• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    SKRITEKB: a používáš šroubovací sklenice?
    SKRITEKB
    SKRITEKB --- ---
    LEPEK: ahoj, zrovna dneska jsem je dělala...celý den ...
    skleničky důkladně vypláchnu a povařím ve vodě, stačí 5 minut...i víčka
    - bohužel úplně přesný recept to nebude, protože jsem nikdy nevážila, navíc každé jablíčko je jinak sladké a je v něm různě vody...
    - jablíčka nakrouhám na malé kostičky, dám do hrnce na sporák, vařím na téměř nejmenším stupni, aby se nepřipekly, přidám trošku vody - 2 dcl třeba..podle toho jak jsou jablíčka šťavnaté..
    - vařím do změknutí, ale ne do úplného rozvaření cca 20 min. pak přidávám budto med, nebo cukr, vanilkový puding, někdy obměna se skořicí, hřebíčkem, badyáýnem, dávám též třeba několik banánů, přesnídávka dostane zajimavější chuť..
    - vyndám celou skořici, hřebíček, badyán a rozmixuju za tepla
    - skleničky plním téměř po okraj
    - pevně zavřu a dávám do vyhřáté trouby na 200 stupnu na plech, na který položím utěrku a zaleji horkou vodou - uvařím v konvici na rychlo...stačí tak 2 cm vody
    - zavařuji max. 15-20 min.
    - vytáhnu z trouby a otočím dnem vzhůru, zabalím do utěrek a nechám 24 hodin
    NATHAELEN
    NATHAELEN --- ---
    VERONIKA22: aha, vodu jsem tam neměla skoro vůbec, v leču ani v ratatui není. A tedy když vytekla rpvní sklenka, pátrala jsem, kde kdo nechal obsah žaludku vrchem... fakt strašný smrad, funguje na něj jen ocet, a ani ten 100% :o(

    díky za rady, příště se asi vykašlu na zavařování zeleniny
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    NATHAELEN: moje letošní zkušenost - vařila jsem zeleninu na lečo a tak aby v ní zůstala voda co nejmíň takže jsem do sklenic nandavala opravdu hustou hmotu.
    nyní je to asi 1,5měs po a po zkontrolování obsahu jsem zjistila - že v těch sklenicích kde v zelenině nějaká voda zůstala ( nyní hmota sedla na dno a voda je na povrchu ) tak obsah zavařené sklenice je na jedničku.
    a ve sklenicích kde voda moc není a zelenina jakoby čouhá nad hladinu tak obsah sklenice zešednul a po otevření smrdí jako blázen.
    takže příští rok doleju 1cm vody
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DIXIE: :) jo jasně. počítala jsem s delším popisem, ale dopoledne jsem nestíhala.

    my to děláme jen u šroubavacích sklenic s marmeládou. horký obsah sjede na víčko a pak za těch 5-10 minut trochu zchladne. tím se zmenší objem náplně ve sklenici a vznikne trochu podtlak. otočíš sklenici, obsah sjede dolů ke dnu a nahoře nad tím se díky tomu podtlaku se "přicucne" víčko.

    když se pak sklenice otvírají, jde to špatně, často se musí zarýpnout pod okraj a pustit tam vzduch. a při otevření to "lupne".

    a sklenic omnia - nasazovací víčka a hlava jsme to neotáčeli. tam by k tomu přicucnutí mělo dojít samotnýmh chladnutím obsahu. když se zavařují, roztáhne se obsah sklenice a nadbytek vzduch unikne ven. a jak chladnou, podtlak zase přicucne víčko.
    DIXIE
    DIXIE --- ---
    MAR_TINA: ok, spatne polozena otazka.. ;)
    popsala bys ho tu prosim?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    já ano :)

    DIXIE
    DIXIE --- ---
    Zna nekdo skutecny smysl otaceni lahvi dnem vzhuru po zavareni?
    NATHAELEN
    NATHAELEN --- ---
    ZEMINO: ano, otočila. Nevím, proč se to dělá, ale vím, že se to má, tak to dělám :o)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    NATHAELEN: nevím jestli to pomáhá,ale otočila jsi sklenice po vytažení z trouby/hrnce dnem vzhůru?moje máma tak točí všechno a nepamatuju,že by se něco kazilo
    NATHAELEN
    NATHAELEN --- ---
    Ahoj, zavařila jsem zeleninu (něco mezi lečem a ratatui - lilek, cuketa, papriky, rajčata, česnek), až na jedno se všechna víčka chytla, náplň byla cca 1 cm pod okrajem. Po měsíci se to začalo kazit a kvasit tak, že se dokonce povolila víčka. Kde jsem udělala chybu? Díky
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    SKRITEKB: napis prosim presny recept a navod na zavarovani...jake sklenicky pouzivas, jak moc je plnis atd.
    diiik
    SKRITEKB
    SKRITEKB --- ---
    můj tip na jablíčkové přesnídávky - místo cukru dávám med+ přidávám vanilkový puding...
    poslední dobou se mi osvědčilo zavařovat v troubě, je to rychlejší,stejně spolehlivé a hlavně se toho do touby více vejde
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    stránky o zavařování a eshop

    ZAVAŘOVÁNÍ A KONZERVOVÁNÍ
    http://www.ezavarovani.cz/
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    hrušky - kompot - máte někdo dobrý recept?
    Nikdy jsem to ještě nedělala, prosím o nějaký blbovzdorný :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    mám trochu brusinek - 350g (kupovaných, nezvládla jsem odcestovat nikam, kde rostou :/) a zvažovala jsem, co s nimi,
    nakonec zkusím hruškovo-brusinkovou marmeládu.
    samotné brusinky v tak malém množství dělat nebudu, stejně mají v IKEA za rozumnou cenu obří sklenice vynikajích brusinek a morušek.
    IVNA
    IVNA --- ---
    Nemel by nekdo recept na ovocne zele - bonbony pro deti? Jednou jsem je jedla byla to balada. Myslim, ze se ta smes susila v susicce na ovoce, ale tu nemam. Snad se do toho ani nepridaval cukr.
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    hura, stihla jsem ještě český švestky na jedna povidla...zas skoro pět kilo a mám z nich tři skleničky...takový ty středně velký... :)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    LEPEK: Ne, tyhle stejně víc než měsíc nevydrží... a sklenice byly fakt čisté.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANYSA: máš mé díky, to zmizí všechna pracnost. zítra jdu na to. a zavařím to v myčce, to je bez práce.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam