• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    ANAT0MI
    ANAT0MI --- ---
    Jojo šlo mi o červenou jeřabinu. Experimentální dávka z kila a pul kila cukru vanilkou pomerančovou šťávou a citronovou kurou. Je výborná. Bylo to takový pejsek a kočička co bylo doma šlo tam. Bez pektinu je hustá a jedna sklenka je i s chilli a teda excelentní! Budu se tomu dal věnovat a cukrit se to musí neb je to kysely ze bez cukru to svírá vnitřnosti ☺ @TRISSIE díky za recepty!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANAT0MI: pokud ti jde o červenou jeřabinu, dávala jsem nějaké recepty sem: [ TRISSIE @ Marmelády, džemy a jiné zavařování ] (primárně kvůli černé jeřabině, ale na téže stránce jsou i ty červené).
    WERKA
    WERKA --- ---
    MAR_TINA: ANAT0MI: Já ji dělala loni, poměr cukru a aronie si nepamatuju (u nás se tyhle věci obvykle dělají "vod voka" - tj. sypala jsem cukr až mi to přišlo akorát :-)). Chuť je skutečně trochu zvláštní, ale do jogurtu mi chutná velmi. Chystám se, že letos sousedům aronii očešu důkladněji (loni jsem jen zkoušela jako testovací verzi asi 4 nebo 5 skleniček)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANAT0MI: z černé? z té jsem dělala v poměru 2:1 (aronie : cukru), sladká je dost, jen je podivně svíravá, protože to je aronie. Přeslazním se nic moc nezíská.
    ANAT0MI
    ANAT0MI --- ---
    Ještě dotaz jedl někdo marmeládu z jeřabiny? Je nutné ji hodne sladit?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANAT0MI: pečeny čaj?
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    ANAT0MI: závidím :) tak bud ještě kompot nebo zamrazit na zimu
    ANAT0MI
    ANAT0MI --- ---
    Nejaky typ co s ostruzinama? mame stavu, marmelady a ostruzin je porad strasne moc :)
    WERKA
    WERKA --- ---
    ZEMINO: Já zavařuju (v hrnci). Švestkovou omáčku jsme dělali loni - tak nějak od oka. Kromě švestek jsme dávali ještě cibuli, cuketu, rajče, papriku a trochu česneku a chilli. Byl to takový experiment, co dům dal a na to, že jsme to vařili trochu jako pejsek s kočičkou dort, to není špatné.
    AIJA
    AIJA --- ---
    ZEMINO:
    Horké nalít do flašek a obrátit dnem vzhůru.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    Nějaký tip na studenou švestkovou omáčku k masu?V naší oblíbené od Otmy jsou jablka a švestky..čím to zakonzervovat?bude stačit ocet a cukr?bude stačit pak už jen nalít do lahví nebo byste ještě zavařily v troubě?
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    kdybyste nekde v praze a okoli, pripadne smerem na kutnou horu, narazili na levny merunky na marmeladu, dejte vedet :]
    GALE
    GALE --- ---
    JAJITA: Tchýně takhle čistí mrazák před začátkem sezóny. Nazývám to mrazakový výběr a na jaře čerstvou marmeládu jako když najdeš.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MRTVYKOTE: ještě loni to prodávali jenom v sadě se struhadly, kterou nepotřebuji, jelikož ji mám od koupě robota. A letos konečně to rozdělili a prodávali zvlášť.
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    MAR_TINA: ještě že jsi se pochlubila, vůbec by mne nenapadlo po tom koukat, posteskla jsem si doma, že by se nám tento nástavec na ty tuny rybízu co rodina zpracovává hodil a během zítřka by už měl dorazit i k nám domů :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: a vlastně děkuji k postrčení ke snažšímu česání :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: děkuju! :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: kvůli tobě, jsem tam nasypala červený rybíz i s větvičkama a projelo to hned, spousta šťávy a suchý zbytek. Myslím, že rybíz je nejsnáz lisovatelné ovoce.
    Naopak překvapivě to nefunguje na jahody, jen je šnek rozmačká a tečou otvorem pro dřeň.

    A jahodovo rybízová je dobrá, v poměru cca 1:1 spíš víc rybízová a kyselá. Příště bych dala 2 díly jahod a 1 díl rybízu jen na okyselení jahod.
    FKA82
    FKA82 --- ---
    ANNNA: Škoda, já mám právě na rybíz starý mlýnek po babičce a u toho nástavce na Boženu píšou že lze použít i na šípky, což je lákavé, stejně jako ty rajčata. Ale pořád váhám, jestli to na ty šípky bude opravdu fungovat spolehlivě.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    ANNNA: díky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam