• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: už ho potřebuješ? :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: takže je to takový chytrý časovatelný brutar s termostatem? Geniální.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: no, bude to mít tepelnou setrvačnost... takže při troše experimentování s nastaveným časem by to možná i šlo... ale nevím, jak by se v takovém případě chovaly šroubovací víčka, kdybys měla dvě řady na sobě (u nasazovacích problém nevidím). Ale taky jsem k tomu neběžela okamžitě po pípnutí...

    jo a další výhoda, co mě napadla - má to dole vypouštěcí ventil, takže člověk přesune hrnec ke dřezu a jen otevře ventil a nemusí manipulovat s vroucí vodou (my šikovní oceníme).
    Plus se dá hrnec používat na servírování horkých nápojů jako čaj nebo svařák - ale vzhledem k velikosti spíš na akcích (mívají je stánkaři) nebo větších party, ne v běžném provozu domácnosti.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    MAR_TINA: A vejde se tam spousta sklenic naskládaných na sebe. Jasně, to se vejde i do obr hrnce - pro který ale zatím nemám jiného využití, než zavařování, takže můžu rovnou koupit elektrický obr hrnec. V mém stávajícím největším hrnci v ideálním případě vařím to pyré, takže zavařování znamená uvařit pyré, naskleničkovat, umýt hrnec, napustit vodou, dát vařit... o jeden otravný krok navíc. Krom toho se mi tam vleze jenom asi 8 skleniček...


    TRISSIE: Jenom technický dotaz - na konci je asi potřeba skleničky vyndat, co? Varianta: "a jdu si lehnout do postele" by nejspíš neprošla...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: dáš dovnitř lahve, zaliješ vodou, nastavíš teplotu a čas a můžeš se jít naložit do vany či číst knížku - hrnec se zahřeje na požadovanou teplotu a pak začne odpočet, na konci se sám vypne.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: a v čem tkví to kouzlo? Co je jinak? (že bych to potřebovala?)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE: Že by nový noční stolek? ;) Jemináčku, už vidím, jak na to leze to naše bláznivý batole!!!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: no, od tohohle fakt nemá cenu vyhazovat krabici, když je v ní, tak se na ni aspoň dá něco postavit :-)
    taky jsem loni zavařovala jablečné pyré ve velkém, a věřím, že bez tohohle pomocníčka bych skončila po první várce :-)

    Všechny děti jeví velkou oblibu v kompotech, tak se letos pustím i do těch, normálně mi za letošek vyžraly všechny zásoby, včetně těch, co měly v letopočtu na prvním místě ještě jedničku :-)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE: Teď jsem koukala na propagační video a je to fakt hrnec jak kráva :) Ale když si vzpomenu, jak jsem zavařovala asi 50 skleniček jablečného pyré... ech, pojď, hrnci, rádi ti to místo najdeme!!!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TABBY: ano, přesně ten.
    TABBY
    TABBY --- ---
    TRISSIE: A mas teda ten z Lidlu, jo?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: já ho mám od loňska a je to super věc! Samozřejmě, je to relativně objemný přístroj, tak se spíš využije v domácnostech, kde je víc skladovacího prostoru a zavařuje se ve velkém, ale pohodlnost zavařování v tomhle hrnci versus na sporáku je fakt úplně jiná liga.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Od čtvrtka bude v Lidlu k dostání jejich zavařovací hrnec, pokud by někdo zvažoval...
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    No že já tu posledni větu psala... :D
    Ale díky za uklidnění, s tím, jaký tu byl jahodový absťák, do měsíce padne, už k večeři jsem začala s palačinkama. Odebrání a nekontaminace je samozřejmost, zamražení mě nenapadlo, díky.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BONEMINA: ale tak můžeš nám něco poslat ... :)
    Měsíc asi ano. Množství ke konzumaci bych odebrala čistou lžící do menší nádoby a zbytek zaklopila, aby v tom nikdo nehrabal olízaným nástrojem. Můžeš to i zamrazit. Ale po tom měsíci už bych to do sklenic nezavářela.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    BONEMINA: ze zkusenosti s marmeladou, mesic v lednici vydrzi, kdyz ji driv nesezerem... ale kdyby jako nahodou, tak u nas je spotreba marmelad pomerne brutalni ;-)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Povedl se mi pěkný omyl, uvařila jsem hrnec jahodové zavařeniny a až v průběhu si uvědomila, že všechny zavařovačky jsem si odvezla k rodičům. Jak dlouho může vydržet v lednici zapokličkovaný hrnec se zavařeninou? Jestli alespoň měsíc, tak to nějak spotřebuju, ale jestli by se měla zkazit dřív, budu nadávat jak dlaždič, to ji radši rozdám po známých k okamžité spotřebě.
    SAN_IN_DA_SOUL
    SAN_IN_DA_SOUL --- ---
    TRISSIE: máma teď zkoušela jednoduchou rebarborovou šťávu - povařit kousky rebarbory a přidat cukr, resp. med. Výsledek byl překvapivě dobrý...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jo a neděláte někdo jahodový sirup?
    Nebo rebarborový?

    Všechny domácí už mi došly a na zahradě zatím mám jen jahody a rebarboru...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZEMINO: pokud byly fakt čisté, tak to bude snad stačit... ale nemusí (ostatně, ono nemusí stačit ani vypaření, ani vyvaření, když to chce zplesnivět, tak to zplesniví, i kdybys to zaklínala čistým lihem). Ale dala bych je dopředu a spotřebovala první (i třeba před loňskými).
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    Jak velký problém může nastat,když jsem zapomněla skleničky před nalitím marmelády "vypařit"? byly jen čisté.. došlo mi to až teď při dělání další várky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam