DIXIE: :) jo jasně. počítala jsem s delším popisem, ale dopoledne jsem nestíhala.
my to děláme jen u šroubavacích sklenic s marmeládou. horký obsah sjede na víčko a pak za těch 5-10 minut trochu zchladne. tím se zmenší objem náplně ve sklenici a vznikne trochu podtlak. otočíš sklenici, obsah sjede dolů ke dnu a nahoře nad tím se díky tomu podtlaku se "přicucne" víčko.
když se pak sklenice otvírají, jde to špatně, často se musí zarýpnout pod okraj a pustit tam vzduch. a při otevření to "lupne".
a sklenic omnia - nasazovací víčka a hlava jsme to neotáčeli. tam by k tomu přicucnutí mělo dojít samotnýmh chladnutím obsahu. když se zavařují, roztáhne se obsah sklenice a nadbytek vzduch unikne ven. a jak chladnou, podtlak zase přicucne víčko.