• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KRKA: všechno ne, ale ve věcech domácnosti jsem poměrně zkušená :-)

    jo, hlavně zkontrolujte, jestli jsou skleničky dobře chycené, to je poslední zádrhel.
    KRKA
    KRKA --- ---
    TRISSIE: super! Ty vis fakt uplne vsechno :D diky moc..

    kazdopadne cukr i kys. citronova tam je, takze by to melo klapnout a vicka i sklenice jsme poradne vyvarili ..
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LILY: nemám nejmenší tušení, jak staré jsou marmelády, které nám dala tchýně, když rušila spíž... ale o něčem vypovídá i fakt, že jsme je my stěhovali z Prahy v 2008.
    Zatím je spotřebovávám do perníků a dalších promazávaných moučníků a všichni žijou :-)
    LILY
    LILY --- ---
    TRISSIE: a troufla by sis jíst třeba 10 let starou marmeládu? Já jsem tudle našla u rodičů pár višňových marmelád, které jsem zavařovala ještě za mlada a trochu je mi líto je vyhazovat.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KRKA: trocha teorie:
    sterilace se dosahuje následujícími způsoby:
    1. cukrem
    2. solí
    3. kyselým prostředím
    4. teplem

    Tepelná sterilace se používá tam, kde jsou látky 1-3 v nižší koncentraci, která nestačí bránit vzniku plísní a dalších sajrajtů.
    Při přípravě marmelády je ale cukru dost na to, aby nebyla tepelná sterilace potřeba, pokud dodržím patřičnou hygienu při přípravě - tedy velmi pečlivě vymyté, nejlépe vyvařené skleničky i víčka. Pak vydrží nejen rok, ale i desítky let :-)
    KRKA
    KRKA --- ---
    potrebuju jako uplny neznalec poradit :-)
    poprve v zivote jsme s manzelem delali marmeladu, babicka mi rikala, ze pry staci, kdyz pak horke sklenice postavim na vicko, ze se to dale zavarovat nemusi a melo by to vydrzet. Proc se teda pak zavaruje, kdyz to staci takhle? A pokud jsem to udelala timto zpusobem, tak mi to vydrzi klidne rok?

    Dekuji za vysvetleni
    LILY
    LILY --- ---
    VODOMERKA: a jo, tak nic. :) Budu doufat, že ten můj laicky udělaný bude dobrý a nezkazí se.

    Já si teda moc nedokážu představit, že nejdřív dýni suším a pak ji usušenou teprve dávám do nějakého nálevu. Přijde mi to už moc zdlouhavé na přípravu, ale věřím, že to může být chuťově dobré.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    LILY: nn. to byla (trochu asi matouci) reakce na susenou...
    LILY
    LILY --- ---
    VODOMERKA: a ty děláš dýňový sirup? Opravdu by mě zajímal nějaký osvědčený postup.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    VERONIKA22: jojo. ruzny sirupy, ruzny prichute. dyne je vdecna :)
    LILY
    LILY --- ---
    VERONIKA22: už je vyrobeno, udělala jsem to tak nějak po lékárnicku.. :)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    LILY: já dělám jen sušenou v cukrovém nálevu či jak to napsat. a je to mňamka místo bonbonů
    LILY
    LILY --- ---
    Neděláte někdo dýňový sirup? Kdysi jsem to pila u kámošky a chtěla sjem vyzkoušet, ale na netu jsem našla recepty akorát na džus..
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    tak jsem dnes koukala na ten sirup z černého rybízu a to je fakt hustý. do 2,5kg jsem nalila 3litry vody a pak nějaká ta kila cukru a ono to tak ztuhlo, že to do skleničky budu asi dávat polívkovou lžící :oD
    to je hustý kolik má ten černý rybíz pektinů ( snad je to tedy tím )

    je ještě nějaké ovoce, které takto houstne a i marmelády jsou pak beze strachu?
    LADUSE
    LADUSE --- ---
    TYET: tak tu šťávu, dělá se stejně jako rybízová a je moc dobrá..
    WERKA
    WERKA --- ---
    TYET: Tchýně je dělala kdysi v podstatě jako kompot (cukr a mírně zalít vodou) a dávala si to do jogurtu místo džemu. U zavařování jsem nikdy nebyla (aronii porazili rok potom, co jsem se do rodiny přivdala) a ochutnala jsem to jen jednou (bylo to příšerně sladké jako skoro všechno, co tchýně zavařila ;-), ale jinak to, pokud si dobře vzpomínám, šlo), takže moc poreferovat nemůžu. Tchýně už je dva roky po smrti, takže se nezeptám :-(
    TYET
    TYET --- ---
    LADUSE: jo, povidla s jablky dělám už spoustu let, chtěla jsem vyzkoušet něco nemíchaného a alkohol nepijeme :)
    LADUSE
    LADUSE --- ---
    TYET: dělám marmeládu, půl na půl s jablkama a je moc dobrá, máma dělala sirup, ale nejlepší je z ní víno - hodně podobné portskému :-)
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    TYET: ja ji susim a delam z ni pak caj vetsinou v kombinaci s bylinkama

    zavarela jsem ji take jen v kombinaci s jablkama nebo hruskama a jablkama- v presnidavkach a povidkech

    a pak jsem ji nakladala do alkoholu pro lecebne uzivani :)
    TYET
    TYET --- ---
    MAR_TINA: my máme těch stromů asi pět, tak mi přijde líto to tam všechno nechat :) jo, do směsí ji asi teda zase použiju, díky
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TYET: tak udělej džem z kila, zejména máš-li odšťavňovač, aby to šlo rychle. Vyzkoušíš si, jaký to je.

    Možná by byla zajímavá do směsi, třeba se špendlíky?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam