úvod
témata
události
tržiště
diskuze
nástěnka
přihlásit
přezdívka
heslo
přihlásit
pamatuj si mě
registrace
ztracené heslo?
Marmelády, džemy a jiné zavařování
TRISSIE
---
---
11:55:07 13.8.2012
2 odpovědi
KRKA
: trocha teorie:
sterilace se dosahuje následujícími způsoby:
1. cukrem
2. solí
3. kyselým prostředím
4. teplem
Tepelná sterilace se používá tam, kde jsou látky 1-3 v nižší koncentraci, která nestačí bránit vzniku plísní a dalších sajrajtů.
Při přípravě marmelády je ale cukru dost na to, aby nebyla tepelná sterilace potřeba, pokud dodržím patřičnou hygienu při přípravě - tedy velmi pečlivě vymyté, nejlépe vyvařené skleničky i víčka. Pak vydrží nejen rok, ale i desítky let :-)
KRKA
---
---
11:38:53 13.8.2012
1 odpověď
potrebuju jako uplny neznalec poradit :-)
poprve v zivote jsme s manzelem delali marmeladu, babicka mi rikala, ze pry staci, kdyz pak horke sklenice postavim na vicko, ze se to dale zavarovat nemusi a melo by to vydrzet. Proc se teda pak zavaruje, kdyz to staci takhle? A pokud jsem to udelala timto zpusobem, tak mi to vydrzi klidne rok?
Dekuji za vysvetleni
LILY
---
---
8:40:22 13.8.2012
1 odpověď
VODOMERKA
: a jo, tak nic. :) Budu doufat, že ten můj laicky udělaný bude dobrý a nezkazí se.
Já si teda moc nedokážu představit, že nejdřív dýni suším a pak ji usušenou teprve dávám do nějakého nálevu. Přijde mi to už moc zdlouhavé na přípravu, ale věřím, že to může být chuťově dobré.
VODOMERKA
---
---
8:36:07 13.8.2012
1 odpověď
LILY
: nn. to byla (trochu asi matouci) reakce na susenou...
LILY
---
---
8:33:25 13.8.2012
1 odpověď
VODOMERKA
: a ty děláš dýňový sirup? Opravdu by mě zajímal nějaký osvědčený postup.
VODOMERKA
---
---
23:06:33 12.8.2012
1 odpověď
VERONIKA22
: jojo. ruzny sirupy, ruzny prichute. dyne je vdecna :)
LILY
---
---
21:50:41 12.8.2012
VERONIKA22
: už je vyrobeno, udělala jsem to tak nějak po lékárnicku.. :)
VERONIKA22
---
---
21:26:42 12.8.2012
2 odpovědi
+1
LILY
: já dělám jen sušenou v cukrovém nálevu či jak to napsat. a je to mňamka místo bonbonů
LILY
---
---
14:26:57 12.8.2012
1 odpověď
Neděláte někdo dýňový sirup? Kdysi jsem to pila u kámošky a chtěla sjem vyzkoušet, ale na netu jsem našla recepty akorát na džus..
VERONIKA22
---
---
10:40:40 8.8.2012
tak jsem dnes koukala na ten sirup z černého rybízu a to je fakt hustý. do 2,5kg jsem nalila 3litry vody a pak nějaká ta kila cukru a ono to tak ztuhlo, že to do skleničky budu asi dávat polívkovou lžící :oD
to je hustý kolik má ten černý rybíz pektinů ( snad je to tedy tím )
je ještě nějaké ovoce, které takto houstne a i marmelády jsou pak beze strachu?
LADUSE
---
---
14:38:39 7.8.2012
+1
TYET
: tak tu šťávu, dělá se stejně jako rybízová a je moc dobrá..
WERKA
---
---
14:36:11 7.8.2012
+1
TYET
: Tchýně je dělala kdysi v podstatě jako kompot (cukr a mírně zalít vodou) a dávala si to do jogurtu místo džemu. U zavařování jsem nikdy nebyla (aronii porazili rok potom, co jsem se do rodiny přivdala) a ochutnala jsem to jen jednou (bylo to příšerně sladké jako skoro všechno, co tchýně zavařila ;-), ale jinak to, pokud si dobře vzpomínám, šlo), takže moc poreferovat nemůžu. Tchýně už je dva roky po smrti, takže se nezeptám :-(
TYET
---
---
13:37:36 7.8.2012
2 odpovědi
LADUSE
: jo, povidla s jablky dělám už spoustu let, chtěla jsem vyzkoušet něco nemíchaného a alkohol nepijeme :)
LADUSE
---
---
13:06:11 7.8.2012
1 odpověď
TYET
: dělám marmeládu, půl na půl s jablkama a je moc dobrá, máma dělala sirup, ale nejlepší je z ní víno - hodně podobné portskému :-)
LEPEK
---
---
12:04:54 7.8.2012
+1
TYET
: ja ji susim a delam z ni pak caj vetsinou v kombinaci s bylinkama
zavarela jsem ji take jen v kombinaci s jablkama nebo hruskama a jablkama- v presnidavkach a povidkech
a pak jsem ji nakladala do alkoholu pro lecebne uzivani :)
TYET
---
---
10:46:01 7.8.2012
MAR_TINA
: my máme těch stromů asi pět, tak mi přijde líto to tam všechno nechat :) jo, do směsí ji asi teda zase použiju, díky
MAR_TINA
---
---
10:42:01 7.8.2012
1 odpověď
TYET
: tak udělej džem z kila, zejména máš-li odšťavňovač, aby to šlo rychle. Vyzkoušíš si, jaký to je.
Možná by byla zajímavá do směsi, třeba se špendlíky?
MAR_TINA
---
---
10:40:40 7.8.2012
TYET
: aronie necháváme ptáčkům :) Strom je krásný, zajímavý a různě barvený od jara do zimy, ale pokud je jiné ovoce, nemá moc smysl to jíst.
Máma kdysi dělala klevelu, takový rozvar jako k masu místo brusinek a taky se to neujalo.
TYET
---
---
10:34:15 7.8.2012
2 odpovědi
+1
MAR_TINA
: hm, tos mě teda moc nepřesvědčila :D
možná udělám sirup pro léčebné účely ;)
MAR_TINA
---
---
10:33:06 7.8.2012
1 odpověď
TYET
: dělala sem. Je takový ...zvláštní :D Nikdo to moc nejí. Je to hodně tuhé, trochu navinulé. ALe je úžasně černý. Možná by nahradil černý rybíz.
TYET
---
---
10:31:28 7.8.2012
3 odpovědi
neděláte někdo džem nebo sirup z aronie? čerstvá je hodně trpká a já ji vždycky jen přidávala k jablečným povidlům a letos bych ji chtěla zpracovat samostatně
VERONIKA22
---
---
18:39:11 6.8.2012
tak jsem to všechno nějak spatlala, cukr+rybíz+kys.citronovou či trochu gelfixu. všechno to ztuhlo tak jsem zvědavá. na zavařování jsem se nakonec vykašlala a jen to lila do sklenic při teplotě 80st a postavila dnem vzhůru. tak uvidíme zda to vydrží.
jinak všem doporučuju ten recept na černou marmeládu z MMB. my to žerem polívkovou lžící :o) neskutečná dobrota!
WERKA
---
---
20:54:08 3.8.2012
VERONIKA22
: Já jsem asi děsná, ale u rybízu poměry neřeším - výchozí množství ovoce ani množství ovocného protlaku jsem snad nikdy nevážila. Letos jsem tuším dávala Gelfix 2:1 a cukry sypala od oka, resp. do chvíle kdy se mi to už nezdálo příliš kyselé ;-). Rybíz má tu vyýhodu, že docela dobře želíruje, takže u něj je evidentně ochutnávání použitelná metoda.
VERONIKA22
---
---
15:52:41 3.8.2012
1 odpověď
MAR_TINA
: aha tak to já to budu nějak ochutnávat radši. ten recept co jsem vložila je 1:1. tak abych to fakt nepřebila hromadou cukru
MAR_TINA
---
---
9:35:56 3.8.2012
1 odpověď
VERONIKA22
: na tom gelfixu je návod. 1:1 nekupuju, to je pak samý cukr (kilo na kilo). Volím mezi 2:1 a 3:1 podle kyselosti ovoce. Černý rybíz sem dělala 2:1.
VERONIKA22
---
---
9:34:42 3.8.2012
1 odpověď
MAR_TINA
: OK, udělám to klasicky, ale netuším kolik tedy cukru či kterého gelfixu? 1:1 či 2:1
v googlu jsou samé marmelády z černého bez zavařování nebo s rumem a to nechci.
předem velmi děkuju!!!
WERKA
---
---
8:46:02 3.8.2012
VERONIKA22
: my jsme kdysi dávno (tak 30 let zpátky :-D) tuhle marmeládu dělali taky (teda dvě hodiny jsme to nemixovali ;-). její předností mělo být zachování vitamínů, protože se neprojde tepelnou úpravou. Pokud skleničky zasterilizuješ, tak tohle plus zlikviduješ, takže si shodně s
MAR_TINA
: myslím, že je jednodušší volit klasický postup.
MAR_TINA
---
---
23:46:45 2.8.2012
2 odpovědi
VERONIKA22
: já ho udělala klasicky. Rozvařit, propasírovat, vařit s gelfixem minutu, přidat cukr, vařit 5 minut, do skleniček, dnem vzhůru, vystydnout, otočit a do spíže.
Vypadá hezky, chutnal dobře, jsem zvědavá, jak ztuhnul a jaký bude v zimě.
VERONIKA22
---
---
22:58:20 2.8.2012
2 odpovědi
potřebuji radu - musím udělat marmeládu z černého rybízu a tady se píše, že se musí skladovat v lednici
NEVAŘENÁ MARMELÁDA Z ČERNÉHO RYBÍZU NEZKAZÍ SE
http://www.mimibazar.cz/recept.php?strana=2&id=6226
já ale nemám možnost tam půl roku skladovat spoustu skleniček. potřebuju to dát do spíže.
myslíte, že je možné naplněné skleničky normálně zavařit? a pak nechat vychladnout např. tím dnem vzhůru?
nebo to tomu může nějak uškodit? a je potřeba vybrat jiný recept když chci klasicky zavařovat?
VERONIKA22
---
---
21:23:22 30.7.2012
QUANTI
: jojo jednu skleničku taky neřeším a vyhazuju. nebudu si kazit chuť a ředit to do aleluja než se jí zbavím
<<
<
>
>>
Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam