohni. Asi tak kolem 7hodin. Jo, zítra jdu znova na švestky :) Letos se urodilo na mezích :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam