• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    TRISSIE:
    TRISSIE: Hmm... já to tak docela nevyužiju, ani nemám kam dát, ale rodiče s plánovaným ovocným sadem, nově přistavěným úložným prostorem a zálibou ve velkých akcích (např. 500 sklenic kompotu za den) by to možná ocenili, sice letos ještě ne, ale aspoň bych nemusela vymýšlet vedle předplatného Zahrádkáře další vánoční dárek... Navíc budu mít čtvrtek volný na lítání po obchodech. Jdu o tom intenzivně přemýšlet.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: takže je to takový chytrý časovatelný brutar s termostatem? Geniální.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: no, bude to mít tepelnou setrvačnost... takže při troše experimentování s nastaveným časem by to možná i šlo... ale nevím, jak by se v takovém případě chovaly šroubovací víčka, kdybys měla dvě řady na sobě (u nasazovacích problém nevidím). Ale taky jsem k tomu neběžela okamžitě po pípnutí...

    jo a další výhoda, co mě napadla - má to dole vypouštěcí ventil, takže člověk přesune hrnec ke dřezu a jen otevře ventil a nemusí manipulovat s vroucí vodou (my šikovní oceníme).
    Plus se dá hrnec používat na servírování horkých nápojů jako čaj nebo svařák - ale vzhledem k velikosti spíš na akcích (mívají je stánkaři) nebo větších party, ne v běžném provozu domácnosti.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    MAR_TINA: A vejde se tam spousta sklenic naskládaných na sebe. Jasně, to se vejde i do obr hrnce - pro který ale zatím nemám jiného využití, než zavařování, takže můžu rovnou koupit elektrický obr hrnec. V mém stávajícím největším hrnci v ideálním případě vařím to pyré, takže zavařování znamená uvařit pyré, naskleničkovat, umýt hrnec, napustit vodou, dát vařit... o jeden otravný krok navíc. Krom toho se mi tam vleze jenom asi 8 skleniček...


    TRISSIE: Jenom technický dotaz - na konci je asi potřeba skleničky vyndat, co? Varianta: "a jdu si lehnout do postele" by nejspíš neprošla...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: dáš dovnitř lahve, zaliješ vodou, nastavíš teplotu a čas a můžeš se jít naložit do vany či číst knížku - hrnec se zahřeje na požadovanou teplotu a pak začne odpočet, na konci se sám vypne.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: a v čem tkví to kouzlo? Co je jinak? (že bych to potřebovala?)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE: Že by nový noční stolek? ;) Jemináčku, už vidím, jak na to leze to naše bláznivý batole!!!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: no, od tohohle fakt nemá cenu vyhazovat krabici, když je v ní, tak se na ni aspoň dá něco postavit :-)
    taky jsem loni zavařovala jablečné pyré ve velkém, a věřím, že bez tohohle pomocníčka bych skončila po první várce :-)

    Všechny děti jeví velkou oblibu v kompotech, tak se letos pustím i do těch, normálně mi za letošek vyžraly všechny zásoby, včetně těch, co měly v letopočtu na prvním místě ještě jedničku :-)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE: Teď jsem koukala na propagační video a je to fakt hrnec jak kráva :) Ale když si vzpomenu, jak jsem zavařovala asi 50 skleniček jablečného pyré... ech, pojď, hrnci, rádi ti to místo najdeme!!!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TABBY: ano, přesně ten.
    TABBY
    TABBY --- ---
    TRISSIE: A mas teda ten z Lidlu, jo?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: já ho mám od loňska a je to super věc! Samozřejmě, je to relativně objemný přístroj, tak se spíš využije v domácnostech, kde je víc skladovacího prostoru a zavařuje se ve velkém, ale pohodlnost zavařování v tomhle hrnci versus na sporáku je fakt úplně jiná liga.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Od čtvrtka bude v Lidlu k dostání jejich zavařovací hrnec, pokud by někdo zvažoval...
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    No že já tu posledni větu psala... :D
    Ale díky za uklidnění, s tím, jaký tu byl jahodový absťák, do měsíce padne, už k večeři jsem začala s palačinkama. Odebrání a nekontaminace je samozřejmost, zamražení mě nenapadlo, díky.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BONEMINA: ale tak můžeš nám něco poslat ... :)
    Měsíc asi ano. Množství ke konzumaci bych odebrala čistou lžící do menší nádoby a zbytek zaklopila, aby v tom nikdo nehrabal olízaným nástrojem. Můžeš to i zamrazit. Ale po tom měsíci už bych to do sklenic nezavářela.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    BONEMINA: ze zkusenosti s marmeladou, mesic v lednici vydrzi, kdyz ji driv nesezerem... ale kdyby jako nahodou, tak u nas je spotreba marmelad pomerne brutalni ;-)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Povedl se mi pěkný omyl, uvařila jsem hrnec jahodové zavařeniny a až v průběhu si uvědomila, že všechny zavařovačky jsem si odvezla k rodičům. Jak dlouho může vydržet v lednici zapokličkovaný hrnec se zavařeninou? Jestli alespoň měsíc, tak to nějak spotřebuju, ale jestli by se měla zkazit dřív, budu nadávat jak dlaždič, to ji radši rozdám po známých k okamžité spotřebě.
    SAN_IN_DA_SOUL
    SAN_IN_DA_SOUL --- ---
    TRISSIE: máma teď zkoušela jednoduchou rebarborovou šťávu - povařit kousky rebarbory a přidat cukr, resp. med. Výsledek byl překvapivě dobrý...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jo a neděláte někdo jahodový sirup?
    Nebo rebarborový?

    Všechny domácí už mi došly a na zahradě zatím mám jen jahody a rebarboru...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZEMINO: pokud byly fakt čisté, tak to bude snad stačit... ale nemusí (ostatně, ono nemusí stačit ani vypaření, ani vyvaření, když to chce zplesnivět, tak to zplesniví, i kdybys to zaklínala čistým lihem). Ale dala bych je dopředu a spotřebovala první (i třeba před loňskými).
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    Jak velký problém může nastat,když jsem zapomněla skleničky před nalitím marmelády "vypařit"? byly jen čisté.. došlo mi to až teď při dělání další várky.
    SNELA
    SNELA --- ---
    MOIRAIN:
    MAR_TINA: díky moc za osvětu :) prozkoumám to a rozhodnu se nějak ..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam