• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    PHUSHI
    PHUSHI --- ---
    dnes jsem si koupila v kauflandu nejakou srbskou marlemadu "Babiccino tajemstvi" (omg) a je vyborna! 89g ovoce na 100gr. mela jsem merunkovou, doporucuju.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ZEMINO: [ AETHER @ Marmelády, džemy a jiné zavařování ]
    dělalám ho už 3roky po sobě a je nej nej nej nej lepší !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    LILY
    LILY --- ---
    ZEMINO: požádej Tyet (resp. dávala teď výborný a jednoduchý recept na samotná rajčata na facebooku).
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZEMINO: a jinak zkusila jsi lečo použít nikoli samo o sobě, ale podusit v tom třeba hovězí a udělat lečo guláš? Normální lečo u nás taky moc neboduje, ale na lečoguláš ho potřebuju spoustu :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZEMINO: tohle dával někdo do klubu permakulturních zahrad (okopírovala jsem si to do pošty bez jména, takže je to bez kreditu)

    Já z cukety dělám takovou zavařeninu - osmahnu cibuli, cuketu, případně papriku, případně lilek a pak přidám rajčata. Povařím (nebo taky ne, pak je to takové syrovější), přidám bylinky co zahrada dala (tymián, majoránku zcela určitě), osolím a nacpu do okurkovek a zavařím. Je to základ s širokým použitím - na omáčky na těstoviny, na maso, na rýži... Stačí pak v zimě na pánvi či v hrnci poladit dle chuti. :-)

    Včera jsem to dělala, chutnalo docela dobře, tak uvidíme, jak to upotřebím při vaření, mám toho 7 sklenic.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    nemáte některá osvědčený recept třeba na kečup-protlak nebo něco z rajčat?začíná se to na zahrádce hromadit a lečo je jediné,co mě napadá z nich dělat-jenže nechci..stačí,když ho jíme ted.. kdysy jsme toho zavařovali kvanta (leča),ale už nechci!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jinak já teď ještě straším u počítače, protože dovařuju druhou várku leča a rajčatové omáčky na těstoviny :-)

    výhoda zavařovacího hrnce je, že do něj vejdu 11 malých sklenic, do hrnce se mi jich vejde 7, takže mých dnešních 21 skleniček šlo jen nadvakrát :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LILY: ten zvuk je výrazně jiný, nejde si to splést (ani když to děláš poprvé). Je takový dutý, nebo jak to popsat.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE: No jo, taky pravda... tak holt bude další pokusná várka o 5 skleničkách, abysme neprskli v případě neúspěchu :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: takže záhada rozluštěna :-)
    ale to pyré bych na tvém místě sterilovala i příště, protože pokud to nebude konzervované cukrem, tak je vyšší riziko, že se to zkazí. A po té práci by to asi docela naštvalo.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    ZEMINO: TRISSIE: Díky moc za objasnění záhady!!

    LILY: Zní to jinak... Když si vedle sebe dáš jenom zašroubovanou skleničku a vedle zavařenou, přichycenou, tak na poklep prostě úplně jiný zvuk...
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE: Ty jo, tak to jsem teda nedělala, dotáhla jsem napevno rovnou... Je pravda, že jak jsem postup sterilování odkoukávala od maminky, bylo to s omnia víčky, ne šroubovací...

    Tak to se na to asi příště radši na sterilování vykvajznu a pyré prostě znova přivedu ještě v hrnci k varu :-)
    LILY
    LILY --- ---
    ZEMINO: poklepu na víčko...a...? (co se má stát?)
    ANNNA: a když nemá bod uprostřed? Dloužno říci, že raději zavařuju do šroubovacích sklinek..
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TRISSIE: jj,šroubovací se dotahují 2x
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: a dotahovala jsi dvakrát? Ne na doraz před sterilací a dotáhnout po sterilaci? U nesterilovaných se dotahuje napevno hned.

    Já šroubovací nepoužívám, ale zkoumám tu svou zavařovací bibli a tohle jsem tam teď našla.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE: V hrnci ve vodě, zavařovací hrnec nemaje...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: v páře nebo vodě?
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE: Víčka jsem prohlížela a vypadala úplně v pohodě... samozřejmě nějaké drobné poškození jsem mohla přehlédnout.

    Sterilovala jsem cca 15-20 minut.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: problém může být právě v tom, že v těch víčkách už něco zavařeno bylo - že se při otevření poškodily.
    ale na to se těžko dá svést to, že se nechytla celá várka.

    Chladnutí víčkem nahoru by za tím být nemělo - to se používá u nesterilovaných sklenin (aby horká cukrová zavařenina "vyčistila" ten vršek).
    Jak dlouho jsi sterilovala?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam