• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    EETEE
    EETEE --- ---
    ZATAMOKO: ...a značka monster křížalátoru? :-)
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    EETEE: křížaly po 30 patrech v pohodě, placky max 20, ale lepší je dávat jen 15 :)
    EETEE
    EETEE --- ---
    ZATAMOKO: Slušnej štrůdl plat... :-)
    Co máš za značku? Jede to při tolika patrech dobře? Používám devět pater a musím je po čase prohodit, aby spodní nebyly moc a vrchní málo...
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    TRISSIE: kolem 11 Kč http://eshop.bricol.cz/lahev-mleko-vyssi--1-00-bezbarevna-t-o-43/
    Od Bricolu jsem teď kupoval 80 skleniček "Sturz" na marmelády a jsem nadmíru spokojen (rychlost vyřízení objednávky, přístup supportu, zabalení).
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    RADUZA: twist se nasazují ne úplně dotažené, podtlak si je umí při chladnutí dotáhnout...
    kolik stojí šroubovací lahve na mléko?
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    plánuju letos konzervovat cca 60 - 100 l jablečného moštu a nechci to už dávat do petek (horké naplnit a zašroubovat, zchladit) - ftaláty a tak, takže koupím 1l šroubovací na mléko a pořád nevím - zatáhnout twist víčko úplně před sterilaci nebo dotahovat až po?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    AIJA: az za rok, ted uz si na tom pochutnavaj slepice :D
    AIJA
    AIJA --- ---
    ZATAMOKO:
    Anebo dej hrnec do trouby...
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Hm, tak jsem jako každý rok povidla spálil. Tentokrát jsem to ale stihnul stopnout dřív a "jen" mají kouřový ocas.
    Zkusím rumový trik a halt z nich snad bude použitelný džem :)
    Na příští rok už musím udělat dvouplášťový hrnec...
    WERKA
    WERKA --- ---
    TABBY: Protože hřeje pod celou plochou toho oválného hrnce. Jinak máme plotýnkový vařič, který to neohřívá tak rovnoměrně
    TABBY
    TABBY --- ---
    WERKA: Proč je sporák na dřevo na povidla lepší než elektrika?
    TABBY
    TABBY --- ---
    RADUZA: Nemám studený a suchý špajz :( [Jednoho dne toho architekta ubiju.] Mam sucho a teplotu kolem 19 stupnu, nebo vlhkou garaz, kde je kolem 5 stupňů, a sušší dřevník, kde je to, co venku. Hodí se něco z toho na dýně? (Asi ne, co ;)
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    TABBY: hokkaidy mi vydržej min. do března uskladněný v suchým, studeným špajzu. Ale jestli chceš pyre zavařovat, tak samotný, určitě nedávat cibuli, to je mrcha - kvasí. A brambory a mrkev - škoda místa ve sklenici :-)
    WERKA
    WERKA --- ---
    ZATAMOKO: Z normálního hrnce :). Vypeckované švestky (+ decku octa a čajovou lžičku soli) dávám v hrnci do trouby (na malý až střední výkon - máme na chalupě 50 let starou elektrickou troubu s rozlišením peče málo-středně-hodně ;-). V troubě to bylo asi 6 nebo 8 hodin (bez míchání, jen občas vařečkou trochu zatlačím dolů švestky co jsou úplně nahoře, aby se nesušily). Pak jsem to dodělávala na sporáku (na klasice na dřevo, dělá se to na tom mnohem líp než na elektrice)- z téhle fáze je ta první fotka. Tentokrát jsem je malinko doslazovala a přidala jsem asi decku rumu.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZOIDBERG: u nás se přislazuje maximálně těmi rozinkami... nemusí být štrůdl sladký jak cumel,
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    MOIRAIN: Pokud jsou jablka sladká,tak to jde, ale jelikož se to stejně ještě na pečení většinou přislazuje, tak není důvodu tam nějaký ten cukr nedat rovnou. Zvláste když to hodně zlepší trvanlivost.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    WERKA: to jsou povidla z pomalého hrnce?
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    KAERI: máma zavařovala čistý nakrouhaný jablka, žádný cukr, rozinky ani ořechy, nasucho, fungovalo to skvěle
    WERKA
    WERKA --- ---
    ZATAMOKO: Tak tolik křížal bychom snad ani nezlikvidovali, i když je miluju. Loni jsme jich měli spoustu, letos nám jabloně urodily každá tak po třech jablkách, která ožraly vosy. Takže nebude nic. Naštěstí se švestek urodilo tolik, že to ty bestie nezvládly zlikvidovat, takže máme aspoň povidla... (opatlané sklenice laskavě přehlédněte - nějak jsem je letos svařila hodně na husto a šlo to blbě plnit)



    TABBY
    TABBY --- ---
    Jak byste nalozili s dyni hokkaido?
    Zavarit pyre, nebo hotovou polevku (osmahnuta cibule, dyne, brambora, mrkev, sul)? A jak dlouho a na kolik?
    Diky predem za zkusenosti.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    KAERI: před pár lety jsem si takovej polotovar dělal.
    Jablka jsem nastrouhal, nacpal do sklenic, sklenice nahřál ve 100°C páře 20 minut a potom prohnal 5-10minutovým varem na 121 °C.
    Lepší polotovar do štrůdlu jsem neměl :)
    Jenže já mám 44litrový stove-top sterilizer s kapacitou 27ks 720ml sklenic, tak to mám krapet jednodušší ;)

    Ty křížaly asi takto ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam