• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    TYET
    TYET --- ---
    MAR_TINA: my máme těch stromů asi pět, tak mi přijde líto to tam všechno nechat :) jo, do směsí ji asi teda zase použiju, díky
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TYET: tak udělej džem z kila, zejména máš-li odšťavňovač, aby to šlo rychle. Vyzkoušíš si, jaký to je.

    Možná by byla zajímavá do směsi, třeba se špendlíky?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TYET: aronie necháváme ptáčkům :) Strom je krásný, zajímavý a různě barvený od jara do zimy, ale pokud je jiné ovoce, nemá moc smysl to jíst.
    Máma kdysi dělala klevelu, takový rozvar jako k masu místo brusinek a taky se to neujalo.
    TYET
    TYET --- ---
    MAR_TINA: hm, tos mě teda moc nepřesvědčila :D
    možná udělám sirup pro léčebné účely ;)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TYET: dělala sem. Je takový ...zvláštní :D Nikdo to moc nejí. Je to hodně tuhé, trochu navinulé. ALe je úžasně černý. Možná by nahradil černý rybíz.
    TYET
    TYET --- ---
    neděláte někdo džem nebo sirup z aronie? čerstvá je hodně trpká a já ji vždycky jen přidávala k jablečným povidlům a letos bych ji chtěla zpracovat samostatně
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    tak jsem to všechno nějak spatlala, cukr+rybíz+kys.citronovou či trochu gelfixu. všechno to ztuhlo tak jsem zvědavá. na zavařování jsem se nakonec vykašlala a jen to lila do sklenic při teplotě 80st a postavila dnem vzhůru. tak uvidíme zda to vydrží.

    jinak všem doporučuju ten recept na černou marmeládu z MMB. my to žerem polívkovou lžící :o) neskutečná dobrota!
    WERKA
    WERKA --- ---
    VERONIKA22: Já jsem asi děsná, ale u rybízu poměry neřeším - výchozí množství ovoce ani množství ovocného protlaku jsem snad nikdy nevážila. Letos jsem tuším dávala Gelfix 2:1 a cukry sypala od oka, resp. do chvíle kdy se mi to už nezdálo příliš kyselé ;-). Rybíz má tu vyýhodu, že docela dobře želíruje, takže u něj je evidentně ochutnávání použitelná metoda.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    MAR_TINA: aha tak to já to budu nějak ochutnávat radši. ten recept co jsem vložila je 1:1. tak abych to fakt nepřebila hromadou cukru
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VERONIKA22: na tom gelfixu je návod. 1:1 nekupuju, to je pak samý cukr (kilo na kilo). Volím mezi 2:1 a 3:1 podle kyselosti ovoce. Černý rybíz sem dělala 2:1.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    MAR_TINA: OK, udělám to klasicky, ale netuším kolik tedy cukru či kterého gelfixu? 1:1 či 2:1
    v googlu jsou samé marmelády z černého bez zavařování nebo s rumem a to nechci.
    předem velmi děkuju!!!
    WERKA
    WERKA --- ---
    VERONIKA22: my jsme kdysi dávno (tak 30 let zpátky :-D) tuhle marmeládu dělali taky (teda dvě hodiny jsme to nemixovali ;-). její předností mělo být zachování vitamínů, protože se neprojde tepelnou úpravou. Pokud skleničky zasterilizuješ, tak tohle plus zlikviduješ, takže si shodně s MAR_TINA: myslím, že je jednodušší volit klasický postup.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VERONIKA22: já ho udělala klasicky. Rozvařit, propasírovat, vařit s gelfixem minutu, přidat cukr, vařit 5 minut, do skleniček, dnem vzhůru, vystydnout, otočit a do spíže.
    Vypadá hezky, chutnal dobře, jsem zvědavá, jak ztuhnul a jaký bude v zimě.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    potřebuji radu - musím udělat marmeládu z černého rybízu a tady se píše, že se musí skladovat v lednici
    NEVAŘENÁ MARMELÁDA Z ČERNÉHO RYBÍZU NEZKAZÍ SE
    http://www.mimibazar.cz/recept.php?strana=2&id=6226

    já ale nemám možnost tam půl roku skladovat spoustu skleniček. potřebuju to dát do spíže.
    myslíte, že je možné naplněné skleničky normálně zavařit? a pak nechat vychladnout např. tím dnem vzhůru?

    nebo to tomu může nějak uškodit? a je potřeba vybrat jiný recept když chci klasicky zavařovat?
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    QUANTI: jojo jednu skleničku taky neřeším a vyhazuju. nebudu si kazit chuť a ředit to do aleluja než se jí zbavím
    WERKA
    WERKA --- ---
    QUANTI: Mně se jeden rok moc nezadařila třešňová -přesně jak píšeš - je taková nijaká, mdlá. Pánové ji kritizovali i v perníku, že to není ono. Tak ji míchám napůl s rybízovou, kterou míváme dost výrazně nakyslou, a výsledek byl zbytkem rodiny shledán OK.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    QUANTI: kupované nechutnající, zejména jde-li o jednu skleničku, s naprostým klidem vyhazuju.
    Loni jsme zkoušeli koupit dobrou černorybízovou a nepovedlo se to ani na potřetí. Letos jsem dostala kýblík rybízu a jsem nadšená. Uvidím, jak bude chutnat. Z kupovaných bych věřila možná schwartau, nějaké dobré francouzské a možné té privátní značce tesco finest.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: do perníku či jiné promazávané buchty, případně do buchet.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    MAR_TINA: je kupovaná, černorybízová - a právě není ani moc sladká ani moc kyselá, je totálně mdlá...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    QUANTI: Dám ji někomu, komu chutná :)

    Do moučníku v zimě. Buď nějaký perník, sachr apod. - rozříznout promazat. Pokud je moc sladká a málo kyselá, před mazáním promíchat s trochou citronové šťávy.
    Nebo nepečené dorty typu kysaná smetna (tvaroh, jogurt) z želatinou a ovoce. Smíchat tu smetanu s marmeládou místo ovoce, vznikne růžová hmota, docela dobrá.

    Která ti nechutná?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam