• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KAROLKA: nevim, jestli nespustim nakej flame, ale mam pocit, ze od pecky nejsou spendliky. mirabelky jo. nebo ne? :) // kompot taky neni spatnej, nakyslej
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KAROLKA: tak to celé nasyp do hrnce, podlij vodou, rozvař a pak propasíruj přes dírkatý cedník.
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    Na Petříně jsem si dneska natrhala pár kilo mirabelek, máte někdo recept na něco dobrého z nich? Nejlépe džem,...
    nejdou vůbec od pecky, tak jsem zvědavá, jak to budu vypeckovávat! Ale jsou slaďoučký, výborný. Doporučuju všem, jsou jich tam kvanta.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    SQUZZA: zavařoval jsem v papiňáku v páře.
    15 minut nahřát + 5 minut var na plnej kotel a pak nechat spadnout tlak, vyndat, otočit víčkem dolu a nechat vychladnout.
    Vydrželo to rok a půl úplně v pohodě, stejně tak rajčatová směs s cuketou.
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    TABBY: jestli umíš anglicky, jako zajímavý informační zdroj doporučuju následující tabulku amerického ministerstva zemědělství :)
    http://www.ars.usda.gov/SP2UserFiles/Place/12354500/Data/retn/retn06.pdf

    jinak k tomu zničení prospěšných látek varem
    a) zničí se všechny ty "živé enzymy" :) (pokud je taková věc pro tebe důležitá:)
    b) vitamíny se kompletně nezničí (některé překvapivě velmi málo - věříme-li tedy výše uvedené tabulce)
    c) ztáta vitamínů je závislá na typu úpravy (např. čím víc to rozdrtíš, tím teoreticky ztráty větší), též se vitamíny odplavují do vody, ve které vaříš (a pokud jí pak vyleješ, vyleješi vitamíny), teoreticky je i rozdíl jestli vaříš, pečeš, dusíš, a taky jak dlouho (a jestli opakovaně)

    co se týče zavařování, jak jsem si tady početl, je to hotová chemická věda, take alespo'n já osobně se budu soustředit hlavně na to, aby se to zavařilo/zakonzervovalo tak jak má a aby to vydrželo tak dlouho, jak má, a budu se utěšovat tím, že nějaké vitamíny tam i tak zbydou (minimálně 50 procent, podle té americké tabulky :))
    TABBY
    TABBY --- ---
    V nejakem marmeladovem receptu jsem cetla, ze se ma ovoce varit kratce, aby se zbytecne nezbavilo prospesnych latek.
    Neni to jedno? Varem se vitaminy zlikviduji, at trva pet, nebo dvacet minut, ne?
    (Diky za vyvedeni z informacni temnoty :)
    KRKA
    KRKA --- ---
    popr. i marmeladu? dekuji!
    KRKA
    KRKA --- ---
    prosim, nemate nekdo osvedceny recept na bezovou stavu? (z bobulek, ne z kvetu)..
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    ILLUZE: skvele dekuji :]
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    SQUZZA: cca 40 min.?
    to už pak musíš odhadnout sama - záleží i na druhu rajčat a hlavně množství na plechu - prostě to nepřipéct
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    ILLUZE: ok to zni dobre! diky :]
    co jsem udelala z aktualniho prebytku jsem zamrazila ale s pristi varkou zkusim tohle. btw, jak dlouho to tak peces?
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    SQUZZA: po rozmixování to ještě za míchání povařím - cca 25 min - a pak to hned naliji do skleniček, uzavřu víčkem a položím víčkem dolů, přikryji to celé dekou, aby se teplota snižovala postupně
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    ILLUZE: zavarit znamena dat do sklenicek, zavrit, ponorit do vrouci vody a nechat nakou dobu? to je to o co mi primarne jde... :]
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    SQUZZA: recept odtud z Nyxu, ozkoušeno loni
    Rajčata nakrájíš na čtvrtky, poliješ olivovým olejem, okořeníš nakrájenou bazalkou a tymiánem, můžeš dochutit cukrem a solí, popř. česnekem. Upečeš v troubě, pak rozmixuješ a zavaříš.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    zavarujete nekdo rajcatovou omacku (nebo proste cokoliv z rajcat)? ani mi nejde vylozene o recept ale o ten proces zavareni - uvarim to, horky naliju do cistych sklenic a pak to dam na chvili do hrnce s vrouci vodou? na jak dlouho? dekuji :]]
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    ZEMINO: s tím zkušenost nemám, ale spíš než marmeládu bych zkusila pečený čaj (záleží kolik toho máš).
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    ANYSA: jsou to 4 dny,co jsem je zavařila.broskve nechutnají zle,ale nevím,jestli jsme to schopni sníst :)
    ještě mě napadlo,co z toho udělat marmeládu?půjde to?
    JESTERENKA
    JESTERENKA --- ---
    Shanim osvedceny a vyzkouseny recept na jerabiny na kyselo. Urodilo se nam cerneho jerabu a tak bych rada zkusila i neco jineho nez klasickou marmeladu
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    ZEMINO: kompot broskvový prý rád nechytá a rád kvasí. Loni takhle kolegyně byla na mrtvici, protože loupala a zavařovala 40 sklenic broskví a všechny jí zkvasily. Kdybych jich měla nechycených hodně, zavařila bych to znova, ale broskvě budou asi měkčí. Kdybych měla do 10 sklenic, nacpala bych to do ledničky a do pár týdnů spotřebovala. Případně udělala přesnídávku pro děti.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    Dá se po 4 dnech znovu zavařit kompot broskvový,co se nechytil?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    WERKA: My je setřásáme. Co spadne na zem, je zralé. Nebo spíš každé ráno sbírám pod stromem, co opadalo. Nejsou nijak katastrofálně natlučené - je tam trávník.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam