• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    MAR_TINA: jedna je přicuclá a druhá ne
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    YNZA: nevidím, v čem má ten trik spočívat. Vidím dvě sklenice s víčky
    YNZA
    YNZA --- ---
    ID SCHIZOGENES poradil lepsi trik
    pro nazornost sem to vyfotil a uz to dosmrti nezapomenu :)

    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    YNZA: až vychladnou, tak jim poťukej na víčka. Pokud máš aspoň jednu chycenou dobře, tak ten rozdíl uslyšíš - ty špatně chycené tak rezonují, ty dobře zní na poklep přidušeně... neumím to popsat, ale fakt to poznat je.
    YNZA
    YNZA --- ---
    Nevi nekdo jak poznam ze se mi dobre zavarily houby? delal sem to poprve do sklenicek na zavit (nemam zatim hlavu atd). ted to chladne na vyhratym plechu dnem nahoru a nic netece. Ale nevim jestli je to dostatecna zaruka tozo he to vydrzi do silvestra. jo, a varilo to hodinu presne.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE: Já si právě říkám, že když to budu stejně ještě 20+ minut trápit, tak zrovna to sklo se prohřeje až až :)

    Btw. včera jsem dělala ještě jednu dávku špendlíkové šťávy, tentokrát s 1/3 bezinek. Naprosto parádní barva, chutná taky dobře. ALE lahvovala jsem to někdy k jedenácté a moje reflexy už asi nebyly nic moc... no zkrátka zhruba čtvrtina té krásně husté, sladké, tmavé a horké šťávy se mi rozlila naprosto všude mezi neumyté nádobí ("je skoro jedenáct, dostanu šťávu do lahví a jdu spáááát").
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: loni jsem, právě kvůli tomu, kolik té přesnídávky bylo, akorát všechny skleničky přemyla pod tekoucí teplou vodou (plus jar...), s lečem to už dělám taky tak. Vypařuju akorát to, co pak nesterilizuju v hrnci.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Ech. Hromada jablek začíná, čas na přesnídávky. Stane se něco zásadního, když horké jablečné pyré, které ještě půjde přes zavařovací hrnec, naleju do nevypařených skleniček (samozřejmě alespoň vizualně čistých)? Jsem líná jak veš, myčku nemám a bude toho letos dost...
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    JANAVI: tak to ta moje teda tece hodne zase :]] jako napln zcela nepouzitelna, vyzkouseno. jim ji vyhradne v tvarohu k snidani/svacine...
    JANAVI
    JANAVI --- ---
    SQUZZA: zdá se mi, že švestky nejsou moc chuťově výrazné oproti ostatním (letos máme jahody, meruňky, broskve, jostu, rybíz a různé směsi s rybízem), ale máme jich hodně, tak jsem je chtěla zpracovat všemi možnými způsoby. Líbí se mi, že je ten džem hodně hustý, takže myslím, že bude ideální na plnění moravských koláčů a nepoteče.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Pi hledání receptů na nějaký nový sirup jsem se proklikala až na http://www.receptyonline.cz/recept--sirup-z-cukrove-repy--5451.html Máte s tím někdo zkušenost? Budu mít tak tři, čtyři řepy, tak jestli to není dobré, ať nelituju, že jsem neudělala víc řepánků.

    Jinak jak tu různí lidé pěli chválu na zavařovací hrnec z Lidlu, fakt jsem ho rodičům pořídila, nakonec nevydržel na Vánoce, ale dostali ho už teď a jak můj otec moderním elektrospotřebičům nedůvěřuje, tohle označil za geniální a skvělý vynález. (a jako výraz díků mám ve špajzu 40 velkých sklenic leča a 20 velkých sklenic fazolek ve slaném nálevu :) )
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    JANAVI: taky jsem delala, dost podobne, jak popisuje MORRIGHAN
    neni to spatny. ale favoritem je merunkova a jahodova :]
    DRIZZT
    DRIZZT --- ---
    MAR_TINA: nemám tušení - tohle je mé první kolo zavařování vůbec :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DRIZZT: dobrý nápad, omylem jsem nechal přerůst pár cuket a mám z nich obří potvory.

    Vydrží to přes zimu bez ledničky, když se to nesterilizuje?
    DRIZZT
    DRIZZT --- ---
    Topinkovou jsem taky letos dělala z cuket (http://www.apetitonline.cz/recepty/8376-topinkova-bomba.html). Zavařila jsem 5 sklenic, odjela a po 3 dnech našla jen 1 s tím, že tohle bylo dobré a pánové líní vařit něco jiného. Dá se to použít i jako omáčka na těstoviny.
    JANAVI
    JANAVI --- ---
    MORRIGHAN: díky, podobné recepty jsem našla i na googlu, ale chtěla jsem "slyšet" osobní zkušenost. Doufám, že máme rum.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TRISSIE: tak ségra likvidovala cukety.. a recept dělala průřez googlem
    MORRIGHAN
    MORRIGHAN --- ---
    JANAVI: Jasne, svestkovou marmeladu delam kazdorocne, je to mnamka. Vypeckovany svestky svarim s zelirovacim cukrem, kys. citronovou, skorici a badyanem (pripadne dalsim korenim podle chuti), kdyz je to dost zmarmeladovately, tak propasiruju pres sito a jeste dovarim a dochutim, na poslednich asi 10 minut tam vrznu trochu svestek nakrajenych na kousky, jen aby se trochu povarily. Pripadne tam muzes na zaver dat trochu tuzemaku nebo slivovice (plus na vicka). Hmmm, uz se tesim na svestky :)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TRISSIE: nevím,jeslti mám recept od aether,ale ted jsem dělala rajčata,cibule,jablka,ocet,cukr,nové koření,hřebíček..a je skvělý,ale letos mi přišel dost výrazný.. uvidím jak se rozleží,možná míň cibule a octu.Ale dělala jsem ho podle toho receptu i loni a to mi tak výrazný nepřijde a hlavně byl dost oranžový..letos ho mám opravdu červený.
    a na tu topinkovou pomazánku se zeptám ségry,říkala že letos jednu zkoušela
    JANAVI
    JANAVI --- ---
    Původně jsem ale chtěla poprosit o zkušenost se švestkovým džemem. Děláte ho někdo nebo se dělají jen povidla? Tolik švestek, co letos, jsme ještě neměli.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam