• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    zavarujete nekdo rajcatovou omacku (nebo proste cokoliv z rajcat)? ani mi nejde vylozene o recept ale o ten proces zavareni - uvarim to, horky naliju do cistych sklenic a pak to dam na chvili do hrnce s vrouci vodou? na jak dlouho? dekuji :]]
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    ZEMINO: s tím zkušenost nemám, ale spíš než marmeládu bych zkusila pečený čaj (záleží kolik toho máš).
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    ANYSA: jsou to 4 dny,co jsem je zavařila.broskve nechutnají zle,ale nevím,jestli jsme to schopni sníst :)
    ještě mě napadlo,co z toho udělat marmeládu?půjde to?
    JESTERENKA
    JESTERENKA --- ---
    Shanim osvedceny a vyzkouseny recept na jerabiny na kyselo. Urodilo se nam cerneho jerabu a tak bych rada zkusila i neco jineho nez klasickou marmeladu
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    ZEMINO: kompot broskvový prý rád nechytá a rád kvasí. Loni takhle kolegyně byla na mrtvici, protože loupala a zavařovala 40 sklenic broskví a všechny jí zkvasily. Kdybych jich měla nechycených hodně, zavařila bych to znova, ale broskvě budou asi měkčí. Kdybych měla do 10 sklenic, nacpala bych to do ledničky a do pár týdnů spotřebovala. Případně udělala přesnídávku pro děti.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    Dá se po 4 dnech znovu zavařit kompot broskvový,co se nechytil?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    WERKA: My je setřásáme. Co spadne na zem, je zralé. Nebo spíš každé ráno sbírám pod stromem, co opadalo. Nejsou nijak katastrofálně natlučené - je tam trávník.
    WERKA
    WERKA --- ---
    MAR_TINA: Díky. Uvidím, co ty blumoslívy nebo co to je vyvedly a jestli už budou k trhání.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    WERKA: jo slívy. Mám obří krásné slívy, takové ty ojíněné. Velký hrnec jsem jich v pátek rozvařila a ledabyle propasírovala přes cedník na šťávu, přihodila trochu soli, aby mi to nezačlo kvasit. Mísu šťávy jsem dala do lednice a celý víkend odebírala dle potřeby. Co zbylo (cca 900g) jsem v pondělí zahřála, zamyslela se nad tím, jak to za víkend zhoustlo - asi odpar :), nasypala tam jen 250g cukru, povařila 5 minut, otestovala kapkou na talířku pevnost a bez dalších úprav jsem to nalila do sklenic :)))
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANDREJKA: vyteklo to, kde víčko nedoléhalo správně. Ono na tom se to právě pozná.
    Taky se mi to občas stane, když mám pocit, že to mám na háku a jsem líná to tou hlavou projet dvakrát.

    A dnem vzhůru se otáčí kvůli tomu, aby se prosterilizovalo i víčko. Páč když se to neudělá, tak to právě od víčka může začít plesnivět.
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    MRNOUS: ja letos taky prvni zkusenost se zavarovanim. co se ikeackych tyce, nemam odzkouseno, ale priste jdu do nich. co se tyce tech druhych, krasny a dobry, ale cokoli jsem otocila dnem vzhuru, coz je v kazdym receptu, vyteklo / vybuchlo po cely lince. zbytek jsem neotacela a po dvou tydnech kdyz doslo na konzumaci tak vicka skoro nesla sundat. po dvou mesicich zatim se nekazi ani bez lednice. proc to vsechno odlitalo, mi tu nikdo bohuzel neporadil... tak bud zkus a porad co delam spatne nebo neotacej!! :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SHADOWALKER: ještě vysvětlím manželovi, že jedeme na zeleninový výlet :))))
    No co, okolí je super na kola a tak.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    MAR_TINA: My to máme kousek, taky plánuji návštěvu na rajčatovém dni. :) Jinak on to všechno fakt pěstuje, byla jsem tam naposledy před dvěma lety (to zrovna stavěli ten obr skleník) a přišlo mi to fakt zajímavé.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SHADOWALKER: jééé, děkuji moc, to mě nadchlo, rajčatový den atd. nemám to zas tak daleko, bude hezký výlet.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    MAR_TINA: Pro tomely doporučuji sem: http://www.pawpaw.cz/ Pán je velmi sympatický a má krásné skleníky!
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    SANTAL: ikeácký jsou tyhle http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/70213545/ .. ještě se mi líbí tyhle pidi http://www.ezavarovani.cz/produkty/detail/09080mc0080--zavarovaci-sklenice-mini-classic/ na džemy, protože já tolik džemu najednou zase nesním, tak bych chtěl do pidi skleniček ..

    myčku nemám, mám sporák plynovy, troubu elektrickou, ponorný mixer braun a super mixer vitamix, ktery z ovoce udela stavu i do toho rozmelni vsechny slupky a jadyrka :)


    MAR_TINA: diky diky za vysvetleni, to zni, ze by se mi to i chtelo delat :)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MRNOUS: Neznám "ikeácký", jsou-li určeny na zavařeniny, jistě vydrží.
    Tajemství je v čistotě (fakt stačí z myčky).

    Kde je nutno ovoce pomlít - já užívám ponorný mixér a to přímo v hrnci kde se to bude vařit. Plus cukr plus případně nějaký ten gelfix, vše v patřičném poměru.

    Sirup děláš ze šťávy, tam je to delší na přípravu a záleží jaké máš vybavení.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MRNOUS: Cukr : nejmenší poměr mi zatím vyšel 4:1, obvykle dávám 3:1 sladké ovoce, 2:1 kyselé. Dá se použít fruktóza nebo hroznový cukr, ale je to hrozně drahé. Pod 4:1 to netuhne a bojím se, že nekonzervuje.

    Ale viděla jsem zde http://www.ezavarovani.cz/recepty/detail/24 recept na kilo ovoce a 150g cukru. Vůbec mají trochu jiné postupy než já, chci něco zkusit. ovšem babičkovské bez pektinu, ale vařit ovoce hodinu do mrtva se mi nechce.

    Bezcukrová jsou povidla, jiný postup.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MRNOUS: džem - základní postup

    - zralé, zdravé ovoce omýt (těsně před vařením), očistit, popřípadě pokrájet nebo prolisovat na šťávu (lis nebo ručně přes cedník).
    - 1-2 kg ovoce dát do kastrolu, chvíli povařit - minimálně 1-2 minuty a maximálně na konzistenci, kterou chceš.
    - já dávám k ovoci lžičku soli na kilo, na konzervaci
    - přidat pektinový přípravek (tady začínám zkoumat nutnost a množství dle druhů ovoce), vařit další minutu.
    - přidat cukr a 5 minut vařit.
    - na konci je možno přidat - alkohol (chuť a dezinfekce), citronovou šťávu nebo kyselinu citronovou (na lepší tuhnutí).
    - spáchat kapkovou zkoušku - tuhne-li to, je hotovo.
    - do připravených sklenic nalít horký džem po okraj, otřít okraj gázou namočenou v alkoholu, zavíčkovat a postavit dnem vzhůru. Za 10 minut otočit zpět. Jak si to sedne na dno a stydne, přicucne se víčko a je zavařeno.

    Sklenice a víčka užívat čerstvě vymyté a osušené, buď v myčce nebo osušit v troubě, nepatlat dovnitř prstama ani utěrkou. Plnit nejlépe do ještě teplých.

    Var mírný, pořád míchat. Ať to skorobublá, ale nepění.


    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam