• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    SANTAL: ok diky!
    Ja vubec nevim, jakej jsem mela, byl to pul kg pytel a kupovala to babicka ;))
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    LADY_MYSKA: já malé ovoce dělávám jen s cukrem (1:1 nebo o 100gr míň cukru, pokud je ovoce hodně sladké), gelfix pokud dělám někde, kde není ideální hygiena (teda mimo mé kuchyně... dělávám třeba meruňkový džem na chatě tchýně, kde není tekoucí voda tak, že si vemu umyté sklenice z domu - ale nemám pocit že to stačí, takže tam gelfix.


    Všechny mi přijdou hodně sladké, nějak divně sladší než obyč s cukrem, a ten 3:1 mi přišel asi nejsladší .-) Rozhodně z toho 3:1 už takřka nejde ubírat přidaný cukr (aby to ztuhlo atd.), takže bych vsadila na 1:1, max 2:1 - tam spíš můžeš regulovat tu chuť...
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    SANTAL: dekuji
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Gelfix se dela ve trech moznostech, jedna je 1:1, 2:1 a 3:1 jaky jsi pouzila?
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    a jeste bych vas poprosila o radu, kdyz bych teda sehnala ty merunky a vrhla se na marmeladu, kterej ten pripravek bude nejlepsi, kdyz si chci sama regulovat mnozstvi cukru? delala jsem jahodovou podle navodu s gelfixem a je desne sladka....
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    LADY_MYSKA: Nejsnasdněji - vemeš to ponorným mixérem přímo v hrnci (nedokonalosti nevadí, ani to není nutný pokud ráda kousky ovoce), necháš projít varem, přidáš Gelfix, var a patřičný podíl cukru, ještě jednou svaříš a hotovo. Sterilizovat netřeba.

    Nebo bez gelfixů a pod., cca 1:1 cukr - musí být dokonalá hygiena sklenic+ víček... a ještě sterilizuješ.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Prosim, jak na boruvkovou marmeladu?
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    TRISSIE: Střední Morava (Lipník nad Bečvou) a něco taky u Brna, má obří sad snad se vším (od třešní po švestky).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VODOMERKA: takových velkých blum mi tu zrovna padají závěje. :)
    Marmeláda je dobrá, povidla taky, ale letos jsem ještě zkusila zamrazit švestkovou omáčku - propasírované rozvařené blumy, lehce oslazené a povařené, aby trochu zahoustly. Používám to jako omáčku ke sladkým nokům a na dezerty a tak mě napadlo, si ji i zamrazit.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    MAR_TINA: kompot je dobrý. takový jako blumy...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Děláte někdo něco ze špendlíků? A má to smysl, když mám dostupné jiné ovoce? Přijde mi, že se nesmírně blbbě odpeckovávají a chuťově nejsou nic extra skvělého.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SANTAL: a kam že se jezdí k tvojí tchýni? :-)
    pro příští rok?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    SNELA: ted zacinaji svestky a mirabelky, spendliky uz jedou dyl. taky hrusky a jablka...
    SNELA
    SNELA --- ---
    jasně no, co se dá dělat, příští rok se musím líp přípravit..

    nicméně, kdyby měl někdo tip na nějaký jiný ovoce, který se teprve bude sklízet, budu za něj ráda :)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    jj, meruňky jsou pryč, tchýně sklidila poslední (prodávaj za 22,-) první srpnové dny...
    a ono záleží na množství, ale za tuto cenu za biomeruňky (vznikaj jednoduše tak, že se s žádným postřikem nikdo neto, kolik nesou, tolik nesou .-) ) docela vyplatí i jet....
    Stejně tak prodávaj švestky, hrušky.... nebo jabka (včetně těch, co vydrží uskladněné ve sklepě měsíce), ty za 8,-
    Já z toho dělám ve velkém pečené čaje, džemy a kdeco, bez chemie...

    V každém případě vím, že u ní ve velkém kupovali lisi ze sousedního okresu, že tam nic na stromech není (zatímco tchýně prodává, rozdává, i na meruňkovici zbylo) - takže i proto ta reportáž mohla vyznět divně... ale pravdivě.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    SNELA: mozna to bude vekem, ale merunkova oblast pro Cechy je typicky Litomericko ;). ale myslim, ze uz je vetsina merunek pryc (aspon teda ja uz mam pres dva tydny sklizeno)
    SNELA
    SNELA --- ---
    SQUAZZA: tak to jsem naštěstí neviděla :D no právě, minule tu někdo nabízel za 25,-/kg, ale z Moravy, což je přecijen z ruky no.. ale ty ceny jsou šilený u všeho ovoce a zeleniny (včera v bille meloun za 20,-/kg??? no děs)
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    SNELA: v TV vcera byla reportaz, jak bude vsechno ovoce a zelenina desne drahy, protoze se neurodilo (...........), za deset minut dalsi reportaz, jak je spousta ovoce na paleni a ze se tedy bude hodne palit.... tak ja nevim. ale merunky za 89, pardon ;]]] at jim to shnije ve skladu
    SNELA
    SNELA --- ---
    SQUZZA: když narazíš dej prosím vědět :)
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    nenarazili jste v praze ted nekdy na levny merunky? chtela bych udelat marmeladu a nemuzu nic sehnat. na ty dobrisi jsem byla v nedeli a to maji zavreno :I

    ale jestli tam porad jeste maji, tak se tam asi vypravim... diky za pripadny tipy
    ZABITULKA
    ZABITULKA --- ---
    ANYSA: hehe, ja delala letos svou prvni marmeladu a to s pektogekem a na kilo merunek jsem sypala 200g cukru. Jsem zvedava na vysledek! Ale mamka dela bezn z 3:1 a doslazuje uplne minimalne dle oka a marmelada ten rok urco vydrz i - dyl teda ne, bo se sni:)) tak jsem zvedava, jak to dopadne u na, ale vzhledem k tomu, ze mi z toho vysly jen 4 velke sklenice - male jsem nemela- tak se obavam, ze to nedozije ani zari, syn marmelady miluje, ji to jak presnidavku:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam