• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    Mate zkusenost se zavarovanim prikrmu? Muzu to horky plnit do horkych sklenic a soupnout konzervovat do mycky? Jde vse-maso, zelenina, ovoce i obilniny? Diky :))
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    MVEK: z těch plast. barelů stáčím do hrnce, ve kterým si mošt předehřívám (lahve snesou teplotní náraz 40 st.), pak do lahví a do zavař. hrnce a steriluju. Cider nedělám, jsme všichni abstinenti :-) . V barelech nechávám aspo'n 10 cm na výšku moštu, abych měla jistotu, že mi tam nic nevhrkne. Teprve tyhle zbytky filtruju/cedím.
    MVEK
    MVEK --- ---
    RADUZA: Hm, říkal jsem si, že se asi bez stáčení neobejdu... Tzn. to děláš do nějakého demižonu a pak stáčíš do další nádoby a z ní do lahví, případně rovnou z prvního demižonu do lahví a pak teprve steriluješ 75-80 stupňů, jak se většinou dělá?
    Nebo toto je pro výrobu cideru, takže bez sterilace, jen že teprve pak to necháš kvasit a stáčíš (ale tak tady je spousta různých postupů, cider zatím neřeším, to až příští roky).
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    MVEK: nechám čerstvý mošt jeden den "usadit", pak OPATRNĚ stáčím hadičkou, kalů minimum. Pak už jen cedím přes jemné sítko. A když tam něco přece jen je, sedí to u dna a neplesniví.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Potřeboval bych se poradit a získat nějaký dobrý tip, jak filtrovat jablečný mošt po odšťavňování. Přijde mi, že i po sterilaci se občas objeví plíseň na kalovém špuntu, který se udělá v hrdle lahve (vyplave).
    Ale hlavně jsem chtěl zkoušet taky cider podle různých návodů apod., a tam mi přijde, že to fakt potřebuje být hodně přefiltrované.

    Zkoušel jsem filtrovací plátýnka, ale to plátno se hned ucpe kalem a přestane pouštět. Nebo na to máte nějaký překapávací přípravek, ve kterém ta šťáva může překapávat klidně hodinu? Metoda cedníku s plátnem a několikeré přelívání prostě nejde kvůli tomu ucpání.
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    A je to, 1,05l x 98 a zaseklý záda. A můj věrný průvodce Karel Půhoný a jeho Konzervace potravin
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    GALE: nakonec jsem zvolila těžší lahev, ta mlékovka je poměrně tenká http://www.irthermic.com/lahvova-sklenice-na-dzus-1000-ml
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    EETEE: je to primo tahle http://www.bionaire.cz/ezidri/ultra.htm
    zakladni set ma jen 5 pater, ja behem let dokoupil vsech 30 (maximum dle vyrobce)
    GALE
    GALE --- ---
    RADUZA: Ftaláty se už spoustu let nesmí k měkčení plastů používat. Nicméně použití sklenic na mléko schvaluji.
    EETEE
    EETEE --- ---
    ZATAMOKO: ...a značka monster křížalátoru? :-)
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    EETEE: křížaly po 30 patrech v pohodě, placky max 20, ale lepší je dávat jen 15 :)
    EETEE
    EETEE --- ---
    ZATAMOKO: Slušnej štrůdl plat... :-)
    Co máš za značku? Jede to při tolika patrech dobře? Používám devět pater a musím je po čase prohodit, aby spodní nebyly moc a vrchní málo...
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    TRISSIE: kolem 11 Kč http://eshop.bricol.cz/lahev-mleko-vyssi--1-00-bezbarevna-t-o-43/
    Od Bricolu jsem teď kupoval 80 skleniček "Sturz" na marmelády a jsem nadmíru spokojen (rychlost vyřízení objednávky, přístup supportu, zabalení).
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    RADUZA: twist se nasazují ne úplně dotažené, podtlak si je umí při chladnutí dotáhnout...
    kolik stojí šroubovací lahve na mléko?
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    plánuju letos konzervovat cca 60 - 100 l jablečného moštu a nechci to už dávat do petek (horké naplnit a zašroubovat, zchladit) - ftaláty a tak, takže koupím 1l šroubovací na mléko a pořád nevím - zatáhnout twist víčko úplně před sterilaci nebo dotahovat až po?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    AIJA: az za rok, ted uz si na tom pochutnavaj slepice :D
    AIJA
    AIJA --- ---
    ZATAMOKO:
    Anebo dej hrnec do trouby...
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Hm, tak jsem jako každý rok povidla spálil. Tentokrát jsem to ale stihnul stopnout dřív a "jen" mají kouřový ocas.
    Zkusím rumový trik a halt z nich snad bude použitelný džem :)
    Na příští rok už musím udělat dvouplášťový hrnec...
    WERKA
    WERKA --- ---
    TABBY: Protože hřeje pod celou plochou toho oválného hrnce. Jinak máme plotýnkový vařič, který to neohřívá tak rovnoměrně
    TABBY
    TABBY --- ---
    WERKA: Proč je sporák na dřevo na povidla lepší než elektrika?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam