úvod
témata
události
tržiště
diskuze
nástěnka
přihlásit
přezdívka
heslo
přihlásit
pamatuj si mě
registrace
ztracené heslo?
Marmelády, džemy a jiné zavařování
LADUSE
---
---
13:06:11 7.8.2012
1 odpověď
TYET
: dělám marmeládu, půl na půl s jablkama a je moc dobrá, máma dělala sirup, ale nejlepší je z ní víno - hodně podobné portskému :-)
LEPEK
---
---
12:04:54 7.8.2012
+1
TYET
: ja ji susim a delam z ni pak caj vetsinou v kombinaci s bylinkama
zavarela jsem ji take jen v kombinaci s jablkama nebo hruskama a jablkama- v presnidavkach a povidkech
a pak jsem ji nakladala do alkoholu pro lecebne uzivani :)
TYET
---
---
10:46:01 7.8.2012
MAR_TINA
: my máme těch stromů asi pět, tak mi přijde líto to tam všechno nechat :) jo, do směsí ji asi teda zase použiju, díky
MAR_TINA
---
---
10:42:01 7.8.2012
1 odpověď
TYET
: tak udělej džem z kila, zejména máš-li odšťavňovač, aby to šlo rychle. Vyzkoušíš si, jaký to je.
Možná by byla zajímavá do směsi, třeba se špendlíky?
MAR_TINA
---
---
10:40:40 7.8.2012
TYET
: aronie necháváme ptáčkům :) Strom je krásný, zajímavý a různě barvený od jara do zimy, ale pokud je jiné ovoce, nemá moc smysl to jíst.
Máma kdysi dělala klevelu, takový rozvar jako k masu místo brusinek a taky se to neujalo.
TYET
---
---
10:34:15 7.8.2012
2 odpovědi
+1
MAR_TINA
: hm, tos mě teda moc nepřesvědčila :D
možná udělám sirup pro léčebné účely ;)
MAR_TINA
---
---
10:33:06 7.8.2012
1 odpověď
TYET
: dělala sem. Je takový ...zvláštní :D Nikdo to moc nejí. Je to hodně tuhé, trochu navinulé. ALe je úžasně černý. Možná by nahradil černý rybíz.
TYET
---
---
10:31:28 7.8.2012
3 odpovědi
neděláte někdo džem nebo sirup z aronie? čerstvá je hodně trpká a já ji vždycky jen přidávala k jablečným povidlům a letos bych ji chtěla zpracovat samostatně
VERONIKA22
---
---
18:39:11 6.8.2012
tak jsem to všechno nějak spatlala, cukr+rybíz+kys.citronovou či trochu gelfixu. všechno to ztuhlo tak jsem zvědavá. na zavařování jsem se nakonec vykašlala a jen to lila do sklenic při teplotě 80st a postavila dnem vzhůru. tak uvidíme zda to vydrží.
jinak všem doporučuju ten recept na černou marmeládu z MMB. my to žerem polívkovou lžící :o) neskutečná dobrota!
WERKA
---
---
20:54:08 3.8.2012
VERONIKA22
: Já jsem asi děsná, ale u rybízu poměry neřeším - výchozí množství ovoce ani množství ovocného protlaku jsem snad nikdy nevážila. Letos jsem tuším dávala Gelfix 2:1 a cukry sypala od oka, resp. do chvíle kdy se mi to už nezdálo příliš kyselé ;-). Rybíz má tu vyýhodu, že docela dobře želíruje, takže u něj je evidentně ochutnávání použitelná metoda.
VERONIKA22
---
---
15:52:41 3.8.2012
1 odpověď
MAR_TINA
: aha tak to já to budu nějak ochutnávat radši. ten recept co jsem vložila je 1:1. tak abych to fakt nepřebila hromadou cukru
MAR_TINA
---
---
9:35:56 3.8.2012
1 odpověď
VERONIKA22
: na tom gelfixu je návod. 1:1 nekupuju, to je pak samý cukr (kilo na kilo). Volím mezi 2:1 a 3:1 podle kyselosti ovoce. Černý rybíz sem dělala 2:1.
VERONIKA22
---
---
9:34:42 3.8.2012
1 odpověď
MAR_TINA
: OK, udělám to klasicky, ale netuším kolik tedy cukru či kterého gelfixu? 1:1 či 2:1
v googlu jsou samé marmelády z černého bez zavařování nebo s rumem a to nechci.
předem velmi děkuju!!!
WERKA
---
---
8:46:02 3.8.2012
VERONIKA22
: my jsme kdysi dávno (tak 30 let zpátky :-D) tuhle marmeládu dělali taky (teda dvě hodiny jsme to nemixovali ;-). její předností mělo být zachování vitamínů, protože se neprojde tepelnou úpravou. Pokud skleničky zasterilizuješ, tak tohle plus zlikviduješ, takže si shodně s
MAR_TINA
: myslím, že je jednodušší volit klasický postup.
MAR_TINA
---
---
23:46:45 2.8.2012
2 odpovědi
VERONIKA22
: já ho udělala klasicky. Rozvařit, propasírovat, vařit s gelfixem minutu, přidat cukr, vařit 5 minut, do skleniček, dnem vzhůru, vystydnout, otočit a do spíže.
Vypadá hezky, chutnal dobře, jsem zvědavá, jak ztuhnul a jaký bude v zimě.
VERONIKA22
---
---
22:58:20 2.8.2012
2 odpovědi
potřebuji radu - musím udělat marmeládu z černého rybízu a tady se píše, že se musí skladovat v lednici
NEVAŘENÁ MARMELÁDA Z ČERNÉHO RYBÍZU NEZKAZÍ SE
http://www.mimibazar.cz/recept.php?strana=2&id=6226
já ale nemám možnost tam půl roku skladovat spoustu skleniček. potřebuju to dát do spíže.
myslíte, že je možné naplněné skleničky normálně zavařit? a pak nechat vychladnout např. tím dnem vzhůru?
nebo to tomu může nějak uškodit? a je potřeba vybrat jiný recept když chci klasicky zavařovat?
VERONIKA22
---
---
21:23:22 30.7.2012
QUANTI
: jojo jednu skleničku taky neřeším a vyhazuju. nebudu si kazit chuť a ředit to do aleluja než se jí zbavím
WERKA
---
---
21:15:02 30.7.2012
QUANTI
: Mně se jeden rok moc nezadařila třešňová -přesně jak píšeš - je taková nijaká, mdlá. Pánové ji kritizovali i v perníku, že to není ono. Tak ji míchám napůl s rybízovou, kterou míváme dost výrazně nakyslou, a výsledek byl zbytkem rodiny shledán OK.
MAR_TINA
---
---
18:19:19 30.7.2012
QUANTI
: kupované nechutnající, zejména jde-li o jednu skleničku, s naprostým klidem vyhazuju.
Loni jsme zkoušeli koupit dobrou černorybízovou a nepovedlo se to ani na potřetí. Letos jsem dostala kýblík rybízu a jsem nadšená. Uvidím, jak bude chutnat. Z kupovaných bych věřila možná schwartau, nějaké dobré francouzské a možné té privátní značce tesco finest.
TRISSIE
---
---
18:14:38 30.7.2012
QUANTI
: do perníku či jiné promazávané buchty, případně do buchet.
<<
<
>
>>
Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam