• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SVETLUSKA222: jo, takové nechutné. jediná jedlá červená je snad je jeřáb oskeruše, pěstuje se v Malých Karpatech a na jihu Moravy. Koupili jsme stromek,a le začne plodit až za pár let
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    ANYSA: budou hořké??? jsem je nikdy totiž nezkusila ochutnat, a to jsem z vesnice :D Naposledy jsem z nich ve školce dělala korále.
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    SVETLUSKA222: jeřabiny jsou jedlé i nejedlé :-) Žádnou se neotrávíš, ale nejedlé ti budou chutnat tak hnusně že je vyplivneš.
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    Zdravím :) co všechno se dá dělat z jeřabin?? Jsou vůbec jedlé???
    WERKA
    WERKA --- ---
    ANYSA: Já teda předloni třesně zavařovala jak pod omnia víčka tak pod víčka twist-off a žádný rozdíl v trvanlivosti jsem nezaznamenala, vzdor tomu, že jsem zalévala vodou studenou (nepřevařenou) a sterilizovala v prádelním hrnci metodou "vod voka" (většinou když začne voda v hrnci vařit, přestanu topit v kamnech) ;-). Nezkazily se ani ty ani ony (asi tři zapomenuté skleničky jsem zrovna v neděli měla v ruce, když jsem přerovnávala polici ve špajzu)
    NATHAELEN
    NATHAELEN --- ---
    a jelikož se mi nepovedlo pořádně zavřít ani jednu sklenici (používám šroubovací, ne Omni, to je až další level, když tohle nepomůže), tak jsem dneska investovala a koupila zavařovací hrnec. Menší, 20 litrový. Protože v troubě se mi nezadařilo (resp. u těch sklenic z trouby si nejsem 100% jistá) a v nejvyšším hrnci, co mám, dosahovala voda jen 3 cm pod víčko 370 sklenice, takže se nikdy neponořila. Tak doufám, že tohle zabere. Držte palce
    NATHAELEN
    NATHAELEN --- ---
    ANYSA: :D tak jim pomož. Když to nejsou máslovky, tak se rozpékají fakt dlouho. Já to letos po jedné noci vzdala, normálně hodila do mixéru a ještě trochu provařila a málem mi za ně v práci utrhli ruce, jak se o ty dvě skleničky tahali :o) Popadalo mi spousta hrušek ještě ne úplně měkkých, jinak se máslovky rozpečou i za 5 hodin.
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    A hele na jakou informaci jsem narazila..."Nevýhodou sklenic s uzávěrem Twist-Off je nutnost použití horkého nálevu bezprostředně před nasazením víček, aby došlo k vytěsnění nežádoucího vzduchu (u sklenic typu Omnia se ze sklenic vzduch uvolňuje v průběhu vaření)."
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    Já peču ta hrušková "povidla" od Nathanelen už celou noc a celé dopoledne a ještě pořád z toho není kaše :-)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    Vařím mimo jiné druhy i "bez míchání", ale je to bez míchání, vyjma poslední půlhodiny. Vařím taky 5-7 hodin (dle "tekutosti" hmoty).

    Dělám takhle:

    2,5kg odpeckovaného ovoce dám do kvalitního hrnce (ne levný teflon, jinými slovy) a zaliju 1,5dl octu a přesypu 350gr cukru.
    Nechám stát přes noc. Pak dám na mírný oheň a nechám probublávat 5 - hodin - pokud v půlce přerušíte a pokračujete zítra, nic se neděje). Nikdy nemíchat, ani jednou!
    Když je hmota dost hustá, promixuju to ponorným mixérem a poslední půlhoďku míchám. Tohle ale nemusí nutně být... hmota pak ale nebude jednolitá, nebudou to tedy klasická povidla. Ta půlhodinka se dá vydržet - a dá se najít i s dětma, jelikož lze klidně pokračovat druhý den...
    Nic dalšího není nutno, vydrží 3 roky (co je dělám) bez problémů.
    Hrnec se umyje naprosto snadno...

    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    Taky jsem v pondělí vařila švestková povidla, na kamnech na mírném ohni. Asi tak kolem 7hodin. Jo, zítra jdu znova na švestky :) Letos se urodilo na mezích :D
    XFLARE
    XFLARE --- ---
    ZEMINO: no to je kvuli tomu, ze ty navrchu jsou pak sussi nez ty dole :-) tak aby to bylo vyrovnany
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    XFLARE: líbí se mí název povidla bez míchání ..a přitom je máš co půl hodky promíchat :)
    já teda dělala loni povidla - švestky vypeckované prolívané octem s cukrem nehcat přes noc v hrnci.. pak na mirný ohen nechat "vařit" trvalo to asi pět hodin..nepromíchala jsem ani jednou..a povidla byla špičková .. chystám se na ně i letos..ale ještě nejsou zralé
    XFLARE
    XFLARE --- ---
    tak delam ted svestkovy povidla bez michani
    Švestková povidla bez míchání - Vaření Dáma.cz
    http://vareni.dama.cz/recept.php?d=907
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANYSA: my máme doma strom zvaný slepičí slívy - ty velké slívy, které jsou ajjko ojíněné, z těch bývá úžasná marmeláda. taky 2:1, rozpůlím, rozvařím, přepasíruju přes cedník a svařím s želírovací pomůckou.

    letos ale pomrzly a nejsou:( snad někde natrhám v nějaké aleji
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    NATHAELEN: je to klasika - švestky a želirovací cukr 2:1
    Já jsem z toho netu měla nějaký blbý recept, kde bylo málo cukru a švestky jsem jen rozpůlila, takže se moc nerozvařily a bylo to pak kyselé a nedobré. Teď jsem je rozkrájela na malé kousky a je to fakt moc dobré.
    NATHAELEN
    NATHAELEN --- ---
    ANYSA: podělíš se o recept? :o)

    ZEMINO: ok, díky
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    Dneska jsem udělala švestkovou marmeládu a je fantastická. Před lety jsem ji pokazila a od té doby nedělala, ale letos nebylo zbytá, tak jsem zkusila cvičně z kila a je skvělá, hrnek se snědl hned k večeři na chlebu s máslem a zítra jdu na další várku.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    NATHAELEN: já nepoužívám zatahovácí víčka. ale klasicky omnio sklenice nebo od přesnídávek-u nich "utahuju" jen jednou při zavření
    NATHAELEN
    NATHAELEN --- ---
    ZEMINO: Super, moc děkuju. A víčka nedotažená a dotáhnout až po vyndání z trouby?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam