KAROLKA: Do obrovského mrazáku prskneš (předpřipravené ovoce), rozmrazíš, uděláš (= projde varem) až budeš mít čas a taky jen příčetný objem (= co se vejde do lednice).
Předpřipravíš něco- třeba odpeckuješ švestky, meruňky - jiné mrazíš jak je (drobné ovoce, maliny, jahody, jostu, egreš, rybíz) - taky tam třeba počkají na jabka a hrušky, na džemy, pečené čaje, ... přesnídávky.
Jabka jsem tedy ještě nemrazila, ale oloupané bez jadřinců, a čtvrtky, v pytlíku - zkusila bych (třeba potřít citronovou šťávou... nebo se taky vykvajznout na zhnědnutí kyslíkem, stejně to z mrazáku je vše takové tmavější pak). To jak ztratí na kvalitě změknutím a pod (z meruňek vyjde stejně takové... rovnou pyré, po odmražení) na přesnídávky (džemy, čaje) nevadí.
Kompot z toho tedy už nenaděláš.