TABBY: jestli umíš anglicky, jako zajímavý informační zdroj doporučuju následující tabulku amerického ministerstva zemědělství :)
http://www.ars.usda.gov/SP2UserFiles/Place/12354500/Data/retn/retn06.pdf
jinak k tomu zničení prospěšných látek varem
a) zničí se všechny ty "živé enzymy" :) (pokud je taková věc pro tebe důležitá:)
b) vitamíny se kompletně nezničí (některé překvapivě velmi málo - věříme-li tedy výše uvedené tabulce)
c) ztáta vitamínů je závislá na typu úpravy (např. čím víc to rozdrtíš, tím teoreticky ztráty větší), též se vitamíny odplavují do vody, ve které vaříš (a pokud jí pak vyleješ, vyleješi vitamíny), teoreticky je i rozdíl jestli vaříš, pečeš, dusíš, a taky jak dlouho (a jestli opakovaně)
co se týče zavařování, jak jsem si tady početl, je to hotová chemická věda, take alespo'n já osobně se budu soustředit hlavně na to, aby se to zavařilo/zakonzervovalo tak jak má a aby to vydrželo tak dlouho, jak má, a budu se utěšovat tím, že nějaké vitamíny tam i tak zbydou (minimálně 50 procent, podle té americké tabulky :))