• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZATAMOKO: ano mám, koupeno asi za 8-9 stovek. Nevím, co dělám špatně, ale s cedníkem a naběračkou jsem pořád rychlejší a lepší.
    Chystám se to vyhodit, tak klidně přenechám.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZATAMOKO: já ty moje vybalím a kouknu se :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: jde. Pracněji s nižším výnosem, ale jde. Navrhni jim nahrubu otrhat (dyť se to jen chytne a shrne) a zbytek stopek do hrnce.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    BALAENA: jo, to je přesně jeden z důvodů proč chci mít kónický skleničky :)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ZATAMOKO: to by mohlo. a Lidl má ty dvě výšky, schválně si tam mrkni
    já jsem potřebovala ty nižší, protože do nich dělám jogurto-smetanovou pomazánku do školních svačin a vyhovuje mi, že tam není to zúžení a dobře se vybírají mazacím nožem
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ZATAMOKO: pokud jsi ochotná si to odjíst, tak tyhle sklenice z Lidlu (i ty nižší s paštikou nebo sádlem) uvnitř rovné jsou. je to vysokomasové a chemicky to není zase taková hrůza, jak by se člověk bál, ne že by tam nebylo vůbec nic, ale čekala jsem to horší
    TABBY
    TABBY --- ---
    Mame tu spor stran pasirovani rybizu. Odbojna cast domacnosti, ktere se nechce odrbavat kulicky (dostali jsme kybl rybizu), tvrdi, ze to jde varit se stopkama. Co, je to tak?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    MAR_TINA: jj, znám, ale jsou drahý a vadí mi ten uzávěr, chci šroubovací.
    Zatím to vypadá na Sturz kónický, ale trochu jsi mě zvyklala tím rovným :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZATAMOKO: tak na vyklopit vcelku bude dobrý weck, ten je hladký po okraj. http://www.ezavarovani.cz/produkty/detail/19741cl0370--zavarovaci-sklenice-classic-370ml/
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    MAR_TINA: jj, vnější tvar je rovný, šlo mi o vnitřní rovnost stěn. Když se do toho zavaří něco tuhýho, tak aby to šlo vyklopit vcelku.
    Asi objednám sadu vzorků :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZATAMOKO: bricol. V pátek večer objednáno, v úterý ráno tady.
    Ještě jsem je nevybalila, ale podle výkresu i s výstupkem jsou nejrovnější k dostání u nás.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: 16,4 km :)
    Ale mám dost času a když jedu aspoň kousek tím směrem, nedá mi to a zajedu.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    MAR_TINA: od koho jsi objednávala? Bricol?
    Má ten Sturz rovné stěny? Mě se podle výkresu zdálo, že má nahoře malej výstupek.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: já už letos asi nepojedu... přeci jen to mám asi 20km, tak si většinou sjedu jednou pro deset kilo a to zpracuju do zásob (protože ta kvalita prostě je úplně jinde...) a zbytek sezóny už nakupujeme rychlospotřební normálně v obchodech. Ale ty to máš blíž, co si pamatuju...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: Vraňany dotrhávají odrůdu malwina a ta je tmavá a plná chuti. včera jsem jeden koš rozmixovala s minimem cukru (asi 12:1) a zamrazila jako nanuky, muffinové puky a jen tak v krabičkách. Na zimní koktejly.

    Ale pozor, nevím, odkud jezdíš, ale prý jsou strašlivé fronty na silnici 16 na přemostí dálnice u Nové Vsi.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Jo a zjistila jsem, že i zželírovaný rybízový sirup jde zachránit - pokud se pořádně (ale fakt hodně) protřepe v lahvi, tak se docela hezky odželíruje a ve vodě se potom dobře rozpouští i zastudena.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: já vyrobila rybízovou na linecké, rybízovo-jahodovou (geniální! tak akorát sladko-kyselá. A Vraňany ještě jedou), rybízový sirup a tu zbylou trošku hodila na mrazák do muffinů a koláčů.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A přemýšlím, co s červeným rybízem. Sklenice dvě marmelády jsou tu z roku 2013, používáme jen na vánoční linecké. A to jde udělat (a je skvělé) s černorybízovou.
    Smíchat s něčím?
    Nebo svařit na šťávu a zamrazit a v zimě brát jako tekutinu na želé na dorty. Bude toho tak litr.
    Nějaké nápady?

    TRISSIE: bílý, ten jsme měli dávno tomu. Ale už se mi keř asi nikam nevejde.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A udělala jsem zásadní rozhodnutí. Dochází mi sklenice (ano, už po jahodách, před malinama, ostružinama a vším) a mám tu jen bedničku sklenic na rajčata a různorodé = špatně použitelné zbytky. Vlezla jsem do eshopu a objednala si 60 rovných širokých sklenic (0,35; 0,30 a 0,225) s víčky, dneska je kurýr přivezl. Věřím, že se to bude líp skládat do skříně, plnit, vyjídat a mýt.

    Tisícovka a klid na další roky, si myslím.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam