• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    JAJITA: jenom mi přijde strašně moc cukru v tom nálevu.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    MAR_TINA: není za co.
    A volala jsem mámě, recept potvrdila a měla ty chytré rady aka dle chuti a tak :)

    Sama jsem chuť té z dětství vychytala až po 4 letech...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    JAJITA: díky moc
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Sterilovaná obří (obyčejná) dýně dle mé mámy, dobrá, jedlá :)))

    Na 5 kg pokrájené dýně 1 litr octa, 2 litry vody. Nechat macerovat přes noc.
    Pak scedit a v malém množství macerátu kousky dýně postupně povařit asi 5 minut, stejně tak tam povařit na plátky pokrájený citron/y.
    Povařenou dýní plnit sklenice, proložit povařeným citronem, kouskem skořice, řebíčkem, kdo může, i badyánem. Zalít nálevem na 1 litr vody 40-50 dg cukru, sterilovat 20 minut při 80 stupních.
    IVA
    IVA --- ---
    ANNNA: Šťávu i likéry vařím zásadně jen v elektrickém zavařovacím hrnci a nemůžu si vynachválit stáčení do lahví pomocí kohoutku. Vymyté je to za chvíli a hlavně se to dá vařit i mimo kuchyni. Mimochodem houskové knedlíky v něm vařím taky :-) I moje staromilská mamka na něj nedá dopustit a po každém jeho použití mi volá a děkuje za jeho pořízení :-)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE: Počkej, v normálním hrnci zahřívám šťávu, aby se pohodlně rozpustil cukr. Poté vlažnou sladkou šťávu naliju do lahví, posadím do zavařovacího hrnce a zavařím. Ale přímo v tom zavařovacím hrnci by to taky mělo jít, ten můj má i výpust a píšou to na něm, že se dá používat i na guláš :-) Ale myl by se určitě blbě.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    ANNNA: Děkuji.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    TRISSIE: Kamarád dělá šťávu za studena. Je božská!
    SAN_IN_DA_SOUL
    SAN_IN_DA_SOUL --- ---
    TRISSIE: já jsem loni dostala z aronie sirup. Byl vynikající...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jinak, nepěstujete někdo aronii? Co z ní?
    Dělala jsem likér, ten rozhodně hodlám zopakovat; marmeládu jsem zkoušela (se skořicí a rumem) a byla také skvělá, ale aronie je letos velmi mnoho, tak by šlo experimentovat i víc...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: proč mě nikdy nenapadlo, že by se dal zavařovací hrnec použít i takhle?
    njn, jak si člověk na jeden postup zvykne...
    akorát teda, jak dobře se potom vyplachuje?
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    SHADOWALKER: Dělám to jako TRISSIE: , jen teda protože mám zavařovací hrnec, tak letos už ani nepřivádím k varu, jen rozpustím cukr, zalahvuju a zavařím.

    Špendlíky v lázni doporučuju rozšťouchat mačkadlem na brambory.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    ANNNA, MAR_TINA: Děkuji! Nějaké speciální postupy, nebo klasicky ovoce, cukr a trocha kyseliny citrónové?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SHADOWALKER: skvělá, snadná, dobrá. a ještě můžeš dělat různé barvy, když to natřídíš
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    SHADOWALKER: skvělá! Asi naše nejoblíbenější...
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    MAR_TINA: diky! ja si to tak nejak idealne predstavovala, ale nemajic zkusenost jsem to radsi proverila, aby v tom nebyla nejaka zaludnost...
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    Děláte někdo ze špendlíků/mirabelek šťávu? Má to smysl? Bude to dobré?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FUNTL: v pohodě a snadno, velmi rychle se rozvaří a pecky samy vypadají, jen to vybereš nebo přeleješ přes cedník.
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    prosim pekne, je mozne obejit vypeckovavani spendliku na marmeladu tim, ze je necham rozvarit vcelku a posleze derovanou lzici pecky vyberu? Jedna se o male mnozstvi marmelady - odjizdime pryc a chci zuzitkovat to, co pada ze stromu.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    delate nekdo stavu z merunek?
    a nakej recept na kompot z tehoz ovoce?

    diky :]]
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam