• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FKA82: díky moc samé dobré zprávy.
    FKA82
    FKA82 --- ---
    FKA82: V takové té plastové krabici na jídlo, vystlané papírovým ubrouskem. Nejpozději do Vánoc je sníme, takže ty 3-4 měsíce určitě vydrží.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FKA82: tak mám prehistorickou.
    Jak dlouho vydrží a jak je skladuješ?
    FKA82
    FKA82 --- ---
    MAR_TINA: jde, většinou to nechám přes noc na střední stupeň. Ale možná by stačilo méně, já mám prehistorickou sušičku.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Sušíte někdo slívy (ne švestky) v sušičce?

    Jak dlouho to trvá a jde to vůbec?
    TABBY
    TABBY --- ---
    Mate nekdo recept na malinovou marmeladu, kde je z mala malin hodne muziky (navic dobre)?
    Rada bych neco, jako tenhle recept na ostruzinovou marmeladu, kde je vedle 600 g ostruzin kilo jablek, a ve vysledku se to nepozna.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    SNELA: tak jsem koupila za 29 u vietnamcu na ipp... cena je pro me prijatelna, jsou dobry i na jidlo, na marmeladu poslouzi imho vyborne :]
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    ANYSA: záleží vždy z čeho děláš (jak vodnaté - a hlavně jak vyzrálé ovoce máš, zralejší = hustější výsledek) - a kolik dáš cukru (pokud málo, bude vodnatější).
    Taky nakolik je to ovoce ve výsledku jako pyré (zda má konzistenci marmelády, nebo jsou tam spíše zachované kousky) - mám prostě sklenice "jako marmeláda" i sklenice, kde jsou kupičky ovoce a kolem šťáva - což ale mě fakt nevadí, beru to jako sirup a na zalití vodou je to vhodné.
    jo, a taky jak dlouho to děláš - protože se celou dobu pečení odpařuje voda...

    Já peču cca půl hodinu naplno, hodně cukru (a koření .-) ) a cca 1/2 jsou jablka (u jabkovozázvorového takřka samá jabka, ty jsou vždy husté)
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    SANTAL: jak husté míváš pečené čaje ? Loni jsem u někoho dostala a byl hustý jak marmeláda, držel kopeček na lžičce. To co teď tdy zkoušíme s kolegyní ať je to z čeho je to - vždycky to dost teče, spíš je to jako kompot. Já bych ráda tu hustší verzi, ale nevím jak na ni (napadá mě pektogel, ale takhle se to asi obyvkel nedělá).
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    SANTAL: ok diky!
    Ja vubec nevim, jakej jsem mela, byl to pul kg pytel a kupovala to babicka ;))
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    LADY_MYSKA: já malé ovoce dělávám jen s cukrem (1:1 nebo o 100gr míň cukru, pokud je ovoce hodně sladké), gelfix pokud dělám někde, kde není ideální hygiena (teda mimo mé kuchyně... dělávám třeba meruňkový džem na chatě tchýně, kde není tekoucí voda tak, že si vemu umyté sklenice z domu - ale nemám pocit že to stačí, takže tam gelfix.


    Všechny mi přijdou hodně sladké, nějak divně sladší než obyč s cukrem, a ten 3:1 mi přišel asi nejsladší .-) Rozhodně z toho 3:1 už takřka nejde ubírat přidaný cukr (aby to ztuhlo atd.), takže bych vsadila na 1:1, max 2:1 - tam spíš můžeš regulovat tu chuť...
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    SANTAL: dekuji
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Gelfix se dela ve trech moznostech, jedna je 1:1, 2:1 a 3:1 jaky jsi pouzila?
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    a jeste bych vas poprosila o radu, kdyz bych teda sehnala ty merunky a vrhla se na marmeladu, kterej ten pripravek bude nejlepsi, kdyz si chci sama regulovat mnozstvi cukru? delala jsem jahodovou podle navodu s gelfixem a je desne sladka....
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    LADY_MYSKA: Nejsnasdněji - vemeš to ponorným mixérem přímo v hrnci (nedokonalosti nevadí, ani to není nutný pokud ráda kousky ovoce), necháš projít varem, přidáš Gelfix, var a patřičný podíl cukru, ještě jednou svaříš a hotovo. Sterilizovat netřeba.

    Nebo bez gelfixů a pod., cca 1:1 cukr - musí být dokonalá hygiena sklenic+ víček... a ještě sterilizuješ.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Prosim, jak na boruvkovou marmeladu?
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    TRISSIE: Střední Morava (Lipník nad Bečvou) a něco taky u Brna, má obří sad snad se vším (od třešní po švestky).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VODOMERKA: takových velkých blum mi tu zrovna padají závěje. :)
    Marmeláda je dobrá, povidla taky, ale letos jsem ještě zkusila zamrazit švestkovou omáčku - propasírované rozvařené blumy, lehce oslazené a povařené, aby trochu zahoustly. Používám to jako omáčku ke sladkým nokům a na dezerty a tak mě napadlo, si ji i zamrazit.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    MAR_TINA: kompot je dobrý. takový jako blumy...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Děláte někdo něco ze špendlíků? A má to smysl, když mám dostupné jiné ovoce? Přijde mi, že se nesmírně blbbě odpeckovávají a chuťově nejsou nic extra skvělého.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SANTAL: a kam že se jezdí k tvojí tchýni? :-)
    pro příští rok?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam