• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    V sobotu jsem zajela na poslední špendlíky / myrobalány, v Polabí už končí. Dostala jsme skvělý tip na keře okolo hřiště, mám velký těžký koš všech barev, od žluté po tmavofialovou a ještě jsem si zaskákala na trampolíně. Paráda.
    Dneska to našťávuju, z části asi zavařím sirup a část asi jen zamrazím.


    AIJA: jen se nenech, zbyde víc na nás.
    AIJA
    AIJA --- ---
    MAR_TINA:
    No nevím, asi by mě to moc nepřesvědčilo:-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    AIJA: není každá silnice magistrála a to s tím olovem je prý pověra. :
    AIJA
    AIJA --- ---
    TRISSIE:
    Kolem silnice?!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: OK, vyrazím odpoledne s košíkem obrat keře kolem silnice :-)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    MAR_TINA: Tak se přidávám k ódě na myrobalánovou šťávu a ještě se zkusím zajít podívat, jestli stromy nedají ještě jeden košík. Fakt nádherná barva, snadná práce a výborná, aromatická chuť. Mňam. A stejně mě každý rok štvalo, jak ty stromy komplet opadají...
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Tak jsem dneska zadělala na pokusnou dávku myrobalánové šťávy. A teda řeknu vám jednu věc. Příště na to mačkání beru šťouchadlo na brambory. Freud by měl radost z těch myšlenek, co se mi honily hlavou :)
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    Díky za nápady. Chutney nebo nějakou takovouhle omáčku... pokud to nebudu sterilovat, jak dlouho to vydrží? Dá se s tím nakládat jako s marmeládou - horké do sklenic a obrátit?
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    BALAENA: Jo, to dělám do čistě jablkového, tedy jablko+zázvor :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SHADOWALKER: marmeláda, kečup, sladké omáčky (zamrazit na zimu), slané omáčky, sušené švestky, šťáva (bude lehce projímavá možná)...
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    SANTAL: přidej do pečeného čaje zázvor, dává tomu úžasný šmrnc
    AIJA
    AIJA --- ---
    SANTAL:
    A kapku rumu:-)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    SHADOWALKER: Pečený čaj, na pekáč kilo švestek, kilo jablek, celá skořice, klinčeky, necelé kilo cukru, šťávu z cistronu... jakkoli obměňovat ovoce a koření.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    SHADOWALKER: švestky dělají bezvadný základ na pečený čaj, pokud máš ještě jiné ovoce
    JESTERENKA
    JESTERENKA --- ---
    SHADOWALKER: svestkova omacka s chilli - dokonala ke stejkum
    proste rozvaris svestky s chilli a korenim dle chuti (ja davam skorici a hrebicek), vydusis vetsinu tekutiny a rozmixujes, da se to zavarit nebo zamrazit
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    SHADOWALKER: svestky, bezova stava, jablka. kdysi jsem sem daval recept na francouzskou marmeladu bez pektogelu :)
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    Máme tu přemíru švestek... nemáte nějaké nápady? Do povidel se mi nějak nechce? Šlo by z toho udělat šťávu? Třeba se skořicí?
    JESTERENKA
    JESTERENKA --- ---
    AIJA: bud rada, sestrina tchyne dava do marmelad pro deti umele sladidlo, aby to pry bylo zdrave...

    a uz ste zkousely zazvorovy sirup? To je take namka
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    AIJA: je to blbý, ale mě takový důvod vůbec nenapadl :))))
    Dělám marmelády v přirozené chuti, něco je slaké něco ne.
    AIJA
    AIJA --- ---
    MAR_TINA:
    Aby to bylo sladké?:-)
    Moje tchýně dává kilo na kilo plus želírovací cukr. Strašný zvyk...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    AIJA: proč by tam mělo být kilo krystalu navíc? Ale nápad je to dobrý.
    Většinu věcí dělám s 300-350g cukru/ kilo ovoce a k tomu nějakouo tu želírovací věc.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam