• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MANFRED: jak to chutná?
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    ZUZKAOU: Ještě je taky kolegyně suší a rve to do vánočky místo rozinek.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jinak pokud někdo stejně jako já věří, že s láskou zavařované skleničky si zaslouží i krásné nálepky a ne jen fixkou napsané "meruňková 2013" na víčku, tak IKEA má teď nově docela hezké samolepky:
    HISTORISK Samolepky - IKEA
    http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/30248052/
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    Děkuji všem, ani jsem nečekala, že těch receptů bude tolik! Díky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SHADOWALKER: táta je kvasí a přepaluje. Rozhodně se musí tepelně zpracovat - ze šťávy ze syrovejch jsme se kdysi na jednom dětském táboře slušně přiotrávili.

    Spoustu variant má na webu ta paní s nejstrašlivějším grafickým designem

    Nová stránka 1
    http://konzervace.ic.cz/bez.htm
    ZABITULKA
    ZABITULKA --- ---
    mam tu kos svestek - nektere zrale, nektere tuzsi - doporucite mi prosim, co s tim? marmeladu nebo povidla? prosim i o recept, v zavarovani jsem novacek...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SHADOWALKER: z bezinek dělám likér, takový zdravotní tlamolep na všechno od nachlazení po zlomenou nohu :-)
    [ TRISSIE @ Marmelády, džemy a jiné zavařování ]
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    SHADOWALKER: zkus si vyfiltrovat švestkovou marmeládu s bezovou šťávou, co jsem sem kdysi psal. je to nějaký tradiční francouzský recept, bez pektogelu, s jablkama a kořením. moc dobrá! :-)
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    SHADOWALKER:
    Holky v práci z toho tvořej sirup, 2kila bezinek,kilo cukru,litr vody a rvou do toho skořici nebo vanilkovej cukr a trochu rumu, nejdřív rozvařej ty bezinky, sceděj, cukr + přísady a převařej.A všechno je vod toho barevný....
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    Děláte někdo něco z bezinek? Šťávu nebo marmeládu? Je toho plná zahrada, tak že bych to nějak zužitkovala. A ještě se vrátím k těm mirabelkám... nenapadá vás nějaký recept na něco jiného než marmeládu? Nějaké chutney třeba?
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Dneska jsem z (pravděpodobně) mirabelek navařila tvarohové knedlíky a bylo to moc dobré (s máslem, cukrem a jogurtem). Tak dobré, že asi zamrazím pytel mirabelek na zimu. Není to ani marmeláda, ani jiné zavařování, ale když už se tu řeší mirabelky... :)
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    Dneska mě na fcb pado do oka, tak dávám tip na cukety: http://www.apetitonline.cz/recepty/8376-topinkova-bomba.html
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KAROLKA: celý život si myslím, že mirabelka je špendlík a článek mě nepřesvědčil o opaku:D prostě jsou to kultivary stromu (keře) Prunus domestica. Myrobalán je něco jiného.

    A příště si proberem ryngle a renklódy ;)

    KAROLKA: Mám to z knihy, možná mě budeš zítra proklínat.
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    VODOMERKA: tak podle článku jsou to mirabelky nebo myrobalán.Je to malý, kulatý a nejde to od pecky. Špendlíky jsou prý vzácné, mají vejčitý tvar a asi jdou od pecky, když se mají vypeckovávat na pálenku.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KAROLKA: kdybych nemel na zahrade oboji, netusil bych... http://abecedazahrady.dama.cz/clanek/spendliky-polozapomenute-ovoce
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    VODOMERKA: celý život žiju v domnění, že špendlíky a mirabelky jsou totéž! Myslela jsem, že špendlíky se tomu říká hovorově. Jestli to tak není, vyveďte mne prosím z omylu :)
    MAR_TINA: Díky, to mně vůbec nenapadlo! Už jsem se viděla jak do noci odpeckovávám :D
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KAROLKA: nevim, jestli nespustim nakej flame, ale mam pocit, ze od pecky nejsou spendliky. mirabelky jo. nebo ne? :) // kompot taky neni spatnej, nakyslej
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KAROLKA: tak to celé nasyp do hrnce, podlij vodou, rozvař a pak propasíruj přes dírkatý cedník.
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    Na Petříně jsem si dneska natrhala pár kilo mirabelek, máte někdo recept na něco dobrého z nich? Nejlépe džem,...
    nejdou vůbec od pecky, tak jsem zvědavá, jak to budu vypeckovávat! Ale jsou slaďoučký, výborný. Doporučuju všem, jsou jich tam kvanta.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    SQUZZA: zavařoval jsem v papiňáku v páře.
    15 minut nahřát + 5 minut var na plnej kotel a pak nechat spadnout tlak, vyndat, otočit víčkem dolu a nechat vychladnout.
    Vydrželo to rok a půl úplně v pohodě, stejně tak rajčatová směs s cuketou.
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    TABBY: jestli umíš anglicky, jako zajímavý informační zdroj doporučuju následující tabulku amerického ministerstva zemědělství :)
    http://www.ars.usda.gov/SP2UserFiles/Place/12354500/Data/retn/retn06.pdf

    jinak k tomu zničení prospěšných látek varem
    a) zničí se všechny ty "živé enzymy" :) (pokud je taková věc pro tebe důležitá:)
    b) vitamíny se kompletně nezničí (některé překvapivě velmi málo - věříme-li tedy výše uvedené tabulce)
    c) ztáta vitamínů je závislá na typu úpravy (např. čím víc to rozdrtíš, tím teoreticky ztráty větší), též se vitamíny odplavují do vody, ve které vaříš (a pokud jí pak vyleješ, vyleješi vitamíny), teoreticky je i rozdíl jestli vaříš, pečeš, dusíš, a taky jak dlouho (a jestli opakovaně)

    co se týče zavařování, jak jsem si tady početl, je to hotová chemická věda, take alespo'n já osobně se budu soustředit hlavně na to, aby se to zavařilo/zakonzervovalo tak jak má a aby to vydrželo tak dlouho, jak má, a budu se utěšovat tím, že nějaké vitamíny tam i tak zbydou (minimálně 50 procent, podle té americké tabulky :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam